fbpx Skip to content

Én magam nem vagyok az AI, azaz a mesterséges intelligencia híve, legalábbis néhány hete még ebben hittem, azt gondolva, az AI elveszi az emberek munkáját. Nyilván nem a villanyszerelőét, és nem a festőét, hanem azokét, akik számítástechnika világában dolgoznak. Manapság az AI segítségével grafikusok lehetünk, cikkírók és így tovább – anélkül, hogy lenne hozzá “végzettségünk”.

Az AI szolgáltatásokat használni nem egy nagy kunszt, de jól használni magát az AI-t, már egy generációs váltás követheti. Vicces, amikor mondod az Édesanyádnak, hogy rákerestél a Google-ben? Próbáltad már újraindítani? Neked ez egyértelmű, de az előző generációnak egyáltalán nem az, hogy a Google-ben keresve megtaláljuk a kérdésünkre a választ. Ők a Facebookon kérdeznek vagy telefonálnak egy számítástechnikai boltnak, ha kérdésük van, vagy minket hívnak fel, adott esetben a nagynéni. 😉 De miért változott meg a véleményem, mi az, ami miatt azt mondom, az AI a jövő és bizony meg kell tanulnunk kezelni?

A mostani és az új generáció még a Google-ön nőtt, növekszik, ha bármi kérdésünk van, kérdezünk a Google-től, és ő adott weboldallal válaszol, amit ha elolvasunk, akkor általában megkapjuk a kérdésünkre a választ. Az AI ezzel szemben pontosan megadja a választ, tehát ha magyarul pontosan rákérdezünk, akkor a mesterséges intelligencia kikeresi a megoldást és megadja. Nyilván annyira lehet benne bízni, amennyire az internetben, tehát ő is az interneten keres, csak jobban, mint a Google. Mutatok egy példát.

A vérkép elemzésnél pontosan megmondja, hogy az adott paraméterek mit jelentenek, amiket nekünk egyenként kellene beírni a Google-be. És mindezt egy KÉP alapján mondja meg, tehát a képen rákeres az értékekre, kimásolja a szöveget és utána megmondja, mit jelentenek. Elképesztő.

Tehát az AI összetett kérdésekre képes válaszolni, és bizonyos adatok alapján segít nekünk a napi teendőikben is, és itt jön az új generációs kérdés, illetve az a hardver, ami miatt azt mondtam, hogy na ez érdekes és tényleg 180 fokos fordulattal kell újra gondolnom az AI-t, és annak használatát, ha ebben a világban haladni akarunk korral.

A férfi dzsekijén egy kis kütyüt láthatunk, ami lényegében egy kamera, mikrofon, mobilinternet és egy processzor, valamint egy kivetítő egyben.  A kütyü az AI segítségével segíti a mindennapjainkat, és nem teljesen egy mobiltelefon, sőt, nem is hívnám annak kijelző nélkül. Tőle tudunk kérdezni, összetett utasításokat adni és ez az, amit meg kell tanulnia ennek a generációnak.

Az összetett kérdésekre az AiPin válaszol, vásárol, asztalt foglal, segít és így tovább, és ez elsőre bizony, nem csak neked, hanem nekem is furának hangzott, aztán elkezdtem megnézni ezt a videót és egyre inkább azt gondoltam, hogy wow, merőben megváltoztathatja a mindennapi életünket az AI:

Érdemes a ezt a hosszabb videót is megnézni, hogy mennyi mindenre képes ez a kis eszköz, az elején talán picit unalmasabb, de a közepén azt mondod hogy wow, ez kell:

Arról nem beszélve, hogy az AI fényévekkel jobban fordít, mint bármi más jelenleg, és tényleg könnyedén lehet használni valós időben való fordításra, amit ugye az AiPin meg is valósított. Azt gondolom, hogy több féle AI létezik, és ezek közül talán a fenti a leghasznosabb, ami a saját adataink segítségével a mindennapi munkánkban segít, és folyamatosan velünk van, ahogy egy naptár, egy mobiltelefon, egy kamera, vagy egy autó, ami nélkül már el sem tudnánk képzelni a mindennapjainkat.

Valószínűeg a következő generáció már így fog felnőni, hogy a pontosabb kérdésekre pontosabb válaszokat is kap, és lesz egy adatbázis ami folyamatosan bővül, és tanítható. Elképesztő hogy a fenti kérdéseket már magyarul tettük fel, mert az AI esetén nincsenek nyelvi problémák, egyszóval ez a jövő és nem a Siri 😉, nem Google, hanem az AI.

Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok