fbpx Skip to content

Al Gore-ról és James Bellről, az Apple igazgatótanácsának két megbecsült tagjáról a múlt héten kiderült, hogy nyugdíjba mennek és így elhagyják pozíciójukat.

Ez lesz az első változás az Apple igazgatótanácsában 2019 óta. Mit jelent majd ez a gyakorlatban?

Az igazgatótanács nem feltétlen befolyásolja a cég napi működését, de stratégiai döntésekben lehet nagy szerepük. Épp ezért döntött úgy 2019-ben Bob Iger, hogy dobbant az Apple igazgatótanácsából, amikor egyértelmű lett, hogy az Apple és a Disney versenyezni fognak a videostreaming piacán.

Igert még Steve Jobs kérte meg 2011-ben halála előtt, hogy csatlakozzon az Apple igazgatótanácsához. Hasonlóan Jobs is a Disney igazgatótanácsának tagja volt a Pixar 2006-os felvásárlása óta.

Az egyértelmű, hogy Iger miért hagyta el a pozícióját, de miért pont most ment nyugdíjba Al Gore és James Bell? Nos, az igazgatótanács tagjait nem szokták 75 éves kor felett újraválasztani, ezért inkább megelőzték a kudarcot és önszántukból nyugdíjba mentek.

Al Gore, aki egyébként az Egyesült Államok korábbi alelnöke volt, két pozíciót is betöltött az Apple igazgatótanácsában: ő volt a Személyzeti és kompenzációs bizottság vezetője és később a Kinevezési és vállalatirányítási bizottság vezetőjét is megnyerte magának.

Gore az Apple igazgatótanácsának tagja volt 2003 óta, tehát jó régóta számíthatott a cupertinói cég a jelenlétére.

Hasonlóan nagy forma James Bell is, aki korábban a vezérigazgatója és vállalati elnöke volt a The Boeing Company-nak. Ő 2015-ben került az Apple igazgatótanácsába az Audit és Pénzügyi Bizottság vezetésére.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója így nyilatkozott Al Gore és James Bell lelépéséről:

Végtelenül hálásak vagyunk Alnak és James-nek a sokévnyi áldozatért, amit az Apple-ért tettek. A tanácsaik, energiájuk és értékeik erősebb vállalattá tettek minket egy rakás fronton. Al az elmúlt több mint 20 évben hihetetlenül sokat járult hozzá a munkánkhoz, beleértve a feltétel nélküli kiállását a felhasználóink adatvédelme mellett és az összehasonlíthatatlan tudását a környezeti és klímaproblémák területén. James elkötelezettsége is kivételes volt és nagyon hálásak vagyunk az egyedi látásmódjáért és mély megértéséért, amit nyújtott számunkra az auditok, pénzügyi megoldások és egyéb területek során az elmúlt években.

Az Apple sajtónyilatkozata azonban nem csak az elmúlásról szólt, ugyanis rögtön egy új taggal is bővül az igazgatótanács.

Dr. Wanda Austin az igazgatótanács legújabb tagja és Tim Cook roppant izgatott, hogy őt megszerezhette:

Wanda évtizedeket töltött azzal, hogy előrevigye a technológiát az emberiség érdekében, ezért izgatottak vagyunk, hogy az Apple igazgatótanácsának tagjaként tudhatjuk. Ő egy kiemelkedő vezető és felbecsülhetetlen tapasztalata és szakértelme van, ami támogatni fogja a világ jobbá tételéről szóló küldetésünket.

Dr. Wanda Austin sem ma kezdte az ipart, ő korábban a The Aerospace Corporation elnöke és vezérigazgatója volt, tehát a vállalati környezet nem lesz új számára.

Oktatás terén sem semmi, amit Austin letett az asztalra: Ph.D-t csinált ipari- és rendszertervezésből és 2018-tól egy éven át átmeneti igazgatója volt a University of Southern California egyetemnek.

A The Aerospace Corporationnél 1979-ben kezdett és 2008 és 2016 között volt elnök és vezérigazgató. Korábbi munkahelye volt még a Virgin Galactic, ahol szintén az igazgatótanács részeként dolgozott.

Jelenleg az Apple mellett az Amgen és a Chevron igazgatótanácsában is helyet foglal.

Egyelőre még nem tudni, hogy a személyi változások milyen hosszútávú változásokat fognak eredményezni az Apple életében, de remélhetőleg pár év múlva nem erre a pillanatra tekintünk majd úgy, hogy itt ment minden félre.

Te mit szólsz ahhoz, hogy ketten is nyugdíja mentek az Apple igazgatótanácsából?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok