fbpx Skip to content

Ahogyan azt az Apple már májusban bejelentette, tegnapról mára virradóan, július 26-án éjfélkor megszűnt a Saját fotóstream szolgáltatás. Ez nem érhetett senkit sem váratlanul, mert a cég emailben is értesítette előzetesen a felhasználókat, illetve egy hónappal ezelőtt, június 26-án már megállt a képek feltöltődése is.

Alternatívaként az Apple az iCloud-fotók szolgáltatást javasolja, ami ugyan opció lehet, de azért eléggé más, mint a Saját fotóstream volt.

Egyáltalán mi volt a Saját fotóstream?

A Saját fotóstream az iCloud egyik szolgáltatása volt, amelyet az Apple még 2011-ben vezetett be. Ez a funkció ideiglenesen feltöltötte az egyik készülékünkön készített fényképeket (JPEG, PNG, TIFF, és a legtöbb RAW formátumban), amelyeket így a többin is megnézhettünk, amelyeken engedélyezve volt a Saját fotóstream, és a kívánt képeket importálhattuk az adott készülék könyvtárába.

A fotók 30 napig voltak elérhetőek a Saját fotóstreamben – egyszerre akár 1000 fénykép is –, miközben az általuk elfoglalt hely nem számított bele az iCloud tárhelyünkbe sem, majd a 30 nap elteltével automatikusan törlődtek az iCloudból. Az iPhone, iPad és iPod touch készülékre csak kisebb felbontásban, míg Mac-re és PC-re teljes felbontásban töltődtek le a fényképek.

Itt még érdemes kiemelni, hogy a szolgáltatás nem támogatta a 2017-ben megjelent iOS 11-gyel érkezett HEIC formátumú képeket, amelyek nagy előnye a veszteségmentes tömörítés, ráadásul ezeknek a fájlmérete is lényegesen kisebb, mint ugyanaz a kép JPG-ben. Így igazából már akkor érdemes volt átállni az új formátum használatára, mert azzal nem csak minőségbeli javulást érhettünk el a fájlok esetén, de azok kevesebb helyet is foglaltak.

Aki tehát már évek óta az új fájlformátumot használta, annak sosem volt hasznára a Saját fotóstream, hiszen a HEIC képek eleve nem is töltődtek fel. A szolgáltatás emellett a videókat sem támogatta, illetve ha az egyik készüléken valamit szerkesztettünk, az nem szinkronizálódott a többire.

Az iCloud-fotók, mint alternatíva

Az iCloud-fotók minden alkalommal feltölti a fotóinkat és videóinkat is az iCloudba, amikor akkumulátortöltés közben készülék csatlakozik az internethez. Az iCloud-fotók ezeket a fájltípusokat tölti fel: GIF, JPEG, HEIF, HEVC, MP4, PNG, RAW, TIFF. (A Saját fotóstream ezzel szemben csak a JPEG, PNG, TIFF, és a legtöbb RAW formátumot töltötte fel, videókat tehát nem.)

Az iCloud-fotók esetén a tárolt képek és videók az iCloud tárhelyünket használják, ami esetén külön előfizetés nélkül 5GB áll a rendelkezésünkre. Amíg elegendő tárhellyel rendelkezünk az iCloudban, annyi fényképet és videót tárolhatunk, amennyit csak szeretnénk, és a fájlok eredeti formátumukban és teljes felbontásban tárolódnak.

Emellett az egyik készülékünkön végzett szerkesztések szinkronizálódnak az eszközeink között, így mindegyiken mindig ugyanazt azt állapotot láthatjuk, amit bármely másikon. Az eredeti fényképeket és videókat az iCloud tárolja, ezekhez bármikor visszatérhetünk, illetve visszaállíthatjuk a módosításokat.

Az iCloud-fotók ugyanakkor nem egy külső tárhely, tehát azt nem tudjuk megtenni vele, hogy a készülékünkről adott fotókat vagy videókat letörlünk, és azt csak az iCloudban tároljuk, mert amit az egyik készüléken törlünk, az a másikról is törlődni fog. A véletlenül törölt elemek 30 napig még helyreállíthatók a Nemrég törölt albumból, ezt követően véglegesen törlődnek. (Ha a Nemrég törölt albumból is töröltünk valamit, az nem állítható vissza!)

Ha kevés a szabad helyünk, akkor az adott készüléken bekapcsolhatjuk a tárhely optimalizálását. A Tárhely optimalizálása funkció bekapcsolása után az iCloud-fotók automatikusan kezeli a készüléken használt könyvtár méretét. Az eredeti fényképek és videók az iCloudban kapnak helyet, míg a kevesebb helyet igénylő verziójukat a készülék tárolja. A rendszer csak akkor optimalizálja a könyvtárat, amikor területre van szükség, és a legkevesebb alkalommal megtekintett fényképekkel és videókkal kezdi az optimalizálást. (A Tárhely optimalizálása funkció bekapcsolása után számítógéppel nem feltétlenül tudjuk majd közvetlenül a készülékről importálni a képeket és videókat.)

Összegezve

A két szolgáltatás között a fentiek alapján a legnagyobb eltérés tehát elsősorban a képek tárolásának módja volt. Míg a Saját fotóstream csak 30 napig, és csak a legutóbbi 1000 darab képet tárolta és nem támogatta a videókat, illetve így nem számított bele az iCloud tárhelyünkbe sem, addig az iCloud-fotókban az összes fotónk és videónk is folyamatosan elérhető, és ha ez az alapból járó, ingyenes 5GB-nál több helyet igényelne, akkor kénytelenek vagyunk előfizetni nagyobb tárhelyre, ami végül is érthető költség, hiszen a felhőben is való tárolásért fizetünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok