fbpx Skip to content

Az Apple már 6 évvel ezelőtt is olyan szabadalmat nyújtott be, ami arcfelismeréssel ellátott laptopról írt és a Patently Apple oldal most talált egy frisset is, ami szintén ezt az ötletet próbálja levédetni.

Hiába azonban a szabadalmak, továbbra sincs Face ID-s Mac, és úgy tűnik, hogy még egy jó ideig nem is lesz. Hogy miért? Nézzük meg!

Az új szabadalom azt írja le, hogy a kijelző tetején lévő kamerasziget tökéletes hely lenne a Face ID érzékelői számára. A helyzet azonban ennél egy kicsit bonyolultabb.

Nincs is rá szükség

2021-ben a The Wall Street Journal újságírója, Joanna Stern megkérdezte az Apple-t, hogy miért nem tettek Face ID-t a MacBook Pro M1 Pro és Pro Max chippel ellátott változatába, és azt a választ kapta, hogy a Touch ID egy jobb megoldás.

És hogy mi a helyzet a Face ID-vel? Amikor ránézek a laptopomra, látom a kameraszigetet és azon gondolkodom, hogy miért nem tudom feloldani a gépem zárolását az arcommal. Mr. Boger azt mondta, hogy a Touch ID kényelmesebb egy laptopon, mert a kezed már úgyis eleve a billentyűzet közelében van.

Ez persze Tom Bogertől, az Apple Mac és iPad marketingjéért felelős vezetőjétől egy sima elterelés, hiszen ugyanilyen könnyen mondhatnánk azt is, hogy ha a kezed a billentyűzeten van, akkor az arcod meg a kijelzőre néz.

Van azonban egy komolyabb és jogosabb probléma, ami fellép az arcalapú azonosításnál.

Kevés a hely

Az iPhone-okban és iPad Pro-kban megtalálható Face ID érzékelők sok helyet foglalnak és a MacBookok kijelzője túl vékony, hogy a jelenlegi érzékelők elférjenek benne.

Windows-os laptopok megugrották a Windows Hello segítségével az arcalapú azonosítást, azonban azt maszkokkal és videókkal is át lehet verni, ami biztosan egy olyan kompromisszum lenne, amit az Apple nem lépne meg.

Szóval amíg nem sikerül vékonyabbá tenni a Face ID komponenseit, addig nem érdemes arra számítani, hogy MacBookba kerülhet a technológia.

Egy megoldott probléma

Szerencsére az Apple aktívan dolgozik a problémák megoldásán és van már olyan nehézség, amit sikerült elhárítaniuk.

Ez pedig nem más, mint az arcfelismerés megkezdése. iPhone-odon a Face ID rögtön működésbe lép, amikor felemeled az eszközt, iPaden pedig vagy felemelésre vagy pedig egy billentyű lenyomására történik ez, ha van hozzá csatlakoztatva billentyűzeted.

Az utóbbi működhetne Mac-en is és az iPhone-os megfeleltetése lehetne mondjuk a MacBook felnyitása, de az Apple levédetett egy ezeknél sokkal menőbb megoldást, ami a Power Nap funkciót használja ki.

Ha esetleg nem emlékeznél rá, a Power Nap egy, még a Mountain Lionban bevezetett funkció, ami lehetővé teszi, hogy a Mac-ed alvó állapotban is frissítse a leveleidet, kontaktjaidat, naptáradat, jegyzeteidet, Mac App Store alkalmazásaidat és még pár apróságot.

Az ötlet az, hogy a Power Nap közben a Mac képes lenne felfigyelni arra, hogy van-e előtte arc és amennyiben erre a kérdésre igennel válaszolna, akkor fel tudná ébreszteni a gépet és a Face ID érzékelők el tudnák végezni az azonosítást.

Pusztán annak a ténynek a felismerése, hogy a kamera egy arcot lát-e, egy olyan, alacsony számítási igényű folyamat, amit simán meg tudna csinálni egy Mac akár alvó állapotban is, elég arra gondolni, hogy az iPhone kamerája is képes azonnali arcérzékelésre.

Összességében elmondható, hogy az Apple-nek a fizikai korlátokat kell megoldania és utána jöhet a Face ID-s MacBook.

Te várod már, hogy az arcoddal tudd feloldani a Mac-ed zárolását?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. az volt még a (szerintem jogos) érv, hogy míg egy teló nincs állandóan bekapcsolva, a laptop képernyője jóval több ideig, így gyakrabban előfordulhatna a véletlen “jóváhagyás” pl. vásárlásnál vagy ilyesmi. akár úgy, hogy rosszindulatú harmadik fél indítja a vásárlást.
  valószínűleg a face és a touch kombinációja lenne a jó megoldás, de az iphone-on sem csinálják, gondolom részben/főleg spórolásból.

 2. Avatar for Czo Czo says:

  Telefonon hogyan hagysz veletlenul jova?

 3. Nem ezt mondta, hanem azt, hogy a FaceID joval kitetebb lenne egy szamitogep eseteben, mint a telefon / tablet eseteben.

  Es valljuk be, van benne valami.

 4. Avatar for Czo Czo says:

  Meg mindig nem ertem.

  Ahogy a telefon sem authentikal magatol, miert implementalnak ugy, hogy a szamitogep magatol csinalja? Ahogyan user iterakcio nelkul nem ebred a telefon, ugy a gep felebresztesenek sincs ertelme iterakcio nelkul.

  Ha megcsinalnak most, hogy a kamerakepben embert latva ebredjen fel (kb nem fogyasztana semmit, mar a T2 is rohogve elbirna ezzel a feladattal), akkor akinek be van kapcsolva a watch unlock, annak azonnal fel is oldana a gepe. Ehhez, nem is nekem kellene a gep elutt ulnom, eleg lenne, ha te leulsz es felebred, majd fel is old az orara, amig kiveszem a sort a hutobol. Ez szerintem nagyobb “lyuk”, mint ha FaceID lenne es csak arra authentikalna, aki tenyleg jogosult.

  De monom, nincs ertelme user iterakcio nelkul ebreszteni a gepet, mert a gepnek lovese sincs, hogy most tenyleg vele akarsz-e foglalkozni, vagy papirt alairni/ebedelni/forrasztani/cipot felvenni ultel le az asztalhoz.

 5. Én úgy értettem, hogy egy folyamatosan nyitva lévő gép esetén, amin esetleg egyszerre több dolgot is csinál a júzer - akár különböző ablakokban, stb. – egyszerűen könnyebben előfordulhat hogy egy kamerába nézést jóváhagyásnak vesz. Teló esetén ez kevésbé valószínű. Akkor veszed elő, amikor használod, egy app fut előtérben, stb. Van olyan érzésem, hogy az ebből adódó véletlen pénzköltéseket nem akarja lejáccani/rendezni az apple. De nyitott vagyok más összeesküvés elméletekre is. :wink: peace.

 6. Avatar for Czo Czo says:

  A telefonon sem tud hatterben levo app FaceID-t hasznalni, plussz a telefonon is kell penzkolteshez nem csak belenezes, de dupla power gomb is. Ezek utan, szerinted leimplementalnak, hogy direkt rossz legyen? :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for andrasss