fbpx Skip to content

Sok vállalatnál adnak valamiféle jutalmat, ha egy alkalmazott sokáig marad náluk. Ez sok esetben pénzbeli prémiummal jár, de általában valamiféle emléktárgyat is magában foglal.

Ez alól az Apple sem kivétel: ha 5 évig kibírtad náluk, akkor Tim Cooktól kapsz egy bekeretezett levelet, ha viszont 10 vagy 20 évig maradsz náluk, akkor már egy alumínium tömb jár, 30 és 40 évért pedig rozsdamentes acél. Nézzük meg ezeket a díjakat!

Először egy kis történelem: az Apple egészen 2019-ig kristályból faragott Apple logókat adott alkalmazottainak, ezeket cserélték most le alumínium és acél tömbökre.

Az átállást már 2018-ban elkezdte az Apple, akkor Deirdre O’Brien, az Apple alelnöke így nyilatkozott:

Az Apple alkalmazottai minden nap beleteszik a szívüket és lelküket a munkájukba. Minden kollégáért hálásak vagyunk, de főleg azokért, akik éveken át olyan sokat nyújtottak. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen díjakkal jutalmazhatjuk ezt az elkötelezettséget.

Ez a videó bemutatja a 10 éves díjat:

Ez keltette fel a 9to5Mac-ben a kíváncsiságot, hogy összeszedjék az összes információt és érdekességet az Apple dolgozóknak szánt jutalmazási rendszeréről.

Íme az érdekességek:

  • az alumínium díjak ugyanabból a 6000-es sorozatú újrahasznosított alumíniumból készülnek, mint a Mac mini és MacBook Air és ugyanolyan eljárásokkal színezi az Apple és ugyanúgy gyémánt-csiszolta szélük van, mint sok Apple terméknek
  • az Apple logó mindegyiken rozsdamentes acél, melynek tisztántartásához az Apple törlőkendőt is mellékel
  • minden díjon az alkalmazott neve és az évforduló dátuma is gravírozásra kerül lézerrel
  • az Apple mérnökei több mint 2 évet dolgoztak az új díjakon és szinte a cég minden részét érintette
  • a 30 és 40 éves díjak nem tömör acélból készültek, mert úgy nagyon nehezek lennének, ezért az Apple lyukasan tervezte őket

  • 25-30 lépés mindegyik díj legyártása, nem számolva a csomagolást

Annak ellenére, hogy ma már közel sincs akkora fanatizmus az Apple környékén, mint amikor Steve Jobs még élt, minden bizonnyal nagyon menő lehet egy ilyen díjat kapni 10-40 év hűséges munkáért.

Arról nincs információ, hogy a díjak mellé egyébként pénzjutalom is jár-e.

Az ennél régebbi díjakról is van egy rövid videó, amit szintén érdemes megnézni:

Neked jutalmazta már egy cég a hűséged alkalmazottként?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok