fbpx Skip to content

A világ vezetői 2015-ben ambiciózus új célokat fogadtak el az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén. A Párizsi Megállapodás a globális felmelegedés korlátozására irányuló cselekvési tervet tartalmaz. Ehhez egyébként Amerika is csatlakozott, pontosabban visszacsatlakozott 2021-ben.

A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy a vállalat minimalizálja a termékek fejlesztésével, gyártásával, szállításával, eladásával járó üvegházhatású gázok kibocsátást, a maradékot pedig ellentételezi megújuló energiaforrásokba való befektetéssel, faültetéssel, vagy szén-dioxidot megkötő vizes területek helyreállításával.

A globális felmelegedést a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása okozza, ami miatt eddig ~1,2 fokkal nőtt a globális hőmérséklet. Az egyes termékekhez köthető kibocsátás többségét az Apple a felhasznált anyagok fejlesztésével, szén-dioxid kibocsátással nem járó áramtermeléssel, és alacsony kibocsátású tengeri szállítás felhasználásával kívánja csökkenteni. A maradékot pedig természeti projektek segítségével. Erről szólt az őszi Apple eseményen lévő videó is, ahol az “anyatermészetnek” mutatta be az Apple, mit ért el. Nézzétek meg újra a videót:

Az első karbonsemleges Apple Watch-ok a következők: alumínium Apple Watch Series 9 az új sportszíjjal, Apple Watch SE az új sportszíjjal, Apple Watch Ultra 2 az új Alpine Loop vagy Trail Loop szíjjakkal. A termékek karbonsemlegességét az SCS Global Services fenntarthatósági szabványokkal foglalkozó szervezet hitelesítette. A karbonsemlegességet egy új logó jelzi a csomagoláson.

Az Apple Watch szénlábnyomának (tehát hogy mennyi üvegházgáz kibocsátással jár a termék előállítása) 3/4-ét az előállításához szükséges elektromos energia adja. Ezért az Apple 2023-tól a karbonsemleges Apple Watch modelleket és szíjakat 100%-ban tiszta energiaforrásokból származó árammal készíti. Az Apple 2015-től dolgozik azon, hogy megújuló energiaforrásokat – például naperőműveket és szélerőműveket – telepítsen, és hogy segítse ugyan ebben a beszállítóit. A kibocsátás további csökkentése érdekében az Apple ellentételezi a karbonsemleges órák felhasználói által a töltésükhöz igénybevett áramot is egy texasi naperőműbe való befektetéssel.

A karbonsemleges Apple Watch tömegének 30 százaléka újrahasznosított anyagokból készül, és egyes komponensei, például az áramköri lapokban használt réz, arany és ón 100%-ban újrahasznosítottak. Az Apple Watch-ok alumínium házai már 2015-től 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készülnek és 2023-tól az Apple Watch Series 9 és Apple Watch Ultra 2 akksijaiban újrahasznosított kobalt van. Emellett újratervezték a sportszíjat, így már 82 százalékban újrahasznosított fonalakból készül, aminek egy része halászhálók hulladékból származik.

A karbonsemleges Apple Watch-oknak legalább felét a cég nem légi úton, hanem például hajók segítségével szállítja a gyártósorról a célállomáshoz. Ez azért fontos, mert ha egy Apple terméket hajóval és nem repülővel szállítanak, akkor a szén-dioxid kibocsátás átlagosan 50 százalékkal lesz kevesebb. Újratervezték a csomagolást is, ami immár 100%-ban újrahasznosított szálakból készül, valamint kisebb és így 25 százalékkal több Apple Watch-ot lehet egy úton szállítani. Az Apple 2025-ig az összes csomagolásában ki szeretné váltani a műanyagok felhasználását.

Nyilván van azért álszentség is a fentiekben, mert ugye nem kaptunk már műanyag töltőt sem a dobozban, tehát külön vehetünk hozzá gyorstöltőt, több mint 10.000Ft-ért, és nem lett olcsóbb ezért a termék. Többek között megszabadultunk az EarPods-tól is, pedig ezek mind-mind jó dolgok voltak a dobozban, az iPhone 12 óta nincsenek a dobozban. Jó, nyilván 10.000Ft már nem egy nagy durranás egy gyorstöltőért, de na.

Az Apple így összességében 78%-kal tudta csökkenteni az új sportszíjjal kombinált alumínium Series 9 óra szénlábnyomát. A maradék ellentételezésére a cég “magas minőségű” szén-dioxid kvótákba fektet be, például a Restore Fund projektjeibe, amik természetes megoldásokkal – mint például fenntartható mezőgazdaság, erdőirtás megakadályozása – ellensúlyozzák a kibocsátásokat.

A The Verge viszonylag kritikusan fogadta a bejelentést, azzal érvelnek, hogy egy-egy termék karbonsemlegessé tétele nem feltétlenül mutatja meg, hol tart a vállalat a klímacéljainak elérésében, valamint ha a karbonsemleges termékből valamiért többet adnak el, mint eddig, könnyen oda juthatnak, hogy ugyanannyi üvegházhatású gáz került így a levegőbe. Ez egyébként valóban igaz, de vegyük számba, hogy azért a szállítás minden készülékre értendő, meg nem egy-egy fát, hanem egész erdőket ültetett már az Apple.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok