fbpx Skip to content

A béták során történt tesztelést követően az Apple ma este kiadta az iOS 16.4.1, iPadOS 16.4.1 és a macOS 13.3.1 esetén az első biztonsági választ, ami ebből adódóan fontos biztonsági javításokat tartalmaz, és javasolt az összes felhasználó számára, de a javított sebezhetőségeket egyelőre nem sorolta fel tételesen a cég.

Egyúttal viszont az is előfordulhat, hogy a frissítés letöltődése után azt a készülék nem tudja visszaellenőrizni, és egyszerűen hibaüzenetet fogunk kapni. Nézzük, mit kell erről tudni!

A Gyors biztonsági válaszok iPhone-hoz, iPadhez és Mac-hez elérhető új szoftverkiadások. Céljuk, hogy a nagyobb szoftverfrissítések között az Apple elérhetővé tegye a fontos biztonsági fejlesztéseket – például a Safari böngészőhöz, a WebKit-keretrendszerhez vagy más kritikus rendszerkönyvtárakhoz. A cég arra használja őket, hogy gyorsan elhárítsa az észlelt biztonsági problémákat, például amelyeket rosszindulatú felek kihasználhatnak, vagy amelyeket éles használatban észleltek.

Az Apple ebben az esetben egyelőre nem részletezte, hogy ez a biztonsági válasz pontosan milyen sebezhetőségek javítását tartalmazza.

A Gyors biztonsági válaszok használatához az iOS 16.4.1 vagy újabb, az iPadOS 16.4.1 vagy újabb, valamint a macOS Ventura 13.3.1 vagy újabb verzió szükséges.

A készülék alapértelmezés szerint engedélyezi a Gyors biztonsági válaszok automatikus alkalmazását, és szükség esetén felszólít minket a készülék újraindítására. A készülékbeállítások ellenőrzése:

  • iPhone vagy iPad: Lépjünk a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés > Automatikus frissítések menüpontba, és ellenőrizzük, hogy be van-e kapcsolva a „Biztonsági válaszok és rendszerfájlok” lehetőség.
  • Mac: Válasszuk az Apple menü > Rendszerbeállítások menüpontot. Kattintsunk az oldalsávon található Általános elemre, majd a jobb oldali Szoftverfrissítés elemre. Ezután kattintsunk az Automatikus frissítések melletti Részletek megjelenítése gombra , és ellenőrizzük, hogy be van-e kapcsolva a „Biztonsági válaszok és rendszerfájlok telepítése” funkció.

Ha a rendszer alkalmazott egy Gyors biztonsági választ, a szoftver verziószáma után megjelenik egy betű, például így: macOS 13.3.1 (a).

Ha kikapcsoljuk ezt a funkciót, vagy nem telepítünk fel egy elérhető Gyors biztonsági választ, akkor a készülék csak akkor fogja megkapni az abban foglalt javításokat, amikor azok bekerülnek a következő biztonsági frissítésbe.

Lehetséges hibák

Elképzelhető, hogy a frissítés letöltése után azt a készülék valamiért nem tudja visszaellenőrizni, és ekkor az alábbi hibaüzenettel fogunk találkozni:

Ha ez előfordul, akkor első lépésként válasszuk az Újra opciót. Ha ennek ellenére is csak ugyanezt a hibaüzenetet kapjuk vissza, akkor lépjünk vissza egyet a Beállításokban, majd nyomjunk rá az iPhone tárhely opcióra, és várjuk meg, amíg a készülék betölti a tárhely foglaltsági adatokat. Keressük meg a letöltődött frissítést, nyomjunk rá, majd válasszuk a Frissítés törlése lehetőséget:

Ezután lépjünk vissza, menjünk ismét a Szoftverfrissítés opcióba, és töltsük le újból a frissítést, és a készülék fel is fogja dobni az értesítést, hogy újra fog indulni a telepítéshez, ami előtt már elvileg sikerrel kell(ene) záruljon az ellenőrzés:

Ha továbbra is csak az ellenőrzési hibát kapjuk, akkor várhatóan az Apple oldalán van probléma, ebben az esetben pedig várnunk kell, hogy orvosolják.

További információk

Az összes, az iOS 16-ról szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 16-ról szólóakat itt, a watchOS 9-ről szólókat meg itt, a tvOS 16-ról készülteket itt, a macOS Ventura kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok