fbpx Skip to content

Amikor az Apple bejelentette ma hajnalban, hogy a 1999 dollár helyett 1599 dollárról indul a 14 colos MacBook Pro, erősen felhúztam a szemöldököm.

Az Apple nem egy jótékonysági szervezet, ezért ilyen mértékű csökkenés tőlük teljesen elképzelhetetlennek tűnik. Hazai árakban ez 999 990 Ft helyett 799 990 Ft-t jelent. Mi állhat a háttérben?

A Touch Bar halála

Tegnap a belépő MacBook Pro egy 13 colos modell volt, ami még a “régi inteles” designnal rendelkezett 2016-ból és a billentyűzet tetején nem funkciógombok, hanem a Touch Bar volt megtalálható.

A gépben persze nem az M2 Pro volt, hanem csak egy sima M2 chip, csak 8 GB RAM és csak 256 GB SSD járt hozzá, valamint csak 2 darab Thunderbolt 3 port volt rajta.

Ez a modell 649 990 Ft volt itthon és szerepe a termékpalettán mindössze annyi volt, hogy a MacBook Air és a 14 colos “valódi” MacBook Pro között egy köztes lépcsőt jelentsen, de senkinek se lehetett jó szájízzel javasolni a gép vásárlását, hiszen az M2-es MacBook Air majdnem ugyanezt tudja közel azonos ár mellett (leszámítva 2 GPU magot és a ventilátort) és annak újabb a formavilága, jobb a kijelzője és FaceTime kamerája, MagSafe töltővel rendelkezik és jelentősen könnyebb/vékonyabb is.

Épp ezért örvendetes, hogy az Apple ma hajnalban végre leállította a 13 colos MacBook Pro forgalmazását, mivel ez a gép inkább csak a leendő vásárlók megzavarására volt alkalmas.

Egy új belépő modell

Egészen tegnapig alap volt, hogy ha 14 colos MacBook Pro-t vettél, akkor 16 GB RAM-ot, 3 Thunderbolt 4 csatlakozót és “Pro” Apple Silicon chipet kaptál, de az új 14 colos belépő modellből ezek hiányoznak.

Épp ezért ha megnézed az Apple új MacBook Pro választékát, akkor egyértelművé válik, hogy az új 14 colos MacBook Pro alapmodellje nem az előző 14 colos alapmodell utódja, hanem a 13 colos, Touch Barral rendelkező változat helyett kerül a palettára.

Ha szeretnél legalább 16 GB RAM-ot, 3 darab Thunderbolt 4 csatlakozót és “Pro” chipet a 14 colos MacBook Pro-dba, akkor továbbra is 999 990 forintot kell a kasszánál hagynod – pont, mint tegnap.

Azért annyi jó van a dologban, hogy az új “valódi” 14 colos MacBook Pro-ban már 11 magos CPU, 14 magos GPU és 18 GB RAM található 512-es SSD-vel. Összehasonlításképp az M2 Pro-s 14 colos MacBook Pro alapváltozatában 10 magos CPU, 16 magos GPU és 16 GB RAM volt.

Az is jelzi, hogy az új 14 colos belépőmodell nem valódi MacBook Pro, hogy nem lehet megvenni az Apple új “Space Black” avagy asztrofekete színében, csak a régi, “unalmas” asztroszürke és ezüst színekben.

Összefoglalva

Szóval összességében elmondható, hogy az Apple valóban nem jótékonykodott ezzel a lépéssel, de sokkal átláthatóbbá tették a MacBook termékpalettát. Így most már könnyen fel lehet mérni egy vásárló igényeit és az alapján lehet neki ajánlani egy megfelelő modellt:

  • A legolcsóbb MacBookra van szükséged? Válaszd az M1 chipes MacBook Airt 499 990 forintért.
  • Egy gyors, modern, vékony és könnyű gépet szeretnél? Válaszd az M2-es MacBook Airt 529 990 forintért!
  • Nem elég nagy a 13,6 colos MacBook Air kijelzője? Válaszd a 15,3 colos MacBook Airt 629 990 forintért!
  • A legújabb Apple Silicon chipre vágysz és tudod, hogy szükséged van aktív hűtésre? Válaszd a 14 colos belépő MacBook Pro-t 799 990 forintért.
  • Nagy teljesítményre és hordozhatóságra vágysz? Válaszd az M3 Pro-val szerelt 14 colos MacBook Pro-t 999 990 forintért!
  • A hordozhatóság nem annyira szempont, de a teljesítmény annál inkább? Válaszd a 16 colos MacBook Pro-t 1 249 990 forintért.
  • Csak a legjobb Apple laptop érdekel? Válaszd a 16 colos CTO MacBook Pro-t M3 Max-szal (16 magos CPU-val, 40 magos GPU-val), 128 GB RAM-mal és 8 TB-os SSD-vel 3 599 990 forintért.

Nyilván vannak ezek között még közbenső konfigurációs lehetőségek, hiszen vásárláskor lehet bővíteni a RAM-ot és az SSD-t is, de így szépen látszódnak a lépcsők és közel sem annyira átláthatatlan a termékpaletta, mint tegnap ilyenkor.

A 13 colos MacBook Pro végével a Touch Bar is eltűnt az Apple termékpalettájáról, így mondhatni, hogy kudarcot vallott az Apple a billentyűzet fölé épített érintőkijelzővel. Neked hiányozni fog a Touch Bar?

És mi a véleményed az új MacBook Pro választékról?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem hiányozni fog a TouchBar

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szintúgy… ameddig működik a 2019-es, 16"-os gépem, egyszerűen nem tudom/akarom rászánni magam a váltásra.

  3. Amúgy most már nekem is, kényelmesebb sokkal.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for Nem_Tom Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem hiányozni fog a TouchBar

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szintúgy… ameddig működik a 2019-es, 16"-os gépem, egyszerűen nem tudom/akarom rászánni magam a váltásra.

  3. Amúgy most már nekem is, kényelmesebb sokkal.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for Nem_Tom Avatar for SzifonAdmin