fbpx Skip to content

Megszokhattátok már, hogy nemcsak az Apple termékeiről, hozzájuk passzoló kiegészítőkről, hanem olyan egyéb kütyükről is írunk, amelyeket mi, az oldal szerkesztői szívesen használunk. Számomra ilyenek a biciklis termékek, amelyekben valamennyi technika is helyet kapott, legyen ez okos bukósisak, mobil kompresszor vagy épp okoslakat és persze elektromos kerékpár is.

Néhány elektromos kerékpár tesztjét már olvashattátok nálunk, amelyek mindegyike kiváló kétkerekű jármű, azonban az áruk elég borsos volt, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 1 millió forint feletti áron vásároljanak biciklit maguknak. Éppen ezért kerestem egy olyan márkát, aminek az árai sokkal kedvezőbbek, és kíváncsi voltam arra, hogy vajon az alacsonyabb ár a hétköznapi használat során rosszabb felhasználói élményt nyújt-e. Így találtam rá a SAMEBIKE-ra a bixie.hu jóvoltából.

Aki olvasta a korábbi biciklis cikkeimet, az tudhatja, hogy alapesetben egy országúti kerékpárral járom az utamat minden nap, most azonban a SAMEBIKE portfóliójából egy cross bike-ot választottam a tesztem alanyának a MY275 formájában. Ez a bicikli egy igazi tank, hiszen már a váz is hatalmas és masszív, és a vékony országúti gumik után, igaz csak 27,5″-es felniken helyet kapó széles gumiknak, na meg persze az első villában található teleszkópnak köszönhetően minden akadályon könnyedén átsuhantam.

A SAMEBIKE-ok mindegyike 90%-os összeszereltségben érkezik a dobozban, ami azt jelenti, hogy egy félórás összeszerelés még vár ránk a kibontás után. Mivel szoktam a saját bringát bütykölni, ezért nekem ez nem okozott gondot, maximum az első lámpa felhelyezése és a tárcsafékek beállítása volt kicsit szokatlan. A dobozban az összeszereléshez minden szerszám és alkatrész, illetve leírás megtalálható, de van hozzá videós útmutató is. Aki ilyennel nem szeretne bajlódni, az a bixie csapatától felár ellenében összeszerelést is kérhet.

Egy elektromos kerékpár esetén egyértelműen a legfontosabbak azok, amik a hagyományos biciklitől megkülönböztetik: vagyis milyen erős motor van benne, mekkora akkumulátor biztosítja ennek a működését, mekkora hatótávot kapunk mindezzel és persze milyen sűrűn és milyen hosszan kell töltenünk.

A MY275 sok elektromos kerékpárral ellentétben nem középmotoros, vagyis nem a pedálnál kapott helyett az elektromotor, hanem a hátsó kerékben, ami egy nagyon kicsivel hosszabb reakcióidőt eredményez az elektromos rásegítésben, de a pedálasszisztensnek pont az a feladata, hogy a legkisebb hajtókar mozgást is érzékelje és jelezze a motor felé. A hátsó kerék tengelyénél található Ananda motor ennél a modellnél 500 W-os, ami 70 Nm nyomatékot képes leadni és akár 14 fokos/25%-os emelkedőn sem hagy minket cserben. Aki ismeri Budapesten a BAH-csomópont közelében a Kálló esperes utcát, az tudhatja, hogy nem hiába egyirányúsították lefelé, hiszen azon még kocsival is technikás lenne felfelé haladni, nemhogy biciklivel. Na most én tettem egy próbát a MY275-tel felfelé irányban, és azt kell mondjam, nem hagyott cserben a bicikli, igaz, nekem is bele kellett adnom nem keveset és a motor is maximumon dolgozott, de nevetve feljutottam, de ugyanez igaz volt a szokásos rózsadomos útvonalnál is, vagyis nyugodtan kimondhatjuk, hogy aki azért nem jár hagyományos biciklivel a hétköznapokban, mert hegyen lakik és nem bírna felmenni, annak egy ilyen kaliberű elektromos kerékpár megváltoztathatja a közlekedési szokásait.

Ehhez a teljesítményhez egy korszerű, 18650-es Lítium-ion akkumulátor társul, ami a MY275 esetén 48 V-os, 13 Ah-s és így 624 Wh kapacitású, amivel én a mindennapos Gazdagrét-Vérmező és néhány kitérős útvonalon a maximális rásegítéssel és 25 km/h-s korlátozással 60 km-t tudtam átlagosan kihozni. Ezután is volt még az akksiban némi töltöttség, de ekkor elkezdett jelentősen visszavenni az erőből, és a végére már csak be volt kapcsolva a kerékpár, de teljesen izomból ment a tekerés. Tapasztalom szerint nem érdemes hagyni, hogy 20% alá essen a töltöttség, mert azzal akár hoppon is maradhatunk.

Természetesen a 60 km nekem a minimum volt, mert általában a legnagyobb fokozaton hajtottam, de erre nem feltétlen van mindig szükség, és okosan beosztva akár 100-110 km is kihozható belőle, ami egy fél Balaton-kör, vagyis két napos kerülésekre ideális ez a kerékpár. Az akkumulátor töltése 4-6 órát vesz igénybe és szerencsére a töltője egészen kicsi és nem sípol működés közben. Az akkumulátor belesimul a vázba a MY275 esetén, ami szerintem egy gyönyörű megoldás, hiszen elég ronda tud lenni a vázon kívüli akksi. Az akkumulátort kulccsal rögzíthetjük a vázban, amit itt a bicikliből kivéve is tölthetünk, kinek mi az egyszerűbb, illetve hova tudja bevinni a biciklit. Az akkumulátor túlfeszültség-, túltöltés- és alultöltés, valamint rövidzárlat- és túlmelegedés elleni védelemmel is rendelkezik, így biztosítja a hosszú élettartamot és a biztonságos üzemelést.

A motor és az akkumulátor kapcsolatát egy, a kormány közepén található komputer adja, ami számunkra is rengeteg hasznos adatot jelez vissza. Természetesen az akkumulátor töltöttsége, az aktuális rásegítés ereje, az aktuális sebesség, a rásegítés fokozata mellett helyet kapott még egy információs sáv is, amiben változtatható adatok (átlagsebesség, maximális sebesség, túra táv, összesített táv, stb.) jeleníthetőek meg, illetve ezen a kijelzőn láthatjuk még, hogy az első lámpa fel van-e kapcsolva, de valamiért az aktuális időt nem írta ki, holott promóciós fotókon ez is szerepel a kijelzőn.

Mivel nem érintőkijelzőről beszélünk, ezért bal kéznél található egy egy négy gombos vezérlő. Ennek a vezérlőnek az előre néző gombjával tudjuk bekapcsolni a kerékpárt, a + – gombokkal a rásegítés fokozatát tudjuk 0-5 közt változtatni, illetve az “i” gombbal pedig az infó sáv adatai közt lépkedhetünk. Ezektől balra pedig egy elektronikus duda is helyet kapott, aminek szerintem nagyon csúnya, de erőteljes hangja van, amit biztos észrevesznek a gyalogosok. Ez a komputer határozza meg, hogyan viselkedik a bicikli menet közben, mekkora lehet a maximális sebesség, mekkora feszültséget használhatnak a különböző fokozatok, mennyi idő után kapcsoljon ki az egész parkolás közben. És igen, itt lehet az EU-s szabályozás adta korlátokat felülírni, abszolút saját felelősségre, de előbb nézzük is, mik ezek, mikortól számít egy bicikli már segédmotoros kerékpárnak és milyen szabályok vonatkoznak rá.

Az EU döntéshozói úgy határoztak, hogy ami biciklinek kéz ki, az kerékpárnak minősül, azonban ha a következők teljesülnek, akkor már segédmotoros kerékpárnak minősül: 300 W teljesítménynél nagyobb motorral van felszerelve; maximum sebessége nagyobb, mint 25 km/h; önerőből is el tud indulni, vagyis gázkaros. Ezek teljesülésekor Am vagy B kategóriás jogosítványra, bukósisakra és biztosításra is szükséged van, hogy a “biciklit” vagyis már segédmotoros kerékpárt vezethess. A SAMEBIKE-ok mindegyike ebbe a kategóriába esik, ezért a megvásárlásuk előtt ezt érdemes mérlegelni. Azonban, ha ezeknek megfelelünk, akkor a szoftverben nyugodtan átállíthatjuk a maximum sebességet és már suhanhatunk is. Személyes tapasztalatom néhány év országútizás után, hogy 30-32 km/h lenne talán az ideális sebesség, hiszen a 25 km/h rendes haladáshoz elég lassú és efölött pedig a motor teljesen ki is kapcsol, ami után motor ellenállása akkora, hogy nem annyira kényelmes csak lábból hajtani a bringát.

Az elektromos kerékpáros részeit kiveséztük a biciklinek, így most érdemes azért a hagyományos felszereltségéről is szót ejteni. A kerekekről már volt szó a cikk elején, hogy 27,5″-esek, amelyekhez tárcsafékek társulnak, de csak bowdenes változatban, ami az ilyen típusú fékek belépőszintje csak. A teleszkóp szokásos módon az igényeinkhez és a terepviszonyokhoz állítható és városban is a padkáknál elég hasznos tud lenni. Mivel ez egy cross bike, vagyis én inkább mountain bike-nak hívnám, ezért elöl, a pedáloknál csak egy tányér van, ami a szokásos monty-s három tányéros megoldásnak nagyjából a középső mérete, ez hegymenetben tökéletes, de sík terepen egyszerűen túl hamar létrejön az az állapot, hogy lábból még tekernék, de az áttét mérete miatt már nem tudom tovább hajtani a kereket és üresbe hajtom csak a kart, főleg elektromos rásegítés mellett.

Szerintem jó lett volna egy második, nagyobb tányért is felszerelni erre a bringára, aminek hiányából következik, hogy a kormányon bal oldalt nincs váltókar. A hátsó keréken egy 7 sebességes Shimano Tourney váltó felel a megfelelő haladásért, amihez a kormány jobb oldalán egy pillangós váltókar társul, ami mellett a gázkar is ott van, amivel a kerékpár emberi erő nélkül is képes haladni, de ez nyugodtan kiköthető, azonban a gyors elindulásokhoz a piros lámpa után elég hasznos tud lenni. A hajtásért lánc felel, ami hangosabb és több törődést igényel, mint a szíj, de az amúgy is egyfajta drága, úri hóbort.

A vázon elöl-hátul, illetve a kereken is kapunk prizmákat, azonban számomra továbbra is fura módon csak elöl található beépített világítás, holott sokkal olcsóbb rollerek esetén nemcsak a hátsó, fékezésre reagáló lámpa van meg, hanem még irányjelző világítás is belefért a keretbe. Az első lámpa azonban teljesen jól teszi a dolgát, hiszen kellően nagy területet és megfelelő távra képes bevilágítani, így közvilágítás nélküli területen se okozott gondot.

A sárhányó a MY275 alapfelszereltsége, azonban erre inkább csak panaszom volt, hiszen már a felszerelése se túl minőségi, illetve a hátsó mérete egyszerűen nem megfelelő, mert ennek az lenne pont a feladata, hogy ne legyen sáros, vizes a hátam, fenekem esős időben, de ez valahogy nem megy neki. Ezt a biciklit egy vázmérettel a gyártó 160-195 cm magas embereknek ajánlja, de én már majdnem a nyeregcső ajánlott végénél voltam a 177 cm-mel, szóval lehet érdemes egy másik nyeregcsövet beszerezni a magasabb kerékpárosoknak, ahogy egy kényelmesebb ülést is.

Összegzés

Azért voltam nagyon kíváncsi a SAMEBIKE-ra, mert azt reméltem, hogy ár-érték arányban végre egy jó biciklit kapok, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Nem hagyott az út szélén egyszer sem; felvitt mindenhová; a hatótávja is nekem elegendő volt, nem kellett naponta töltenem; és igaz, kínai dologról beszélünk, de nem gagyi kínairól; masszív, strapabíró bicikliről van szó.

Ezeket a SAMEBIKE-okat sokfelé meg lehet vásárolni az interneten különböző külföldi oldalakon, akár olcsóbban is mint a bixie.hu-n, azonban lehet érdemesebb magyar viszonteladót választani a külföldi webáruházakkal szemben, hiszen a szervizhátteret is ők biztosítják és a magyar jogszabályoknak megfelelően nem egy 1, hanem 3 év garancia vonatkozik az ilyen értékű eszközökre.

A SAMEBIKE MY275 fekete és fehér színben megvásárolható a bixie.hu webshopjában. A szifon5 kuponkódot használva pedig 5% kedvezményt kaptok bármelyik bicikli árából.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok