fbpx Skip to content

Egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk egy CarPlay-adapterről, amellyel egy androidos fejegységet tehetünk CarPlay-képessé, vagy akár tabletből készíthetünk CarPlay-kijelzőt az autónkba, ha egy eleve CarPlay-es fejegység beépítése nem lett volna költséghatékony.

Ha viszont már van CarPlay-es fejegységünk, de az csak vezetékes kapcsolaton keresztül képes a CarPlay-re, akkor előbb vagy utóbb kényelmetlenné válhat, hogy folyamatosan be kell dugni hozzá a készüléket. Erre kínál megoldást a Carlinkit 5.0, amivel vezeték nélkülivé tehetjük az egészet.

Az Apple még a 2014-es Genfi Autószalonon – a Bluetooth kihangosítók és FM transzmitterek korában  – jelentette be a CarPlay-t, mellyel az autózás felhasználói élményét szerette volna forradalmasítani. Sajnos mind a mai napig a legtöbb autógyártó nem fordít kellő erőforrást arra, hogy egy igazán jól működő, modern felhasználói felületet nyújtson a vásárlóinak.

Ahogy teltek-múltak az évek, a legtöbb autóban megjelent az Android Auto és a CarPlay támogatás, de a magyar nyelvi támogatás hiányában a magyarországi felhasználók többsége főként csak navigációra (Google Maps, Waze, Apple Maps) és zene streamingre (Spotify, Apple Music, YouTube Music, podcast hallgatás) használja a szolgáltatást.

Mivel az én autómban csak vezetékes CarPlay van, az évek alatt azt vettem észre, hogy a kezdeti lelkesedés után a rövidebb utakra már nem használom a szolgáltatást – mert kényelmetlen folyamatosan a telefonnal bajlódni. Bár némely autómodell esetében extraként közben már elérhetővé vált a vezeték nélküli CarPlay funkció is, a gyártók többsége nem a lehetőséget látta a funkcióban, hanem inkább a problémát. Nem vállalták azt a kockázatot, hogy egy vezeték nélküli technológiát támogassanak.

Vezetékes CarPlay esetében is rengeteg véletlenszerű probléma adódik, melyre még a márkaszerviz sem rendelkezik megoldással. Nálam például télen, -5 fok alatt gyakran előfordult, hogy nem indult el a CarPlay, csak miután az autó bemelegett és újra lett indítva. A telefon szoftverfrissítése után pedig gyakori jelenség volt, hogy a CarPlay kijelzője egyszerűen szétesett addig, amíg a telefont újra nem indította az ember.

Tavaly nyáron azonban úgy alakult, hogy egy bérelt autóval (ShareNow Mini, ami már Wigo néven érhető el) egy hosszabb utat kellett megtennem – ami autó már támogatta a vezeték nélküli CarPlay-t. Ekkor tapasztaltam meg, hogy milyen kényelmes lenne, ha a saját autóm is tudná ezt a funkciót.

Jadeye kolléga korábbi cikke alapján rögtön adta magát megoldásként a Carlinkit 5.0, amely ígérete szerint Bluetooth-on keresztül támogatja a csatlakozást.

Mit találunk a dobozban?

Az egyszerű doboz tartalmazza a Carlinkit adaptert, egy USB-C és egy USB-A kábelt is:

  • A Carlinkit 5.0 eszközt (méretek: 4.29 x 1.22 x 7.59 cm; 27.22 g)
  • 1 db USB-C USB-C kábelt (25 cm)
  • 1 db USB-C USB-A kábelt (25 cm)
  • Használati útmutatót

A Carlinkit első használata

Az autót tedd gyújtásra, a Carlinkit adaptert csatlakoztasd a megfelelő kábellel az autó CarPlay-t (vagy Android Auto-t) támogató portjába és várj néhány percet. Ha esetleg ki lenne kapcsolva, akkor a telefonon kapcsold be a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t.

Bluetooth-on csatlakozz az eszközre, az autód kijelzőjén pedig válaszd ki a telefonod nevét, és már működik is.

Innentől kezdve arra kell csak figyelned, hogy a telefonon a Bluetooth mindig be legyen kapcsolva.

Beállítások módosítása, firmware frissítése

A beállításokat az eszköz beépített webszerverén keresztül lehet a legegyszerűbben módosítani. Ehhez először is csatlakozz a Wi-Fi-n keresztül az AutoKit_D2 hálózatra, a jelszó itt alapértelmezetten 12345678. Ezután a Safariban nyisd meg az alábbi címet: http://192.168.50.2

Tapasztalatok

Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján úgy gondolom, hogy a Carlinkit 5.0 egy régóta várt funkciót pótolt számomra. A telefonom az esetek többségében automatikusan csatlakozott a Carlinkit CarPlay-hez.

Azonban akinek az autóján található másodlagos kijelző is – amely a CarPlay alapján jelenít meg adatokat – az számítson arra, hogy ez a funkció nem fog működni a Carlinkit adapterrel, mivel az eszköz az autó fejegységénék csak egy video jelet továbbít.

Összegezve + kupon kód

Ha valaki sokat autózik, nagyban megkönnyíti a sofőr életét, hogy nem kell folyamatosan bedugni a készüléket ahhoz, hogy működjön a CarPlay. A Waze folyamatos használatával pedig a gyorshajtási csekkekre is kevesebb esélye van az embernek.

Amennyiben tehát az autónk fejegysége csak a vezetékes CarPlay-t támogatja, akkor azt most nagyjából 25.000 Ft-ból vezeték nélkülivé tehetjük, és ez az összeg tartalmazza a jelenleg akciós árú Carlinkit adaptert a hozzá szükséges kábelekkel együtt – a szifon kupon kódot használva pedig most további 18% kedvezmény is kapható a vásárlás összegéből!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Jó cuccokat árul ez a cég, de aki igazán ki akarja használni a hasonló lehetőséget, annak a 3 in 1 megoldást javasolnám, a szintén Carlinkit Ai Box személyében, ami egy androidos felületet is választhatóvá tesz az autó kijelzőjén (Qualcomm, 4Gb RAM+64GB) és SIM kártyát is lehet bele tenni, ergo pont mindent hozzáad amire szüksége lehet egy autósnak, igény szerint. Persze ez kicsit drágább megoldás, de akár magában is használható, csak a Box.
    Én egy olyan autóban láttam, ami tudja alapból a vezeték nélküliséget is, de a tulaj mondta neki ez így univerzálisabb.

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Ez teljesen ok is. Én is csak amiatt írtam be amit, mert hátha vki nem ismeri a többfunkciós változatát, ami ugyan duplája, de magában is hasznosan használható akár, mivel csinál egy komplett android felületet az autóba és SIM-et is tud fogadni, meg saját GPS-e is van, a Google Play áruház is fut rajta, ergo egy droid lesz általa használható az autó saját info rendszere helyett/rajta és ugye a CarPlay is szépen futhat. Majd amikor autó csere van, csak átviszi a következőbe és használja tovább. Sőt a hardvere is jó, nem himihumi és van erősebb is picit többért (8G RAM-mal), ja és a gyártó is azonos kb.

  3. Kiváncsi lennék, hogy több iphone esetén mi a helyzet? Tavaly kaptam kölcsönbe egy ehhez hasonló cuccot, de az csak 1 iphone-nal ( az először párosított) volt hajlandó működni, ha a feleségem vitte el a kocsit az övére nem kapcsolódott.Vissza is adtam. Próbáltátok több iphone- nal is?

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én magam nem próbáltam, de developer kolléga igen: ő is és a felesége is tudják ugyanúgy használni.

  5. Nekem is ez a bajom az enyémmel, hogy látszólag működik, de inkább nem, amikor mindketten a kocsiban vagyunk a készülékeinkkel. Igaz nekem Ottocast van… Pedig szabály szerint nem egy rocket science, annyit kéne csinálnia, hogy a ha bármelyik párosított eszköz elérhető, akkor arra csatlakozik, ha több is van, akkor meg az utoljára csatlakoztatotthoz…

    Ha azt mondjátok, tesztelitek, hogy ez itt jól működik, akkor cserélek erre.

  6. Bátor voltam, megrendeltem… :smiley: Max eladom itthon ha ez se működik úgy, ahogy elvárnám.

  7. Nekem régebbi Carlinkit van és már azon is müködik szépen több készülékkel, annyi hogy ha mondjuk asszony ment utoljára és utána mindketten beülünk és én vezetek akkor ö gyorsan lekapcsolja az övén, hogy az enyém kapcsolódjon.

  8. Koszi.

    Nalunk a kapcsolgatas se lesz fontos, 9/10 alkalommal egy helyre megyunk, az autohasznalat es a telefon kapcsolodasi preferencia az eltero utakbol akad.

    Majd visszajelzek, ha megjott.

  9. nálam is a carlinkit van induláskor felhozza az összes párosított eszközt és ott kiválasztom az enyém ha nem én vezettem utoljára és teljesen jól csatlakozik. Érdemes időnként megnézni a FW frissítés is mert szerintem az utolsó update-el még gyorsabb is lett. Én teljesen elégedett vagyok kb 2 éve használom.

  10. Ma megjott, frissitettem, beuzemeltem, eddig patent. Holnap elso teszt, aztan megnezem felesegem telefonjaval mit csinal.

    Az Ottocast-ot keresztbe megette mar most.

  11. Jól bevált a cucc. Eddig csak akkor nem működött, amikor az autó dobta el a kapcsolatot, amit kábellel is csinált korábban, szóval ezt nem rovom fel hibának.

    Kellően gyors és kezel több telefont is. Csak arra kell figyelni, hogy a telefon töltöttségi szint megfelelő legyen. :slight_smile:

  12. nálam ezért van egy qi töltő és így folyamatosan tölti a telefont ha kell ha nem elő sem veszem és több mint 2 éve használom a carlinkit megoldást.

  13. Ennyi erővel már használhatnám tovább is a kábelt. :upside_down_face:

  14. szerintem nem, de ez csak az én véleményem. az hogy a telefont felrakom egy qi költőre nem ugyan az mint bedugom a kábelt és utána rakom valami tartóba hogy ne repkedjen a telefon. de nyilván ízlések és pofonok.

  15. De számomra nem logikus. Ha már eleve elvesz 1 USB foglalatot a Carlinkit, meg még egyet a Qi töltő, akkor az már két foglalat (mellesleg az én kocsimban gyárilag 1 van csak), akkor már inkább kábel és akkor tölt is meg CarPlay is van.

    Pont az tetszik, hogy lehet a telefon zsebben, táskában, bárhol. Nyilván az olaszországi nyaralásra nem úgy megyek vele, mert nem viszi végig… Jogosan. :slight_smile: De a napi 2x2 vagy 1x2 kocsiutat kényelmesen elviszi irányonként 30 percben.

  16. Ez a Caddyben a legszuperebb komolyan :slight_smile: Ott van egy USB caatlakozó a kartámasz alatti tartóban ami össze van kötve a rádióval és ott van bent a carlinkit + még egy usb csatlakozó középen ami ugyanúgy a rádióra van kötve, ide van bedugva nekem egy magsafe tartó/töltő de ha hosszab útra megyünk akkor átdugom a kábelt a telefonba (usb-c óta még egyszerübb :pray:t2:) mert qi-n nekem túl szokott melegedni a telefon hosszútávon, télen még rövidebb távon is.

  17. nekem pitaka qi töltőm van amiben van ventillátor a hűtéshez így ezzel nem volt soha melegedési problémám.

  18. Avatar for FuRion FuRion says:

    Sziasztok,

    találkoztatok már olyan hibával, hogyha megy a Waze és közben indítok egy hívást vagy a hívnak akkor teljesen lelassul vagy lefagy a Waze!

  19. Lehet elmegy a mobilneted ami ilyen esetben a VoLTE hianyara utal vagy keszulek, vagy elofizetes szintjen. Ezt neznem meg elsonek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for gattila Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for FuRion Avatar for szorian Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Jó cuccokat árul ez a cég, de aki igazán ki akarja használni a hasonló lehetőséget, annak a 3 in 1 megoldást javasolnám, a szintén Carlinkit Ai Box személyében, ami egy androidos felületet is választhatóvá tesz az autó kijelzőjén (Qualcomm, 4Gb RAM+64GB) és SIM kártyát is lehet bele tenni, ergo pont mindent hozzáad amire szüksége lehet egy autósnak, igény szerint. Persze ez kicsit drágább megoldás, de akár magában is használható, csak a Box.
    Én egy olyan autóban láttam, ami tudja alapból a vezeték nélküliséget is, de a tulaj mondta neki ez így univerzálisabb.

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Ez teljesen ok is. Én is csak amiatt írtam be amit, mert hátha vki nem ismeri a többfunkciós változatát, ami ugyan duplája, de magában is hasznosan használható akár, mivel csinál egy komplett android felületet az autóba és SIM-et is tud fogadni, meg saját GPS-e is van, a Google Play áruház is fut rajta, ergo egy droid lesz általa használható az autó saját info rendszere helyett/rajta és ugye a CarPlay is szépen futhat. Majd amikor autó csere van, csak átviszi a következőbe és használja tovább. Sőt a hardvere is jó, nem himihumi és van erősebb is picit többért (8G RAM-mal), ja és a gyártó is azonos kb.

  3. Kiváncsi lennék, hogy több iphone esetén mi a helyzet? Tavaly kaptam kölcsönbe egy ehhez hasonló cuccot, de az csak 1 iphone-nal ( az először párosított) volt hajlandó működni, ha a feleségem vitte el a kocsit az övére nem kapcsolódott.Vissza is adtam. Próbáltátok több iphone- nal is?

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én magam nem próbáltam, de developer kolléga igen: ő is és a felesége is tudják ugyanúgy használni.

  5. Nekem is ez a bajom az enyémmel, hogy látszólag működik, de inkább nem, amikor mindketten a kocsiban vagyunk a készülékeinkkel. Igaz nekem Ottocast van… Pedig szabály szerint nem egy rocket science, annyit kéne csinálnia, hogy a ha bármelyik párosított eszköz elérhető, akkor arra csatlakozik, ha több is van, akkor meg az utoljára csatlakoztatotthoz…

    Ha azt mondjátok, tesztelitek, hogy ez itt jól működik, akkor cserélek erre.

  6. Bátor voltam, megrendeltem… :smiley: Max eladom itthon ha ez se működik úgy, ahogy elvárnám.

  7. Nekem régebbi Carlinkit van és már azon is müködik szépen több készülékkel, annyi hogy ha mondjuk asszony ment utoljára és utána mindketten beülünk és én vezetek akkor ö gyorsan lekapcsolja az övén, hogy az enyém kapcsolódjon.

  8. Koszi.

    Nalunk a kapcsolgatas se lesz fontos, 9/10 alkalommal egy helyre megyunk, az autohasznalat es a telefon kapcsolodasi preferencia az eltero utakbol akad.

    Majd visszajelzek, ha megjott.

  9. nálam is a carlinkit van induláskor felhozza az összes párosított eszközt és ott kiválasztom az enyém ha nem én vezettem utoljára és teljesen jól csatlakozik. Érdemes időnként megnézni a FW frissítés is mert szerintem az utolsó update-el még gyorsabb is lett. Én teljesen elégedett vagyok kb 2 éve használom.

  10. Ma megjott, frissitettem, beuzemeltem, eddig patent. Holnap elso teszt, aztan megnezem felesegem telefonjaval mit csinal.

    Az Ottocast-ot keresztbe megette mar most.

  11. Jól bevált a cucc. Eddig csak akkor nem működött, amikor az autó dobta el a kapcsolatot, amit kábellel is csinált korábban, szóval ezt nem rovom fel hibának.

    Kellően gyors és kezel több telefont is. Csak arra kell figyelni, hogy a telefon töltöttségi szint megfelelő legyen. :slight_smile:

  12. nálam ezért van egy qi töltő és így folyamatosan tölti a telefont ha kell ha nem elő sem veszem és több mint 2 éve használom a carlinkit megoldást.

  13. Ennyi erővel már használhatnám tovább is a kábelt. :upside_down_face:

  14. szerintem nem, de ez csak az én véleményem. az hogy a telefont felrakom egy qi költőre nem ugyan az mint bedugom a kábelt és utána rakom valami tartóba hogy ne repkedjen a telefon. de nyilván ízlések és pofonok.

  15. De számomra nem logikus. Ha már eleve elvesz 1 USB foglalatot a Carlinkit, meg még egyet a Qi töltő, akkor az már két foglalat (mellesleg az én kocsimban gyárilag 1 van csak), akkor már inkább kábel és akkor tölt is meg CarPlay is van.

    Pont az tetszik, hogy lehet a telefon zsebben, táskában, bárhol. Nyilván az olaszországi nyaralásra nem úgy megyek vele, mert nem viszi végig… Jogosan. :slight_smile: De a napi 2x2 vagy 1x2 kocsiutat kényelmesen elviszi irányonként 30 percben.

  16. Ez a Caddyben a legszuperebb komolyan :slight_smile: Ott van egy USB caatlakozó a kartámasz alatti tartóban ami össze van kötve a rádióval és ott van bent a carlinkit + még egy usb csatlakozó középen ami ugyanúgy a rádióra van kötve, ide van bedugva nekem egy magsafe tartó/töltő de ha hosszab útra megyünk akkor átdugom a kábelt a telefonba (usb-c óta még egyszerübb :pray:t2:) mert qi-n nekem túl szokott melegedni a telefon hosszútávon, télen még rövidebb távon is.

  17. nekem pitaka qi töltőm van amiben van ventillátor a hűtéshez így ezzel nem volt soha melegedési problémám.

  18. Avatar for FuRion FuRion says:

    Sziasztok,

    találkoztatok már olyan hibával, hogyha megy a Waze és közben indítok egy hívást vagy a hívnak akkor teljesen lelassul vagy lefagy a Waze!

  19. Lehet elmegy a mobilneted ami ilyen esetben a VoLTE hianyara utal vagy keszulek, vagy elofizetes szintjen. Ezt neznem meg elsonek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for gattila Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for FuRion Avatar for szorian Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83