fbpx Skip to content

Az Apple végre megtette! Leültették a fejlesztőiket és megkérték őket, hogy készítsék el két, leginkább profiknak szánt alkalmazásukat iPadre, ezzel bizonyítva, hogy a táblagép tényleg alkalmas valódi munkára is.

A két alkalmazás eltérő rendszerkövetelményeket kapott és még van egy aprócska csavar a történetben, de vágjunk bele, és nézzük meg, hogy miért érdemes most izgatottnak lenni!

Az Apple így ír a két új alkalmazásról a bejelentésében:

Az Apple ma bemutatta az iPadre készült Final Cut Pro és Logic Pro alkalmazásokat. A videó- és zenealkotók most új módokon bontakoztathatják ki kreativitásukat úgy, ahogy az csak az iPaden lehetséges. A Final Cut Pro és a Logic Pro az iPaden teljesen új felhasználófelületet kaptak, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy munkafolyamataikat a Multi-Touch közvetlenségével és intuitivitásával javítsák. A Final Cut Pro iPaden olyan erőteljes eszközkészletet kínál a videóalkotóknak, amellyel felvehetnek, szerkeszthetnek, befejezhetnek és megoszthatnak videókat egyetlen hordozható eszközről. A Logic Pro iPaden a professzionális zenealkotás erejét adja az alkotók kezébe – bárhol is legyenek – egy teljes gyűjteménnyel a dalszerzéshez, ütemkészítéshez, felvételhez, szerkesztéshez és keveréshez szükséges, kifinomult eszközökkel. A Final Cut Pro és a Logic Pro az iPadre előfizetésesként lesz elérhető az App Store-ban május 23-ától, keddtől kezdve.

Egészen jól ment minden addig, amíg a tű meg nem akadt a bakelitlemezen az utolsó mondatnál, ugye? Így van, sajnos a Final Cut Pro és a Logic Pro használatához egy 4,99 dolláros havi vagy egy 49,99 dolláros éves előfizetés szükséges. Így ha mindkettő kell a munkádhoz, akkor évi majdnem kereken 100 dollárt leszel kénytelen kifizetni értük az Apple-nek.

Érthető, hogy az Apple szeretné visszaszerezni a fejlesztési költségeket, de ez kicsit erős, tekintve, hogy macOS-en mindkét alkalmazás egy egyszeri vásárlás után (a Final Cut Pro 299,99 dollárért avagy 129 990 forintért és a Logic Pro 199,99 dollárért avagy 89 990 forintért) a tiéd lehet egy életre.

Az éves előfizetés persze kisebb összeg, de pár év múlva nagyon jól jár ezzel az előfizetős modellel az Apple.

A másik feketeleves pedig a rendszerkövetelmény. A Final Cut Pro futtatásához legalább egy M1-es iPad kell, vagyis ha nincs Apple Silicon chippel szerelt iPaded, akkor nem fogsz tudni videót vágni az Apple profiknak szánt szoftverével.

Logic Pro esetén kicsit jobb a helyzet, ott elég egy A12 Bionic chippel vagy jobbal szerelt iPad, épp ezért az M1 kompatibilitás valószínűleg valós rendszerkövetelmény a Final Cut Pro-nál, még ha fájó is.

Érdemes megnézni az Apple oldalát, ahol egy 2 perces, rövid reklámvideó is bemutatja a két új alkalmazást.

Te elő fogsz fizetni bármelyikre is?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok