fbpx Skip to content

Az Apple egyes részvényesei beperelték a céget, mert meglátásuk szerint Tim Cook, a vezérigazgató 2018-ban valótlant állított.

Egy negyedéves jelentés során ugyanis úgy nyilatkozott, mintha semmi gond nem lenne az iPhone-ok kínai eladásaival, miközben a kínai piacon éppen akkoriban zuhanóban voltak az iPhone eladások. Mekkora bűn ez?

Az Apple majdnem 3 billió (3 és utána 12 darab nulla!) dollárt ér, de a részvényesek mégsem elégedettek, mert Tim Cook egyszer nem szólt nekik a kínai eladások csökkenéséről.

A pereskedés 2020-ban kezdődött és az alapja Tim Cook egy 2018-as kijelentése, amikor az inflációra hivatkozva indokolta a brazil, indiai, orosz és török eladások csökkenését, majd hozzátette, hogy Kínát nem sorolná ebbe a kategóriába.

Végül aztán a kínai eladások annyira alacsonyak voltak, hogy az Apple-nek módosítania kellett a 2019-es előrejelzését az év elején.

A Reuters beszámolója az ügy jelenlegi állásáról:

Az Egyesült Államok kerületi bírója, Yvonne Gonzalez Rogers hétfő este lehetővé tette az Apple azon részvényeseinek, akiket egy brit nyugdíjpénztár vezet, hogy folytassák a pereskedést, mivel egy napos tőzsdei visszaesés eredményeképp 74 milliárd dollárt esett az Apple piaci értéke.

A per Tim Cook 2018 november elsejei kijelentéséből ered, amikor elemzői visszajelzésre reagálva azt mondta, hogy az Apple csökkenő eladásokat tapasztalt Brazíliában, Indiában, Oroszországban és Törökországban a gyengülő valuta miatt, majd hozzátette, hogy “Nem tenném Kínát ugyanebbe a kategóriába.”.

Kicsit nevetséges, hogy az Apple a világ egyik legértékesebb cége és a 2018 végi/2019 eleji visszaesésnek már nyomai se látszódnak, mégis vannak nyugdíjpénztár által támogatott részvényesek, akik profitálni szeretnének az Apple bepereléséből.

Te mit gondolsz erről? Mennie kéne Tim Cooknak emiatt?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok