fbpx Skip to content

Azt szinte mindenki tudta, hogy az Apple be fogja jelenteni az első 15 colos MacBook Airt a hétfő esti nyitóprezentáció során.

Arra azonban senki se számított, hogy az új Mac Studio-val megérkezik az M2 Ultra chip, amivel végre véget ér a termékpalettán az Intelről való átállás, és az Apple kiadja az első, Apple Silicon chippel meghajtott Mac Pro modellt is. Nézzük meg, hogy mire érdemes a nyálunkat csorgatni!

15 colos MacBook Air

Mi történne, ha a MacBook Air nagyobb lenne? Nos, erre a kérdésre válaszolt az Apple, amikor is a múlt heti WWDC-n lerántották a leplet a 15 colos MacBook Airről.

A 15 colos MacBook Air a méretét leszámítva mindenben megegyezik a 13 colos MacBook Airrel. Ugyanaz az M2 chip van benne, ugyanolyan Bluetooth és Wi-Fi szabványokkal kommunikál, ugyanolyan fényes a kijelzője és nagyjából ugyanannyi ideig bírja az akkumulátora egy feltöltéssel.

A szabványoknál azért azt meg kell említeni, hogy a 13 colos MacBook Air is frissült, csak senki sem beszélt róla, ugyanis most már a kisebb modell is tudja a Bluetooth 5.3-at, míg eddig csak a Bluetooth 5.0 volt benne. Érdekes módon egyik modell sem kapta meg a Wi-Fi 6E-t.

Amiben viszont korszakalkotó a 15 colos MacBook Air, az a mérete. A 16 colos MacBook Pro egy vékony laptop, de vastag és nehéz behemótnak tűnne a 15 colos MacBook Air mellett. Míg a Pro 1,68 cm vastag, addig az új Air mindössze 1,15 cm magas és súlyban is jelentősen könnyebb, 2,15 kg helyett csak 1,51 kg.

Az új 15 colos méret azonban hozott magával egy új előnyt is: olcsóbb lett a 13 colos MacBook Air! Eddig 599 990 forintot kellett a kasszánál hagyni az alap M2-es modellért, mostantól azonban 529 990-ért vásárolható meg.

A 15 colos MacBook Air indulóára pedig 629 990 forint lett itthon, ezért egy 8 magos M2 chipet, 10 magos GPU-t és 256 GB-os SSD-t kapsz.

Az új 15 colos MacBook Air június 13-tól kapható, de már ma megrendelheted az Apple-től.

Mac Studio

A Mac Studio-ról sokan azt hihették, hogy csak egy ideiglenes Mac lesz, amíg az Apple elkészíti a Mac Pro-t, de most már tudjuk, hogy nem erről van szó és a Mac Studio megmarad a termékpalettán a Mac mini és a Mac Pro között félúton.

A Mac Studio-ban debütál az M2 Ultra chip, melyek jelentős előrelépést nyújt az M2 Max chiphez képest, ami a drágább MacBook Pro-kban található.

Az M2 Max-ot már jól ismerjük: 12 magos CPU, akár 38 magos GPU és akár 96 GB egyesített memória 400 GB/s memória-sávszélességgel. Ehhez képest az új M2 Ultra 24 magos CPU-val, akár 76 magos GPU-val, akár 192 GB egyesített memóriával és 800 GB/s memória-sávszélességgel rendelkezik.

Azért dupla minden szám, mert az Apple gyakorlatilag két M2 Max chipet “ragaszt” össze az UltraFusion technológiával és így hoznak létre egy szupererős chipet.

Az M2 Ultra akár 3,3x gyorsabb CPU teljesítményre, akár 6,1x gyorsabb GPU teljesítményre és akár 5,9x gyorsabb gépi tanulási műveletekre képes, mint a valaha volt legcombosabb, inteles iMac (27 hüvelykes kijelzővel, 3,6 GHz-es 10 magos Intel Core i9 processzorral, 16 GB GDDR6 memóriával rendelkező Radeon Pro 5700 XT grafikus modullal és 128 GB memóriával).

Ez a bitang teljesítmény lehetővé teszi, hogy a Mac Studio egyszerre 3 darab 8K felbontású kijelzőt vagy 6 darab 6K-s kijelzőt vagy 8 darab 4K-s kijelzőt hajtson meg.

Csatlakozás terén is javult az új Mac Studio, ugyanis már támogatja a Bluetooth 5.3-at (5.0 helyett) és a Wi-Fi 6E-t (Wi-Fi 6 helyett), valamint jobb HDMI port került rá, így kezeli a 8K felbontást és akár a 240 fps-t is.

Az új Mac Studio is június 13-tól vásárolható meg, de ha szeretnéd, már előrendelheted a 979 990 forintba kerülő alapmodellt. Ennyi pénzért 12 magos CPU-val, 30 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel rendelező M2 Max chipet kapsz 32 GB egyesített memóriával és 512 GB-os SSD-vel.

Mac Pro

Van, akinek nem elég a Mac Studio, ugyanis szeretné, ha lenne a Mac-jében PCIe-bővítőhely. Nekik hozta létre az Apple az új Mac Pro-t.

Mivel a célcsoport az volt, akinek nem elég a Mac Studio, így itt már csak az M2 Ultra chipet lehet választani, igaz, konfigurációra van természetesen lehetőség. Az alapmodell 3 299 990 forintról indul és ennyi pénzért 24 magos CPU, 60 magos GPU, 32 magos Neural Engine és 64 GB RAM jár egy 1 TB-os SSD-vel.

Ha ez nem elég és inkább 24 magos CPU-t, 76 magos GPU-t, 192 GB egyesített memóriát és 8 TB-os SSD-t szeretnél, akkor máris feltornáztad a gépet 5 699 990 forintra. Hupsz. (Ehhez persze még vásárolhatsz kerekeket további 200 ezer forintért, hogy tudd az irodában gurítani a gépet.)

Ha esetleg a tárhelyet később bővítenéd, arra is van lehetőséged, ugyanis az Apple most először lehetővé teszi az SSD cseréjét egy Apple Silicon Mac-nél.

Az Apple-től 500 ezer forintért vehetsz 2 TB-os SSD-t, 800 ezer forintért 4 TB-ost és 1,4 millióért 8 TB-ost.

Amennyiben szükséged van az új Mac Pro által kínált 7 PCIe bővítőhelyre, akkor nincs mit tenni, a zsebedbe kell nyúlni. Viszont mielőtt a Rendelés gombra böknél, érdemes megjegyezni, hogy a 7 PCIe hely közül csak 6 darab az új, 4. generációs bővítőhely.

Ez a következőképpen épül fel:

  • Egy 3. generációs PCIe x4 (Apple I/O-kártya)
  • Négy 4. generációs PCIe x8 (két egyszeres magasságú bővítőhely és két dupla magasságú bővítőhely)
  • Két 4. generációs PCIe x16 (dupla magasságú bővítőhely)

Persze a gyári csatlakozáson sem spórolt az Apple:

  • 8 Thunderbolt 4 port
  • 2 HDMI port, amik támogatják a 48 GB/s-os HDMI átvitelt a 8K felbontásért és 240 Hz-es frissítésért
  • Bluetooth 5.3
  • Wi-Fi 6E
  • Két 10 gigabites Ethernet port
  • 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó
  • Két USB-A

És a gép árában még egy fekete Magic Mouse és egy fekete Magic Keyboard is van Touch ID-val és számbillentyűzettel.

Instant get, ugye?

70 wattos USB-C hálózati adapter

Ha azt hitted, hogy ezután már nem jöhet izgalom, akkor az Apple egy új hálózati adapterrel is előrukkolt, amit a 15 colos MacBook Air gyorstöltéséhez ajánlanak.

Az Apple így ír az adapterről:

A 70 wattos USB-C hálózati adapterrel otthon, az irodában és útközben is gyorsan, hatékonyan töltheted készülékeid akkumulátorát. Számos USB‑C-kompatibilis eszközzel és töltő­kábellel használható. Az Apple elsősorban a következő modellek töltéséhez javasolja: 13 vagy 15 hüvelykes, M2 chipes MacBook Air, 13 hüvelykes MacBook Pro (2016‑os és újabb), valamint 14 hüvelykes MacBook Pro. Az M2 chipes MacBook Air-modelleken gyorstöltéshez is használhatod – így mindössze 30 percbe telik 50%‑ig feltölteni a teljesen lemerült akkumulátort.

Ez az adapter 27 990 forintba kerül.

Neked melyik új Mac a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok