fbpx Skip to content

A Google Chromium fejlesztőcsapata egy olyan, iOS-re készített böngészőn dolgozik, ami áthágja az Apple App Store-jának irányelveit.

A The Register értesülései szerint ez a böngésző a Google Blink böngészőmotorját használja. De miért is problémás ez?

Az Apple szigorú irányelvekhez köti, hogy milyen alkalmazásokat engednek be saját alkalmazás-áruházukba, ami az “irányításmániájukat” ismerve egyáltalán nem meglepő.

Ezek az irányelvek teszik biztonságossá az iOS, iPadOS, watchOS és tvOS eszközöket, ugyanakkor egyesek szerint az Apple korlátozza az innovációt, megnehezíti azok életét, akik teljesen magukénak akarják érezni eszközüket és csak a pénz hajtja őket, mivel bevételük igen nagy része származik az App Store-on keresztüli eladásokból és mikrotranzakciókból.

Az egyik ilyen, Apple által betartatott irányelv, hogy iOS-en minden böngészőnézetnek az Apple saját WebKit motorját kell használnia. Így hiába van Edge, Chrome és Firefox is iOS-en, azok valójában mind a Safari lelkét adó WebKit böngészőmotort használják.

A Google által készített alternatív böngésző viszont a saját motorjukat, a Blinket használja. A keresőóriás azt állítja, hogy ez a projekt még kísérleti stádiumban van és célja csupán az, hogy jobban megértsék az iOS teljesítményének bizonyos részleteit, valamint nem tervezik felhasználók számára elérhetővé tenni és továbbra is be fogják tartani az Apple elvárásait.

De mi történne, ha esetleg trösztellenes törvények arra köteleznék az Apple-t, hogy tegye lehetővé a többi böngésző készítői számára, hogy saját motorjukat használják?

Bőven vannak arra utaló jelek, hogy ilyen szelek közelednek, ahogy arról már korábban beszámoltunk a harmadik féltől származó App Store-ok kapcsán: Bloomberg: 2024-ben érkeznek a harmadik féltől származó alkalmazás áruházak.

Abban, hogy a Google egy saját motorral kísérletezik iOS-re, semmi meglepő sincs, hiszen ha a törvényhozók tényleg úgy döntenek, akkor az Apple-nek meg kell hajolnia az akaratuk előtt és a cupertinói vállalat kénytelen lesz enyhíteni az irányelvein.

Biztos vagyok benne, hogy ha ez így lesz, akkor nem kell majd sokat várnunk egy Blink-alapú “valódi” Google Chrome-ra iOS-en.

A web már most is Chromium-központú, mert az a legnagyobb böngészőmotor, így ha iOS-en is elérhetővé válna, akkor még inkább csökkenne a verseny, hiszen jelenleg a legtöbb webfejlesztő csak azért foglalkozik a WebKittel és a Safarival, mert az iOS miatt muszáj.

Ha viszont iOS-en is elérhetővé válna a Google böngészőmotorja, akkor elképzelhető lenne egy olyan sötét jövő, hogy a legtöbb weblap csak abban a böngészőben jelenne meg helyesen.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a verseny arra késztetné az Apple-t, hogy gyorsabb ütemben fejlessze a Safarit és gyakrabban kapnánk izgalmas új funkciókat, amik pedig jót tennének a böngészők piacának.

Ez egy kényes kérdés, és előre senki sem tudja, hogy milyen következményei lesznek hosszútávon, ha tényleg bekövetkezik.

Te milyen böngészőt használsz számítógépeden? Örülnél, ha lenne valódi Chrome iOS-en?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Gondolom keszulnek az iOS 17 kapcsan az alt. store-ok megjelenesere.

    Amugy erdekesseg: az Apple-t most szekaljak hulyere hogy legyen alt. app store meg side load lehetoseg, az Android 14-re meg most tervezi a Google ezeknek a megszunteteset. Most akkor mi van? Remelem a hatosagok ugyanilyen szivatassal fognak elni a Google fele.m, ha tenyleg megcsinaljak.

  2. Avatar for vjan vjan says:

    Én viszont azért haragszom, mert az Apple beszüntette a Windowsos Safarit. Pedig ott nem volt semmi előírás, hogy milyen motort kell használni.

  3. Az szerintem más téma. Ha van platform, amivel nem akarsz foglalkozni az legyen a te döntésed mint szállító. De itt ugye törvényi kötelezettség van (lásd a Microsoft-ot is elérő böngésző háború).

    Túl van ez tolva szerintem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for vjan