fbpx Skip to content

Az Apple környezetvédelmi törekvéseinek következtében leszámolt a bőr kiegészítők gyártásával és helyette kitaláltak egy új, forradalmi szövetet, amit FineWoven névre kereszteltek.

Miután azonban az új iPhone 15 és 15 Pro tulajdonosok megkapták az első tokokat, hamar hangos lett az internet a dühös megjegyzésektől, hogy az Apple valami kritikán alulival állt elő. Mi mehetett ennyire félre?

Nem kell messzire menni, hogy olyan képeket találj, ahol 1-2 nap után már szörnyen néz ki az Apple új, prémium telefontokja.

A 9to5Mac-nél Chance Miller tokja így nézett ki 2 nap használat után:

Federico Viticci, a MacStories szerkesztője is sikeresen bekoszolta a tokját:

Azt írta Mastodonon, hogy “barátokkal mentünk vacsorázni és letettem a telefonom az asztalra, ahogy azt már több száz alkalommal tettem 2008 óta. Reggel vettem észre, hogy ennek eredményeképp lett egy folt a FineWoven tokomon”.

Szóval a hátlapot adó, vékony szövetből szőtt felület könnyen karcolódik, gyűjti a foltokat, és ha már csak ránézünk, attól is elszíneződik. De vajon a tok széle jobb? Sajnos ott sem rózsásabb a helyzet.

Miller azt írja a 9to5Mac-en a beszámolójában, hogy a tok szélét kényelmetlen fogni, vágja a kezét és az USB-C csatlakozó kivágása olyan kicsi, hogy sok kábelt be se lehet rendesen dugni.

Persze ha már a kivágásnál tartunk, nem mehetünk el Stephen Hackett észrevétele mellett sem, aki az 512 Pixels oldalán mutatta be, hogy az USB-C csatlakozó kivágása nem középre került az ő tokján, így kilátszik az iPhone egyik csavarja:

Az Apple próbálja elfedni a gondokat az Apple Store-okban, ahol állítólag kénytelenek naponta cserélni a kihelyezett tokokat, mert annyira rossz állapotúak lesznek a látogatóktól. Épp ezért sok eladó inkább a szilikonból készült tokok felé tereli a vásárlókat.

Az Apple állítólag értesítette már bolti eladóikat, hogy hogyan beszéljenek a FineWoven tokokról:

 • luxusérzetű mikroszövéssel, velúrhatású anyagból készült
 • idővel változik a kinézete, mivel a finomszövésű anyag könnyen összenyomódik, de ez nem jelent problémát a telefon védelmében
 • néhány karc idővel eltűnhet
 • a MagSafe kiegészítők maradandó foltokat hagyhatnak a tokon

Szerencsére tisztítási praktikákat is adott az Apple az eladóknak:

 1. Márts egy szöszmentes ruhát tiszta vízbe.
 2. Csavard ki addig, amíg csak enyhén lesz nedves.
 3. Lágyan súrold le a FineWoven felületet 1 percen keresztül.

Az Apple angol támogatási oldalán mosószert is említenek, de Viticci foltja után én nem mernék ilyesmit használni a tokon. Sajnos a támogatási oldal magyar változata még nem frissült a FineWoven tokkal.

Nagy kár, hogy a FineWoven tokok ennyire rosszul sikerültek, mert egyébként elismerést érdemelne az Apple, ha jó tokokat készített volna. A FineWoven tokok 68%-ban újrahasznosított poliészterből készülnek, így jelentősen kisebb a szénlábnyomuk, mint a korábbi bőrtokoknak.

Kizártnak tartom, hogy az Apple nem tudta, hogy ezek a tokok ennyire nem bírják a normál felhasználást, ezért egészen elképesztő, hogy ezt így piacra dobták.

Te próbáltad már az Apple FineWoven anyagát?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Steve forog……

 2. Nincs azzal baj, csak rosszul tartják a telefont. :slightly_smiling_face:

 3. Avatar for gunar gunar says:

  Hát ja! Ő sem volt szent ilyen téren.

 4. Nem tudom amúgy hol vették a tokot a reklamálók :joy: A fogás szerintem nagyon kényelmes, a széle nem is értem, hogy tudja valakinek vágni a kezét. 3. napja van a telón, ugyanúgy használom mint mindig, tegnap 2 órát volt magsafe töltőn kocsiban, de sehol egy folt vagy lenyomat. Idővel biztos lesz rajta nyom, de azért az a bőr tokkal is így volt. Szerintem meg nagyon jó tok lett, nekem például sokkal jobban bejön mint a régi bőr és azt a 10chf pluszt is megérte a szilikon tokhoz képest. Ja és a kivágás sincs elcsúszva és kilátszik mindkét csavar!

 5. Tyű :smiley: hát de tok nélkül kell használni amúgy! :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83