fbpx Skip to content

Elképzelhető, hogy az USA-ban december 25-én, karácsony napján importtilalom lép életbe a legújabb Apple Watch modellekre. Ennek az oka egy szabadalmi vita az Apple és az egészségügyi eszközöket gyártó Masimo között, de az ezzel kapcsolatos javaslatot a Biden adminisztráció még nem hagyta jóvá.

A Masimo még 2020-ban adott be egy keresetet az Apple ellen azzal az indokkal, hogy a cég üzleti titkokat lopott el és szabadalmaztatott dolgokat használt fel az Apple Watch modellekben található véroxigénszint-mérő esetén. A Masimo azzal vádolja az Apple-t, hogy a cég az ő véroxigénszint-érzékelőjüket másolta le tisztességtelen módon.

Mivel a 2020-ban elindított ügy folyamata nem igazán mozdult érdemben semerre, ezért a Masimo 2021-ben az amerikai ITC-nél (International Trade Commission, Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság) is beadta a keresetét. Ez utóbbi eredménye pedig az, hogy az ITC idén október végén javaslatot tett az Apple Watch-ok importtilalmára az USA esetén.

A Biden adminisztrációnak 60 napja van véleményezni az ITC javaslatát, és ha egyetértenek vele, akkor léphet életbe az importtilalom, és mivel az órákat a cég nem az USA-ban gyártatja, így azok gyakorlatilag nem juthatnának el az amerikai vásárlókhoz sem. Ez a 60 nap jár majd le karácsonykor, és egyelőre nem született döntés az ügyben.

Az Apple ettől függetlenül bejelentette, hogy már december 21-ével felfüggeszti az USA-ban az online felületein az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 modellek forgalmazását, és 24-ével a fizikai boltjai polcairól is leveszi az országban ezeket az órákat átmenetileg.

Ez az importtilalom tehát kizárólag az USA-ra, és ott is csak az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 modellekre vonatkozik jelenleg, a korábbi modelleket, illetve a már megvásárolt termékeket sem érinti, viszont a jövő évi modellek megjelenését befolyásolhatja.

A jelenleg elérhető információk alapján ha ezt az importtilalmat senki sem fogja vitatni, akkor az mindaddig fennállhat, ameddig az ügyben érintett szabadalom le nem jár, ez ebben az esetben 2028-at jelentene, de az teljesen biztos, hogy noha az Apple most átmenetileg felfüggeszti az adott órák értékesítését, a színfalak mögött már folynak a tárgyalások egy megegyezésről, illetve az egyéb jogi lehetőségekről.

Összefoglalva

Nem tiltották be az Apple Watch legújabb modelljeit: azokra pár napon belül importtilalom léphet életbe az USA-ban, ha a Biden adminisztráció elfogadja az ITC javaslatát, amire október végétől számítva 60 napjuk van, és ez a 60 nap jár le karácsonykor. Az Apple ettől függetlenül 21-ével leveszi az online kínálatából az Apple Watch Series 9-et és az Ultra 2-t, és 24-ével a fizikai boltjainak a polcairól is lekerülnek átmenetileg ezek a modellek.

A magyar vásárlók tehát nem érintettek, és még az adott órák szervizelése is zavartalan marad az USA-ban is.

A jövőre vonatkozóan egyelőre csak találgatni lehet, de ha végül életbe lép ez az importtilalom, és az Apple-nek nem sikerül rövid időn belül megegyeznie a Masimo-val, akkor még az is elképzelhető, hogy a jövő évi modellekben már nem lesz benne a véroxigénszint-mérő.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok