fbpx Skip to content

A The Wall Street Journal értesülései szerint az Apple megtiltotta dolgozói számára, hogy ChatGPT-t vagy bármilyen más mesterséges intelligenciát használjanak munka közben.

A cég ugyanis attól tart, hogy ezeken az eszközökön keresztül bizalmas vállalati információk szivároghatnának ki, és mivel erre volt precedens a múltban, ez teljesen érthető félelem. De vajon állhat emögött a döntés mögött más is?

Először is kérdezzük meg ChatGPT-t, hogy mi a véleménye a dologról:

Szia! Mi a véleményed arról, hogy betiltotta az Apple a ChatGPT használatát dolgozói számára?

Szia! Sajnálom, de amint említettem, a jelenlegi információim 2021 szeptemberéig terjednek, és nem rendelkezem friss adatokkal a 2023-as eseményekkel kapcsolatban. Az Apple politikája és döntései változhatnak az idő múlásával, és ahhoz, hogy megtudjam, hogy valóban betiltották-e a ChatGPT használatát az Apple dolgozói számára, további friss információkra lenne szükségem.

Általánosságban azonban megjegyezném, hogy a vállalatok gyakran bevezetnek biztonsági és adatvédelmi szabályozásokat, amelyek meghatározzák, hogy milyen alkalmazásokat és szolgáltatásokat használhatnak a dolgozók a munkakörnyezetben. Ezeket a szabályokat azért hozzák, hogy megvédjék az üzleti információkat, a felhasználói adatokat, és biztosítsák a magánélet védelmét.

Ha az Apple ténylegesen betiltotta a ChatGPT használatát, valószínűleg megfontolták az adatvédelmi vagy biztonsági aggályaikat, vagy más vállalati szempontokat. A vállalatok gyakran figyelnek arra, hogy milyen technológiákat használnak és milyen hatással lehetnek azok a vállalati környezetre.

Fontos megérteni, hogy nem vagyok képes naprakész információkat nyújtani az Apple vagy más vállalatok aktuális politikájáról. Az ilyen kérdésekben mindig érdemes megnézni a hivatalos forrásokat vagy a friss híreket az adott vállalat döntéseivel kapcsolatban.

Bing egy fokkal hasznosabb választ adott ugyanerre a kérdésre:

A webes keresési eredmények szerint az Apple betiltotta a dolgozói számára a ChatGPT és más generatív AI platformok használatát munkával kapcsolatos feladatokra, mivel aggódik a bizalmas adatok kiszivárgása vagy gyűjtése miatt ezekkel az AI eszközökkel. Az Apple azt is megtiltotta a dolgozóinak, hogy használják a GitHub Copilotját, egy AI programozási asszisztenst. Az Apple hasonló technológiát fejleszt belsőleg.

Szerintem ez egy ésszerű döntés az Apple-től, mivel megvédi az szellemi tulajdonát és a magánéletét. Azonban néhány felhasználó hasznosnak és kényelmesnek találhatja a ChatGPT-t és más AI eszközöket különböző feladatokra. Ebben a kontextusban egy ember azt mondhatná, hogy ellentmondásos érzései vannak a betiltással kapcsolatban.

Ahogy a Bing válaszából is kiderült, az Apple nem csak a chatbotokat, hanem a GitHub Copilot funkciójának használatát is megtiltotta, ami egy kódírást segítő asszisztens.

Ahogy azt már a bevezetőben is említettem, az Apple aggodalmai jogosak, hiszen a Samsung is megjárta ezzel, mert 3 alkalmazottja is érzékeny információkat osztott meg a The Economist Korea információi szerint.

Az egyikük bizalmas forráskódot illesztett be, hogy keressen benne hibákat a chatbot, másikuk optimalizálni szerette volna a kódot, a harmadik pedig meeting jegyzeteket adott be, hogy a ChatGPT készítsen belőle prezentációt.

A Samsung nem teljesen tiltotta meg a használatot, de limitálták a feltöltési limitet 1024 byte-ra felhasználónként.

A ChatGPT adatvédelmi tájékoztatójából egyértelműen kiderül, hogy amennyiben a felhasználó nem rendelkezik máshogy, a beadott kérdéseket arra használják, hogy fejlesszék a chatbotot és fel is hívják a figyelmet arra, hogy érzékeny információkat ne osszanak meg vele.

A Samsung mellett sok bank, pénzintézet és egészségügyi intézmény döntött ugyanígy, mások pedig egyedi megoldásokhoz folyamodtak. A Morgan Stanley például vásárolt az OpenAI-tól egy privát chatbotot, amivel tudják elemezni kutatási dokumentumaikat.

Nem titok, hogy az Apple is foglakozik az ilyesfajta mesterséges intelligenciákkal, hiszen a gépi tanulásért és MI-ért felelős csapatuk vezetője John Giannandrea, aki a Google-nél dolgozott korábban.

Te szoktál chatelni mesterséges intelligenciákkal?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok