fbpx Skip to content

Az Apple nem az első MP3 lejátszóval rukkolt elő a piacon, hanem a legjobbal az iPod formájában, ahogy az iPhone sem az első okostelefon volt, de vitathatatlanul a legfontosabb. Hasonlóan forradalmi volt a Mac és az Apple Watch is a maguk idejében.

Most ismét megpróbálkozik a cég és ezúttal az AR/VR headsetek és szemüvegek világába ugranak bele az Apple Vision Pro headsettel és a visionOS operációs rendszerrel.

Az Apple Vision Pro egy vegyes valóságú headset, amely lehetővé teszi, hogy a valós világot virtuális elemekkel keverje vagy éppen teljesen kizárhatja a valóságot, hogy teljesen el tudj merülni a munkában vagy a kikapcsolódásban.

Design és részek

A headset teljes előlapját egy hajlított, polírozott, laminált üveg borítja, ami egybefonódik a Vision Pro alumínium házával.

Az alumínium házhoz egy szövet “Light Seal”, avagy fényredőny kapcsolódik mágnesesen, ami ezért cserélhető, hogy minden fejformához alkalmazkodjon. Ez lehetővé teszi, hogy kizárd a valóságot és teljesen az arcodhoz simuljon az eszköz.

A fejhez rögzítést egy 3D fonott szíj teszi lehetővé, ami az Apple szerint kényelmes, szellőző és mégis stabil tartást tesz majd lehetővé. Ez mindenképpen olyasmi, amit érdemes lesz kipróbálni.

Nem csak a “Light Seal” lesz cserélhető, ugyanis az Apple a Zeiss-szel együttműködve egy egyedi, 3 részből álló lencserendszert fejlesztett ki, így könnyedén csatlakoztathatsz mágnesek segítségével dioptriás lencséket is a Vision Pro-hoz.

A Vision Pro utolsó alkatrésze a hordozható akkumulátor, mely egy szövettel bevont kábellel csatlakozik az eszközhöz. Ezt zsebre téve 2 órán keresztül használhatod az eszközt.

Kijelző és egyéb technológiák

Az Apple egyedi micro-OLED kijelzőket tervezett, melyekben összesen 23 millió pixel található. Ez több, mintha egy 4K TV lenne mindkét szemed előtt.

Mindkét fül mellett egy hangszóró is található, ami a Vision Pro-ban található szenzorokat kihasználva feltérképezi a körülötted lévő szobát és ahhoz igazítja a hangszórókat, így valódi térhatást elérve.

A szemmozgásodat LED-ek és infravörös kamerák figyelik, így nincs szükség külön beviteli eszközre, egyszerűen csak ránézel egy gombra, majd az ujjaidat összeérintve kattintasz.

Igen, mert a headset alján lévő 2 magas felbontású kamerából érkező több mint 1 milliárd pixelt elemzi a Vision Pro a kezeidet és a valóságot, hogy egyszerű gesztusokkal tudd irányítani a visionOS operációs rendszert.

Mindezt egy 2 chipes architektúra teszi lehetővé. A Mac-ekből ismert M2 chip bőven elég teljesítményt nyújt a számításigényes feladatokhoz, az Apple R1 chip pedig a kamerákat, érzékelőket, mikrofonokat és a kijelzők vezérlését intézi 12 ezredmásodpercen belüli csúszással.

És hogy mik is ezek a szenzorok? Az iPhone-ból már mind ismerős lesz: LiDAR szkenner, TrueDepth kamera és infravörös fénykibocsátáson alapuló szenzor. Utóbbi működteti részben a Face ID-t is a telefonodon.

Az M2 és R1 chip hűtéséhez az Apple egy egyedileg tervezett hűtéssel rukkolt elő, ami csendesen járatja a levegőt a Vision Pro-ban.

Biztonság és adatvédelem

Már ismerjük a Touch ID-t és a Face ID-t, de most jön a biometrikus azonosítás új lépcsőfoka, az Optic ID, mely lehetővé teszi, hogy az íriszed egyediségét használd fel a Vision Pro feloldására, Apple Pay vásárlásokra és App Store letöltések megerősítésére. És az írisz olyan egyedi, hogy még ikertestvéreknél sem okoz majd problémát az azonosítás.

Az Apple arra is nagy figyelmet fordított, hogy az alkalmazások ne férjenek hozzá a szemmozgáshoz, így csak a kattintási események lesznek elküldve, ezzel is védve az adataidat. És azt gondolom mondani sem kell, hogy a kamerák képét is rendszerszinten kezeli az Apple, így semmi sem jut ki az alkalmazások felé.

visionOS

A visionOS az Apple első 3D-s felhasználói felületével rendelkezik, mely a szemed elé vetíti az ablakokat, és a valósághű hatásért ezek az ablakok árnyékot vetnek a körülötted lévő tárgyakra és elhalványodnak, ha véletlen valaki átsétálna rajtuk.

A visionOS képes lesz iOS és iPadOS alkalmazások futtatására is, ahol ennek van értelme, de természetesen a fejlesztők készíthetnek egyedi alkalmazásokat is a Vision Pro-ra.

A bemutató során többek közt a Microsoft Office csomagot és Teams-t is demonstrálták, így könnyű elképzelni, hogy egyesek számára hamarosan ki tudja váltani a Vision Pro az asztali számítógépet.

Persze komoly munkához nem feltétlen elég a hadonászás, ezért gesztusok helyett egeret és billentyűzetet is csatlakoztathatunk az eszközhöz Bluetooth-on keresztül vagy ha inkább kikapcsolódnánk, akkor játékvezérlőket is.

Elérhetőség

A Vision Pro első körben csak az Egyesült Államokban lesz elérhető és ott is csak jövő év elejétől, vagyis még sokat kell várni rá, hogy itthon is megszerezhess egyet egyszerűen.

Indulóára 3499 dollár lesz, ami alapján itthon valószínűleg legalább 1,8 millió forintot a kasszánál kell majd hagyni.

A nyitóprezentáció nézése közben úgy éreztem magam, mintha egy Fekete Tükör epizód előzetesét nézném és egészen szürreális, hogy az Apple mit tudott letenni az asztalra.

Kíváncsian várom, hogy mikor lesz alkalmam kipróbálni egyet.

Téged is lázba hozott az Apple Vision Pro?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Én továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy nagyon szűk réteget leszámítva ez bárkit is érdekelne. És nem az ára, nem az alacsony felbontása és nem a 2 órás akkuideje miatt, hanem maga a szemüveg kialakítás miatt. Sokszor bebizonyosodott, hogy az emberek nem szeretik a szemüveget. Kényelmetlen viselni, elszeparál a környezettől és a többi. Ha valaki látta a Black Mirror sorozatot, abban volt egy hasonló szerkezet, ami egy kontaktlencsébe volt beépítve. Ha egyszer eljutunk oda az lehet forradalmi, de egyben nagyon sok kérdést felvető dolog (mint a sorozatban). Nekem van itthon PSVR2-es szemüvegem, szoktuk is használni, nem teljesen ismeretlen számomra a dolog.

  2. Több amerikai fórumot is megnéztem, legtöbb helyen irracionálisan magasnak tartják az árát. Persze mint minden újdonság, ez is rettenetesen túlárazott (mint a féltégla mobilok is anno…)
    Én nagyon kipróbálnám, és nyilván jó kis játékszer lesz… a véleményem az, hogy csak a 400 milliós belföldi piacukon is fognak tudni annyit eladni, hogy meglegyen a marzs. Tim nem hülyegyerek, bebizonyította az évek alatt, hogy ért a pénzcsináláshoz nagyon. Ki van ez számolva, és nem fognak szerintem bukóval kijönni belőle…
    Ami furcsa lehet, hogy kábelekkel vagy kikötve (be lehet ugye dugni konnektorba ha “unlimited” akkuidőt szeretnél - mondjuk nagyon nem is kell menni vele sehová.
    A másik ami feltűnt, hogy beszámolók alapján van súlya… mondjuk arra kíváncsi leszek, mit szól hozzá az emberek nyaka pár óra viselet után. (Meg a szemük, az agyuk.)
    Az utolsó pedig, hogy mindenütt kb. VR -ról írnak, holott ez sokkal inkább AR… a VR -on nem látsz át, nem is kell. Ezen viszont igen. Szóval ez AR lesz, ahogyan ezt is nyilatkozták a fejlesztéssel kapcsolabna még évekkel ezelőtt.

    PS.: kíváncsi leszek lekorlátoz-e, ha autóba ülsz és vezetni próbálsz benne… sok elmebeteg tutira filmet akar majd nézni vezetés közben… :person_facepalming:t2: :roll_eyes:

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Azért a PSVR2 ahogy tudom közel sem tud ennyit.

  4. Most először nem tudom eldönteni, hogy drukkoljak-e a sikerének vagy épp ellenkezőleg.
    Kb 5 év mire ebből jó esetben tömegtermék lehet (lsd AW). Úgy tűnik, hogy a rendszer technologiailag jól átgondolt, tech funként kalapot emelek előtte. 5-10 év múlva lehet, hogy normális súlyra hozható, stb
    De kirázott a hideg amikor a szülinapos gyereket az apuka feje egy 5 literes befőttes üveg zavaros vizéből nézi és fotózza dokumentálja.
    Ez az eszköz a jelenlegi formájában (nem vmi spec munka célra, hanem) társadalmi felhasználásra rémisztően elidegenítő és mesterkélt.
    Csak egy példa. Lehet FaceTime-olni vele, de ugye nem tudja a saját arcát mutatni az ember vele, erre kitalálták, hogy beszkenelhetem a fejem a gesztusaimal és majd azt mutatja a többi beszélgetőnek…
    Szóval szerintem jelenleg emberek tömegei így nem akarnak élni, de nem tudom kizárni, hogy 5-10 év múlva sokak számára éppen ez lesz a természetes. Na pont ez rémiszt meg igazán.
    A durva az, hogy ebből a szempontból még mindig jobb ugye mint a FB féle megoldás.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha szükséges, átlátsz rajta (vagyis ha jól értettem, igazából az előoldali a kamerái látnak helyetted, és jelenítik meg a valós környezetet a kijelzőn), ha meg nem szükséges, akkor nem keveri a képbe a valós környezet képét. ténylegesen viszont nem átlátszó a szemed előtt semmi, mint mondjuk a HoloLens esetén.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor hogyan látja a kívülálló a szemét a felhasználónak? Nem hinném oda is tettek kijelzőt ezért.

  7. Valami projektor szerű akármi vetíti az üvegre. Nem lehet átlátszó hiszen a másik oldalról csak két lyuk van, a többi fedett.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Miert okoskodtok ugy, hogy nem neztetek meg a bemutatot? Elmondtak, hogy egy OLED kijelzo van kivul, amire perspektivikusan megfelelore torzitva rajzolja ki a tartalmat. Ha a belul levo szemely latja a kivul levo szemelyt, akkor a kivul levo szemely is latja a belul levo szemelynek a szemet.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de, tettek oda is kijelzőt. miért nem nézed meg a bemutatót? teljesen egyértelműen látszik, el is mondják. totál felesleges találgatni, amikor tudható, hogy mi hogy van, hiszen elmondták, még a termékoldalon is külön kiemelik.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Nem tudom, nekem a laminált üveg maradt meg, nem a kijelző. Mivel nem beszélem az angolt, kb csak pár szó szinten, én a youtube-ra és abban az automatikus felirat fordítóra támaszkodva néztem meg, így magyar felirattal.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Azért mert megnéztem, de nem beszélem az angolt és a youtube fordítója ennyit tud, vagy elkerülte a figyelmemet.

  12. Kihalnak a boomerek meg az X-ek es gyokeres valtozas jon.

    Mar most latni, csak mivel “meg” van az elobbi 2 korosztalynak ebbe beleszolasa, lassabban megy.

    En Y vagyok, de peldaul idegrohamot kapok fonokom “intezzunk el/beszeljunk meg mindent szemelyesen” mentalitasatol. Mas kerdes, hogy muszaj.

  13. Azért még az Y gen elsö pár éve még inkább az X genhez tartozik sok téren :slightly_smiling_face: (én is oda tartozok :joy:)

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Jó köszi, csak én elsőre az élőt néztem végig, de sajnos ott nem aktiválható még az angol feliratozáshoz az automata magyar szöveg, majd megnéztem még1x pár óra múlva és ott lehet már több más is volt a frissítéssel együtt a fejeben, plusz talán már fáradt is lehettem és elkerülte figyelmemet, v csak simán a fordító dolgozott megint silány módon, ez nem meglepő.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for grofzero Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Én továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy nagyon szűk réteget leszámítva ez bárkit is érdekelne. És nem az ára, nem az alacsony felbontása és nem a 2 órás akkuideje miatt, hanem maga a szemüveg kialakítás miatt. Sokszor bebizonyosodott, hogy az emberek nem szeretik a szemüveget. Kényelmetlen viselni, elszeparál a környezettől és a többi. Ha valaki látta a Black Mirror sorozatot, abban volt egy hasonló szerkezet, ami egy kontaktlencsébe volt beépítve. Ha egyszer eljutunk oda az lehet forradalmi, de egyben nagyon sok kérdést felvető dolog (mint a sorozatban). Nekem van itthon PSVR2-es szemüvegem, szoktuk is használni, nem teljesen ismeretlen számomra a dolog.

  2. Több amerikai fórumot is megnéztem, legtöbb helyen irracionálisan magasnak tartják az árát. Persze mint minden újdonság, ez is rettenetesen túlárazott (mint a féltégla mobilok is anno…)
    Én nagyon kipróbálnám, és nyilván jó kis játékszer lesz… a véleményem az, hogy csak a 400 milliós belföldi piacukon is fognak tudni annyit eladni, hogy meglegyen a marzs. Tim nem hülyegyerek, bebizonyította az évek alatt, hogy ért a pénzcsináláshoz nagyon. Ki van ez számolva, és nem fognak szerintem bukóval kijönni belőle…
    Ami furcsa lehet, hogy kábelekkel vagy kikötve (be lehet ugye dugni konnektorba ha “unlimited” akkuidőt szeretnél - mondjuk nagyon nem is kell menni vele sehová.
    A másik ami feltűnt, hogy beszámolók alapján van súlya… mondjuk arra kíváncsi leszek, mit szól hozzá az emberek nyaka pár óra viselet után. (Meg a szemük, az agyuk.)
    Az utolsó pedig, hogy mindenütt kb. VR -ról írnak, holott ez sokkal inkább AR… a VR -on nem látsz át, nem is kell. Ezen viszont igen. Szóval ez AR lesz, ahogyan ezt is nyilatkozták a fejlesztéssel kapcsolabna még évekkel ezelőtt.

    PS.: kíváncsi leszek lekorlátoz-e, ha autóba ülsz és vezetni próbálsz benne… sok elmebeteg tutira filmet akar majd nézni vezetés közben… :person_facepalming:t2: :roll_eyes:

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Azért a PSVR2 ahogy tudom közel sem tud ennyit.

  4. Most először nem tudom eldönteni, hogy drukkoljak-e a sikerének vagy épp ellenkezőleg.
    Kb 5 év mire ebből jó esetben tömegtermék lehet (lsd AW). Úgy tűnik, hogy a rendszer technologiailag jól átgondolt, tech funként kalapot emelek előtte. 5-10 év múlva lehet, hogy normális súlyra hozható, stb
    De kirázott a hideg amikor a szülinapos gyereket az apuka feje egy 5 literes befőttes üveg zavaros vizéből nézi és fotózza dokumentálja.
    Ez az eszköz a jelenlegi formájában (nem vmi spec munka célra, hanem) társadalmi felhasználásra rémisztően elidegenítő és mesterkélt.
    Csak egy példa. Lehet FaceTime-olni vele, de ugye nem tudja a saját arcát mutatni az ember vele, erre kitalálták, hogy beszkenelhetem a fejem a gesztusaimal és majd azt mutatja a többi beszélgetőnek…
    Szóval szerintem jelenleg emberek tömegei így nem akarnak élni, de nem tudom kizárni, hogy 5-10 év múlva sokak számára éppen ez lesz a természetes. Na pont ez rémiszt meg igazán.
    A durva az, hogy ebből a szempontból még mindig jobb ugye mint a FB féle megoldás.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha szükséges, átlátsz rajta (vagyis ha jól értettem, igazából az előoldali a kamerái látnak helyetted, és jelenítik meg a valós környezetet a kijelzőn), ha meg nem szükséges, akkor nem keveri a képbe a valós környezet képét. ténylegesen viszont nem átlátszó a szemed előtt semmi, mint mondjuk a HoloLens esetén.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor hogyan látja a kívülálló a szemét a felhasználónak? Nem hinném oda is tettek kijelzőt ezért.

  7. Valami projektor szerű akármi vetíti az üvegre. Nem lehet átlátszó hiszen a másik oldalról csak két lyuk van, a többi fedett.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Miert okoskodtok ugy, hogy nem neztetek meg a bemutatot? Elmondtak, hogy egy OLED kijelzo van kivul, amire perspektivikusan megfelelore torzitva rajzolja ki a tartalmat. Ha a belul levo szemely latja a kivul levo szemelyt, akkor a kivul levo szemely is latja a belul levo szemelynek a szemet.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de, tettek oda is kijelzőt. miért nem nézed meg a bemutatót? teljesen egyértelműen látszik, el is mondják. totál felesleges találgatni, amikor tudható, hogy mi hogy van, hiszen elmondták, még a termékoldalon is külön kiemelik.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Nem tudom, nekem a laminált üveg maradt meg, nem a kijelző. Mivel nem beszélem az angolt, kb csak pár szó szinten, én a youtube-ra és abban az automatikus felirat fordítóra támaszkodva néztem meg, így magyar felirattal.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Azért mert megnéztem, de nem beszélem az angolt és a youtube fordítója ennyit tud, vagy elkerülte a figyelmemet.

  12. Kihalnak a boomerek meg az X-ek es gyokeres valtozas jon.

    Mar most latni, csak mivel “meg” van az elobbi 2 korosztalynak ebbe beleszolasa, lassabban megy.

    En Y vagyok, de peldaul idegrohamot kapok fonokom “intezzunk el/beszeljunk meg mindent szemelyesen” mentalitasatol. Mas kerdes, hogy muszaj.

  13. Azért még az Y gen elsö pár éve még inkább az X genhez tartozik sok téren :slightly_smiling_face: (én is oda tartozok :joy:)

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Jó köszi, csak én elsőre az élőt néztem végig, de sajnos ott nem aktiválható még az angol feliratozáshoz az automata magyar szöveg, majd megnéztem még1x pár óra múlva és ott lehet már több más is volt a frissítéssel együtt a fejeben, plusz talán már fáradt is lehettem és elkerülte figyelmemet, v csak simán a fordító dolgozott megint silány módon, ez nem meglepő.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for grofzero Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar