fbpx Skip to content

Október 3-án a fejlesztők megkapták az iOS 17.1 második bétáját, ami jó pár izgalmas változtatást hozott magával.

Nézzük meg, hogy mikre számíthatunk a feltételezhetően október végén érkező szoftverfrissítéstől!

Feltámasztott csillag

Réges-rég egy távoli galaxisban a Zene alkalmazásban 5 csillagot használtál zenéid értékelésére. Ezt az Apple lecserélte egy szív ikonra az Apple Music érkezésével az iOS 8.4-ben (igaz, a Beállítások alkalmazásban a mai napig visszakapcsolhatod az 5 csillagos értékelést is, de az nem lesz hatással az Apple Music javaslataidra).

Az iOS 17.1 első bétájánál úgy döntött az Apple, hogy a szív ikon nem elég egyértelmű, és helyette visszahozták a csillag ikont. Ráadásul ez az új csillag a lezárt képernyőn megjelenő Zene widgetre is rákerült, így minden eddiginél gyorsabban jelölhetsz meg egy zeneszámot kedvencként.

A jövőben ez az új csillag elhozza majd magával az automatikusan generált Kedvencek lejátszási listát is, de az még hiányzik a jelenlegi bétákból.

Egyéb Zene jóságok

Újdonság még a Zene alkalmazásban, hogy az Apple Music a lejátszási listák alján olyan számokat ajánl, amiket az algoritmus szerint megérné hozzáadnod a listához.

Erre nagyon kíváncsi leszek, hogy hogy fog működni.

Ha készítettél egy lejátszási listát, akkor eddig annak képe vagy az albumborítók voltak kicsiben vagy kénytelen voltál feltölteni hozzá egy képet.

Az iOS 17.1 első bétája ehhez képest egy óriási javulást hozott: 8 javasolt fotót ajánl fel az alkalmazás, amik a lejátszási lista első számának albumborítójából kerülnek kialakításra.

Internetes AirDrop

Nyáron a WWDC-n már beharangozta az Apple, hogy az AirDrop fájlküldéseket a világháló segítségével is be tudod majd fejezni, ha nem tudjátok megvárni a fájlátvitel idejét.

Ez főleg nagy fájlok küldésekor jöhet jól és az iOS 17.1 első bétájába bekerült erre a kapcsoló a Beállítások/Általános/AirDrop alá.

Csengőhangok

Az iOS 17 hozott magával egy rakás új csengőhangot, de ezek hiányoztak az iOS 17.1 első bétájából.

Szerencsére a csengőhangok visszakerültek a második bétával, így most már újra használhatják a bétatesztelők az új dallamokat.

Készenlét beállítások

Az iOS 17.1 második bétájában jobban testre lehet szabni a Készenlét funkciót.

Be lehet állítani, hogy a kijelző automatikusan kikapcsoljon, vagy csak 20 másodperc tétlenség után, vagy soha.

Az éjszakai mód beállítása is átkerült a Készenlét beállításai közé és most már külön kapcsolhatóvá vált az is, hogy a telefon mozgatására aktiválódjon-e a kijelző.

Apróságok

  • dinamikus szigettel rendelkező iPhone-okon az Elérhetőségnél megjelent elmosott háttér helyett fekete kép jelenik meg
  • az Egyesült Királyságban élők most már megtekinthetik bankszámla-egyenlegüket a Tárca alkalmazásban
  • a Könyvek alkalmazásban a “Most olvasott” szekció át lett keresztelve “Olvasás most” névre
  • a Napló alkalmazás megjelent néhány új kódrészletben, de maga az alkalmazás még nem elérhető
  • az iOS 17.1 elhozta a Nintendo Switch N64 vezérlő támogatását
  • háttérkép beállításánál most elérhető a széthúzás, ha a kép a telefon képarányával egyezik
  • az iOS 17.1 első bétájában nem működött az iPhone 15 modelleken elérhető, 80%-os szintig való akkumulátor töltés, de ezt a második béta javította
  • a dinamikus szigeten megjelent egy vaku indikátor, ami felhívja a figyelmet rá, ha bekapcsolva maradt a Zseblámpád

Apple Watch változások

Az iOS 17.1 és watchOS 10.1 első bétája elhozta a NameDrop támogatást az Apple Watch-ra is, így most már könnyedén megoszthatod kontakt információidat valakivel.

Az iOS 17.1 és watchOS 10.1 második bétája pedig elhozza a Dupla Tap funkciót, amivel a legújabb Apple Watch tulajok az ujjuk összeérintésével tudják irányítani a watchOS felhasználói felületének hangsúlyos elemeit.

Hasonló lehetőség egyébként már régóta elérhető a régebbi órákon is az AssistiveTouch használatával.

Eljövendő eszközök

Az iOS 17.1 második bétája egy USB-C töltésre alkalmas Apple Pencilhez tartalmaz hibaüzeneteket. Jelenleg nem létezik USB-C-s Apple Pencil, ezért elképzelhető, hogy az Apple frissíteni fogja az Apple Pencilt egy USB-C csatlakozóval.

“PENCIL_LOW_BATTERY_ALERT_MESSAGE” – “Connect to USB-C to recharge soon.”

Vagyis: “Csatlakoztasd (a Pencilt) USB-C-n a töltéshez.”

Jelenleg a Lightning-csatlakozós Apple Pencil egy átalakítóval használható a 10. generációs iPaddel, amin már USB-C csatlakozó van. Ehhez képest óriási előrelépés lenne egy USB-C csatlakozó.

Emellett Steve Mosser, a MacRumors-tól Twitteren (X-en) még pár, az Apple Vision Pro-val kapcsolatos hibaüzenetet is észrevett.

“SPATIAL_AUDIO_DETAIL_REALITYDEVICE_BEATS” => “This device is not optimized for Apple Vision Pro and may impact the Spatial Audio experience due to higher latency.”

Vagyis: “Ez az eszköz nincs optimalizálva az Apple Vision Pro-val történő használatra és ez hatással lehet a térhatású hangélményre a nagyobb késleltetés miatt.”

A Parancsok alkalmazásba is került egy új figyelmeztető szöveg, ami így szól: “Rotating spatial media is not supported.” avagy “Forgatható térbeli média nem támogatott.”

Emellett még a Vision Pro TV alkalmazásába is került egy új választási lehetőség, hogy 2D-ben vagy 3D-ben szeretnéd-e folytatni a filmet és a Jegyzetek alkalmazás is bővült egy Optic ID lezárási lehetőséggel, ami valószínűleg nagyon hasonlóan fog működni az iOS-en elérhető Touch ID/Face ID lezáráshoz.

Összességében elmondható, hogy egy izgalmas kiadás lesz az iOS 17.1, amikor majd megjelenik.

Neked melyik újítás a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok