fbpx Skip to content

Xanderpy felhasználónévvel osztották meg Redditen a legújabb történetet, ahol az Apple Watch életet mentett. A felhasználó édesanyjának történetét mesélte el, akinek megrepedt az aortája egy üzleti utazás során.

Az ilyesfajta aorta ruptura nagyon veszélyes és a mentők szerint elképzelhető, hogy ha az óra nem segített volna be az Esésészleléssel, akkor végzetes lett volna az eset.

Xanderpy története:

Az Apple Watch segített megmenteni édesanyám életét

Csak meg akartam osztani egy rövid történetet az Apple Watch-ról és arról, hogy hogyan segített megmenteni anyám életét.

Anyám egy üzleti úton volt egy másik államban és egy hotelben szállt meg. Hirtelen mellkasi fájdalmat kezdett érezni és aggodalmas lett. Ezért írt a szintén a hotelben tartózkodó barátjának egy üzenetet, hogy jöjjön a szobájába (de nem közölte benne a vészhelyzet lehetőségét). Ezután azonnal összeesett, arccal a padlóra.

Pár perccel később a barátja felment a szobájába, megtalálta a földön és azonnal tárcsázta a 911-et. Válaszul azt kapta, hogy a mentők már úton vannak. Kiderült, hogy az anyámnak megrepedt az aortája és a helyzet olyan rossz volt, hogy sok körülménynek kellett teljesülnie neki ahhoz, hogy túlélje, beleértve a nagyon gyors kórházba jutást.

Pár nappal később, amikor felébredt a műtétből és már nem csöveken keresztül lélegeztették és táplálták, megkérdeztük, hogy hívta-e a 911-et, mielőtt összeesett. Mint kiderült, nem hívta. Ekkor jöttünk rá, hogy valójában az óra hívta a 911-et, miután az elesés után nem érzékelt mozgást.

Többször láttam már ilyen történeteket, és mindig azt hittem, hogy csak túloznak vagy eleve kitaláltak az Apple Watch népszerűsítésére. Nyilvánvalóan már nem így gondolom. A családunk már eleve rajongója volt az Apple technológiáinak, de ez egy egészen új szintre emelte. Ezzel egy életre Apple felhasználó lettem, mert megmutatta nekem, hogy a technológia ténylegesen képes életeket menteni.

Az Esésészlelés funkciót az Apple még az Apple Watch Series 4-gyel mutatta be és a cég így ír róla támogatási oldalán:

Ha az Apple Watch SE, illetve az Apple Watch Series 4 vagy újabb készüléke komoly esést érzékel, amikor Ön az órát hordja, akkor az óra a csuklójára koppint, és megszólaltat egy hangjelzést, illetve megjelenít egy figyelmeztetést. Ilyenkor kapcsolatba léphet a segélyszolgálatokkal, vagy törölheti a figyelmeztetést a Digital Crown megnyomásával, illetve a bal felső sarokban található Bezárás elemre vagy a „Jól vagyok” szövegre koppintva.

Ha az Apple Watch azt észleli, hogy Ön mozog, akkor megvárja, míg válaszol az üzenetre, és nem hívja automatikusan a segélyszolgálatokat. Ha azt észleli, hogy Ön legalább egy percig mozdulatlan, az óra automatikusan hívást kezdeményez.

Esés után az Apple Watch-on az „Úgy tűnik, hogy Ön súlyosan elesett.” értesítés jelenik meg, ahol a Segélyhívás csúszkával vagy a Jól vagyok/Bezárás gombokkal lehet kezelni az értesítést.

A funkció alapértelmezetten be van kapcsolva 55 évnél idősebb felhasználóknál, de bárkinél hasznos lehet. Ha szeretnéd bekapcsolni, megteheted az iPhone-odon az Apple Watch alkalmazás Saját óra fülén a Vészhelyzet – SOS menüpont alatt az Esésészlelés kapcsoló bebillentésével vagy egyenesen az órán a Beállítások alkalmazás SOS menüpontjában az Esésészlelés aloldalon.

Az esésészlelés is egy olyan funkció, amit remélhetőleg sosem kell használnod, de ha szükség van rá, akkor akár életeket is menthet, mint ahogy ezt most ettől a Reddit felhasználótól megtudtuk.

Neked segített már egészségügyi szempontból az Apple Watch-od?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok