fbpx Skip to content

A tvOS 17-re mindössze 2 és fél percet szánt az Apple még a nyári keynote-on, előtte pár percben pedig szó volt még az AirPods-zal, az Otthonnal és a HomePodokkal kapcsolatos változásokról is, így ezeket egyben Audio & Home kategóriaként mutatta be.

Függetlenül attól, hogy csak röviden esett szó róla a keynote-on, a frissítés elég sok látható és hasznos újdonsággal szolgál.

Újratervezett Vezérlőközpont

Az első, és leginkább szembetűnő változás az Apple TV felületén az újratervezett Vezérlőközpont. Ez kicsi állapotban alapból látható lesz a képernyő jobb felső sarkában az órával együtt.

Itt érhetjük el például a hangbeállításokat:

Az otthoni biztonsági kameráink előnézeti képét és a kedvenc szcenárióinkat:

Az egyes, az Apple TV-t érintő vezérlőket:

És a profilok között is sokkal egyszerűbben válthatunk:

Emlékek képernyővédő

A képernyővédők között elérhetővé vált az Emlékek, amely a Fotók app által létrehozott Emlékek alapján tudja megjeleníteni a családi képeinket látványos átmenetekkel:

FaceTime

Az Átjárhatóságkamera / Folytonossági kamera (az angolban Continuity Camera, az Apple felváltva használja ezt a két magyar kifejezést ugyanarra) révén már a FaceTime is elérhető a nagy képernyőn, és egy hívást bármikor át tudunk adni az Apple TV-re, kameraként pedig az iPhone-unkat vagy iPadünket tudjuk használni, amely ilyenkor vezeték nélkül csatlakozik az Apple TV-hez.

A FaceTime esetén ráadásul az egyes gesztusok virtuális effekteket is képesek a hívás közben megjeleníteni a képernyőn, például a kezünkkel szívet formálva abból szívek fognak felszállni pár másodpercig.

A hívások során a SharePlay is használható, így egy közös filmnézésnél a film mellett a beszélgetőpartnereket is láthatjuk:

Az év további részében ehhez API is társul majd, aminek köszönhetően pedig a külső appok fejlesztői is használni tudják majd, így elérhetővé válik majd a Zoom és a Webex is.

Távirányító keresése

Sokszor előfordulhat, hogy nem találjuk a távirányítót – és bár már az iPhone-t magát is használhatjuk távirányítóként, most már a Siri távirányító megkereséséhez is használhatjuk (a precíziós kereséshez iPhone 11 és újabb modell szükséges).

Újdonságok a HomePod esetén

Az Apple az alábbiakat említi meg a HomePod esetén:

A 17-es szoftververzió támogatást biztosít a HomePodhoz. Ez a frissítés hibajavításokat és stabilitással kapcsolatos fejlesztéseket is tartalmaz.

  • Az AirPlay Siri-támogatása lehetővé teszi, hogy kizárólag a beszédhangja használatával AirPlay-munkamenetet indítson az iPhone-járól vagy iPadjéről közvetlenül a HomePodján, így harmadik felek által biztosított zenei szolgáltatások még szélesebb skáláját játszhatja le a HomePodon.
  • Az új hívásvezérlők lehetővé teszik, hogy lenémítson egy hívást, vagy feloldja a némítást a HomePodon.
  • A 2. generációs HomePod beszédkiemelési funkciója segítségével a háttérhangok közül kiemelve, tisztábban hallhatja a beszédhangokat, amikor a HomePodot egy Apple TV 4K eszközzel párosítja.

A hivatalosan megjelent verzió buildszáma 21J354, ami megegyezik az RC buildjével, így akinek már az RC verzió van fent, annak nem jelenik meg majd OTA a frissítés.

Kompatibilitás

A tvOS 17 az összes, a tvOS-t támogató Apple TV-re elérhető, de egyes funkciókhoz újabb modell szükséges. A HomePodok esetén az összes modell frissíthető, de egyes funkciók itt is újabb modellt igényelnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hogyan tudom visszaállítani, hogy HomePod-on Siri ne beszéljen hanem csak hangjelzést adjon mikor elvégezte a feladatot mint tvOS 16-nál volt. Vagy ez megszűnt?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83