fbpx Skip to content

A MacRumors megtalálta az iOS 17 bétájában, hogy milyen beállításai lesznek az iPhone 15 Pro új Művelet gombjának, de a 9to5Mac és Ming-Chi Kuo sem ült tétlenül az elmúlt héten.

A 9to5Mac készített pár képet, amikkel elképzelhetjük az iPhone 15 Pro kijelző körüli keretét, Kuo pedig már az iPhone 16 Pro-n töri a fejét. Nézzük meg, hogy mit tudunk!

Művelet gomb

A némító kapcsoló 2007 óta velünk van, de idén az iPhone 15 Pro-n a hangerő gombok felett egy új gomb jelenik meg majd a helyén, az Apple Watch Ultrán megismert “Művelet gomb”.

Az iOS 17 negyedik bétájában talált kód alapján ezt a gombot a következő funkciókra állíthatjuk majd be:

  • Kisegítő lehetőségek kapcsolása: ez jelenleg a lezáró gomb tripla megnyomásával érhető el
  • Parancsok: ahogy az Apple Watch Ultrán, úgy itt is lehetőség lenne egy adott parancs futtatását a gombhoz kötni
  • Némítás: a jelenlegi némító kapcsoló átemelése
  • Kamera: első megnyomásra megnyitná a Kamera alkalmazást, másodikra pedig elkészítené a képet
  • Vaku: a zseblámpa is kapcsolható lenne
  • Fókusz mód: ha nem némítani szeretnéd a telefonod, egy adott Fókusz módot is hozzárendelhetnél a Művelet gombhoz
  • Nagyító: az iOS egyik rejtett, de annál hasznosabb alkalmazása a Nagyító, amit meg tudna nyitni a Művelet gomb
  • Fordító: ahogy a Kamera lehetőség esetén is, itt az első gombnyomás elindítaná az alkalmazást, a második pedig a fordítást
  • Hangjegyzetek: egy gombnyomással elérhetnéd az iPhone beépített diktafonját

Személy szerint a Kisegítő lehetőségek vagy a Fókusz mód kapcsolás számomra a legérdekesebb, de jó látni, hogy az Apple ennyi különböző beállítási lehetőséget tervez az iPhone 15 Pro Művelet gombjához.

Persze sokakat a dedikált Kamera gomb is izgalomba hozhat, hiszen gyári Apple megoldás erre eddig csak az iPhone 11 Smart Battery Case akkumulátoros tokjánál volt:

Fogadjunk, hogy ennek a létezését is elfelejtetted!

Szupervékony kijelző körüli keret

A némító gomb kapcsán 2007-be repültünk vissza, de most nem kell annyira, elég 2017-be, amikor is az Apple bemutatta az iPhone X-et és mindenki le volt döbbenve, hogy milyen vékony volt a kijelző körüli kerete.

Azóta azonban az ipar haladt előre és az Apple elkezdett új technológiákat alkalmazni, amik lehetővé teszik ezt az ugrást:

Persze azért nem ennyire óriási az ugrás, ha a köztes lépcsőket is megnézzük:

Ennek ellenére azért szépen látszik, hogy az előző generációhoz képest is látványos lesz a különbség:

És hogy hogyan hozza ezt össze az Apple? Mark Gurman szerint a 1,5 mm-es szegélyt a LIPO (low-injection pressure over-molding) technológiával fogja elérni, amit az Apple Watch Series 7 óta az óra kijelzőjéhez is használnak.

Újfajta kamerák az iPhone 16 Pro-ban

Idén az iPhone 15 Pro Max kap egyedül igazán izgalmas új kamerákat a periszkóp lencse megjelenésével, de jövőre minden Pro iPhone-ba bekerül ez a technológia.

A periszkóp mellett a másik nagy újítás a rétegzett CMOS képérzékelő (CMOS image sensor – CIS), ami idén az iPhone 15 és 15 Plus modellekben debütál.

Idén az Apple nem tudja minden iPhone-ba betenni a Sony gyártási problémái miatt, de jövőre minden iPhone-ba bekerül majd a CIS, ami lehetővé teszi, hogy a lencsék több fényt kapjanak.

És ha már a lencséknél tartunk, az iPhone 16 Pro Max-hoz van néhány számunk is: a 48 megapixeles normál (széles látószögű) kamerája egy 8 részes hibrid lencserendszert kap, amiben 2 üveg és 6 műanyag lencse lesz.

Kicsit furcsán hangzik, hogy az iPhone 15 és 15 Plus kap valami újat, az iPhone 15 Pro pedig semmit, az iPhone 15 Pro Max pedig mindent és periszkóp lencsét is, ezért valószínű, hogy valahol zavar van az erőben.

Érdekes lesz látni, ha tényleg ez történik, hogy az Apple hogyan fogja majd ezt tálalni a vásárlók felé.

Téged melyik pletyka hozott leginkább lázba?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok