fbpx Skip to content

Több mint fél év kihagyás után úgy ültem le az íróasztalomhoz, mint egy kisgyerek, aki karácsonyra kapott volna valamit és egész nap ezzel akar játszani. Régen volt már fülhallgató vélemény cikk itt a Szifon.com-on, és olyan jó érzés volt megint ezzel foglalkozni, mert a rendszeres zenehallgatás vagy zenélés jelentős hatással van az emberi agy reagálóképességére és szervezettségére, és ezután minden bizonnyal ki is mozdulok picit bringázni az erdőbe. Az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek miatt tudunk boldogabbá és kiegyensúlyozottá válni a való életben és ezt senki sem veheti el tőlünk!

A Muzixszal már az évek számát sem tudom, mióta dolgozunk együtt, és Szabolcstól mindig valami különlegeset kapok, amitől nem csak nekem, hanem nektek, olvasóknak is egy egyedi élményben lehet részetek. Ilyen az ETYMOTIC márka is, „aki” anno lényegében feltalálta a fülbe helyezhető termékcsaládod (in-ear) és ezzel egy teljesen új generációt hozott létre, ami máig egy meghatározó része a fülhallgatóknak. Nézzük, mit is kell tudni erről a fülhallgatóról.

Az ETYMOTIC egyedi fejlesztésű hangszórókat használ és negyven éve finomítja a technológiát, így ez a technológiával elérhető csúcsra jutott. Ezek az egyhangszórós konstrukciók a teljes hangsávszélességet lefedik, de elsősorban azon frekvenciatartományra fókuszálnak, ahol a zenei eszközök által kibocsátott és létező hangok találhatóak. Ezen tartományon belül (20Hz–16kHz) rendkívüli pontosságot kínál, ezáltal a nagyfelbontású tartalmak leghűbb tolmácsolója. Ha kíváncsi vagy, hogy miként kellene hallanod az Apple Music Hi-Res Lossless felvételeket és/vagy hallgatsz ilyen zenét, és meghallgatod az Etymotic ER sorozat fülhallgatóit, olyan, mintha egy vastag brokátfüggönyt húznának szét a színpad előtt, éppen amikor ott ülsz.

Korábban is írtam már, hogy mióta az Apple behozta a veszteségmentes zenét, a saját fülhallgatóival és fejhallgatójával ezeket nem igazán lehet kihasználni, sőt, szinte egyáltalán nem. Ezért is fontos, hogy ha Apple Music-ot használunk, vagy éppenséggel rengeteg zenét hallgatunk, akkor érdemes legalább egy jobb fülhallgatóba, de mellé egy DAC-ra is áldozni.

ETYMOTIC – Ez az arany sztenderd, ha Apple Music Hi-Res lossless felvételeket úgy akarsz hallgatni, ahogyan annak valóban meg kell szólalnia. Szinte biztos, hogy sosem hallottál még az ETYMOTIC márkáról. Visszatérve a cikk elejéhez, az első „agybadugós”, pontosabban hallójárati fülhallgatót ez a cég fejlesztette ki az 1980-as években, „insert phone” néven. Addig csak fejhallgatók voltak és akkoriban kezdtek megjelenni a fülkagylóba illeszkedő fülhallgatók, amilyen az AirPods még mostanában is.

Az ETYMOTIC fejlesztése úttörő volt, mert rájött, hogy sokkal precízebb hangzás érhető el a zárt hallójáratban megszólaló hangszóróval. A klinikai hallásvizsgáló készülékeket fejlesztő amerikai vállalat mindent tudott már akkor is a hallásról, és az ott alkalmazott technológiákra és szabadalmakra építette az első ilyen elvű fülhallgatóját. A rendkívül karcsú felépítés formáját egy vékonyka cső határozza meg, amely egy még vékonyabban folytatódik. Erre utóbbira kell a fülillesztékeket helyezni, amelynek feladata, hogy a hallójárat és a fülhallgató közti teret légmentesen lezárja.

Az ETYMOTIC ER2SE egy rendkívül könnyű és a klasszikus kialakítása miatt minden hallójáratba illeszkedő fülhallgató, tehát igazából nem lehet vele hibázni. Ezen kívül egy referencia fülhallgató, tehát nem lesz tolakodó, nem fogja a fejedbe nyomni az egész zenét, inkább az egyes hangszerek különleges hangját fogja részletesen megszólaltatni és hibátlan térbe rakni.

A zenehallgatásunk a zenével való találkozásunkkor minden egyes alkalommal fejlődik, és idővel rájövünk, mi az, amit szeretünk vagy tetszik, de arra is rájövünk, hogy mi az, amit az egyes előadók meg akarnak nekünk mutatni. Mert közel sem az, amit az AirPods-ból hallunk. Ez nem azt jelenti, hogy az AirPods rossz, sőt, én az AirPods Pro 2-t használom 80%-akban zenehallgatásra, rollerezés alatt, mert szoftveres támogatásban hibátlan és mellette tényleg élvezetes zenét hallgatni.

Ettől függetlenül egy teljesen más élményben lesz részünk, ha egy komolyabb, jobb minőségű fülhallgatóval hallgatunk ilyen zenéket, ég és föld minden szempontból. Szabolcs sokszor adott már referencia fülhallgatót és nem voltam oda értük, az ETYMOTIC is egy olyan termék volt, amire azt mondtam, hogy jól szól, de számomra nem ad olyan extrát, ami miatt használnám, egészen Adele – When We Were Young számáig. Ott a szám elején körülbelül 0:30-tól bejön egy csilingelő hangszer, ami olyan messzíről és halkan hallható, mintha eddig nem is hallottam volna. Mondom ez új, kizárt hogy eddig nem hallottam volna, és be is raktam az AirPods-ot, hogy ez a hangszer nem hallható. Dehogynem, csak olyan erősen, hivalkodóan, és most tanultam meg ezt is, ami miatt egyáltalán nem tűnt fel, hogy az ott van, csak beleolvadt a zenére. De ilyen az 1 perccel későbbi „bekopogás is”, ami miatt kivettem a fülest és hátranéztem 😅.

Konklúzió

Az ETYMOTIC rendkívül jól kizárja a külső zajokat anélkül is, hogy lenne aktív zajszűrés, tehát simán elmerenghetünk utazás, munka, vagy csak kikapcsolódás gyanánt a zenében, hibátlan társ lehet a zenehallgatás alatt. Bár önmagában is megállja a helyét, mégis érdemes egy DAC-ot is vásárolni mellé, attól függően, hogy telefonnal vagy számítógéppel hallgatunk zenét. Szóval a márkával szerintem nem tudunk hibázni, bármelyik terméküket is válasszuk, én pedig ETYMOTIC ER2SE – dinamikus meghajtós referencia In-ear monitor fülhallgató-t hallgattam meg. A fülhallgató analóg jack csatlakozóval rendelkezik, így vagy egy DAC, vagy egy szimpla Lightning – jack átalakító szükséges hozzá.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem az Etymoticról minden zeneszerető és tájékozott ember kellett hogy halljon. Modjuk nem party zenére meg mulatósra van kitalálva, de egy Billie Eilish-nél már meglepődsz, higy így is tud szólni az erpodz után vmi. Szerintem.

  2. Azt mondod, csak középre “lőtt” popzenékhez megfelelő (“Billie Eilish”), széles tartományra optimalizáltakhoz (“party zenék”) nem?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Techno_K_Rata Avatar for inebhedj

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem az Etymoticról minden zeneszerető és tájékozott ember kellett hogy halljon. Modjuk nem party zenére meg mulatósra van kitalálva, de egy Billie Eilish-nél már meglepődsz, higy így is tud szólni az erpodz után vmi. Szerintem.

  2. Azt mondod, csak középre “lőtt” popzenékhez megfelelő (“Billie Eilish”), széles tartományra optimalizáltakhoz (“party zenék”) nem?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Techno_K_Rata Avatar for inebhedj