fbpx Skip to content

Tavaly amikor az Apple kiadta az M1 Pro és M1 Max chippel szerelt MacBook Pro modelleket, “teljesen eldurrant mindenkinek” az agya a teljesítményugrástól.

Épp ezért az M2 Pro és M2 Max chipek megjelenését is nagy várakozások övezték, és annak ellenére, hogy történt előrelépés, voltak, akik csalódtak. Nézzünk meg egy-két értékelést!

MKBHD a videójában felhívja a figyelmünket rá, hogy nem várhatjuk el, hogy minden évben akkora ugrás történjen teljesítményben, mint tavaly, és ezt tényleg meg is kell érteni.

Az Intel “ósdi” chipjeiről az Apple Siliconra váltás nagy lépés volt, de most csak Apple chipek közti generációváltás történt, így sokkal visszafogottabbak az előrelépések.

Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne az új MacBook Pro, hiszen ahogy azt az Apple bemutatójából is tudjuk, általában körülbelül 20-30%-os növekedést tapasztalhatunk CPU és GPU teljesítményben.

Az iPhonedo csatornán tesztelték az új MacBook Pro-t és az M2 Pro chippel szerelt új Mac minit Geekbench-ben, Blackmagic-kel, Final Cut Pro-val és mindennel, amivel csak érdemes.

És hogy izgalmas legyen az összehasonlítás, mellé vette az M1 Max chippel szerelt, előző MacBook Pro-t és az M1 Ultra chippel rendelkező Mac Studio-t is.

Talán nem meglepő, hogy az új MacBook Pro gyorsabb volt elődjénél, azonban az már annál inkább érdekfeszítő, hogy az M2 Pro-val szerelt Mac mini volt, hogy lekörözte az M2 Max-szal ellátott MacBook Pro-t olyan tesztek során, amik sokáig izzasztották a gépeket.

Viszonylag egyértelmű, hogy itt a hűtés volt a ludas, ezért ezt a tesztet megismételte maximálisra tekert ventilátorokkal is és úgy már azt tapasztalta, amit várnánk: az M2 Max jobb volt az M2 Pro-nál.

A legtöbb teszten azonban még továbbra is az M1 Ultra teljesített a legjobban, így ha most azonnal szükséged van a legnagyobb teljesítményű Macintosh-ra, akkor a Mac Studio a legjobb választás.

Dave2D a tesztjei során két érdekes pontot vett észre az új gépek teljesítményével kapcsolatban. Az első, hogy több áramot fogyasztanak az új chipek nagy terhelés mellett, mint elődeik:

Épp ezért tett az Apple két extra, energiatakarékos működésre hangolt CPU magot az új chipekbe, hogy ha nincs szükséged nagy teljesítményre, akkor továbbra is nagyszerű akkumulátor-üzemidőd lehessen.

Ezt a tesztje is alátámasztotta, átlagos felhasználással tényleg jobban teljesítettek az új gépek, ha viszont terheled őket, akkor ugyanúgy lemerülnek, mint a tavalyi modellek.

A másik érdekesség, hogy a 14 colos MacBook Pro hamarabb melegszik fel, mint a 16 colos, és a különbség nagyobb, mint a tavalyi két modell esetén. Emögött valószínűleg az áll, hogy az M2 Pro és M2 Max chipek nagyobbak, ezért több hőt is termelnek, ami a 16 colos modell nagyobb házában jobban elfér.

Ezek persze igazából szőrszálhasogatások, az új gépek pontosan azt hozzák, amit józan paraszti ésszel elvárhatunk az Apple-től.

Nem érkezett új design, nem érkezett Face ID vagy bármilyen más, óriási ugrás, az Apple csak frissítette a specifikációkat, hogy a MacBook Pro egy fantasztikus, profiknak szánt laptop lehessen 2023-ban is.

Téged meggyőzött az Apple?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for expa expa says:

  Nekem volt Mac Stúdióm, Max procival de gyengének éreztem.
  A 11gen-es i5-öm gyorsabban számolta le ugyan azt ugyan azzal a szoftival.
  El is adtam, feleslegesen drága és semmivel nem gyorsabb…

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  tudnál erről mutatni egy statisztikát? melyik alkalmazás volt ez, milyen OS-verzióval? az app optimalizálva van ARM-re, vagy x86 kód futott neked? mert utóbbi azért nagyon nem mindegy.

 3. az nem a proci miatt volt, mivel egy i5 11600k sem nyomja le, azt írtad volna 13700k akkor oké, amúgy vélhetőleg a gépedben egy erősebb dedikált gpu van és a progi amit használtál gpu függő, vagy nem natív alkalmazás volt.
  13700k esetén pedig less rá a fogyasztásra is, ahogyan gpu detto ugyan ez. Nekem is van amit hamarabb megcsinál a winfos, mert egy rtx 3070 van a 10700k mellett, ami kb pariban van az m1 max procival, de amikor kihajtom a lelkét is a gépnek, akkor benyal 500 watt felett, míg a macbook pro m1 max mellett a 100-at sem éri el.

 4. Hat nem tudom. :slight_smile: Az Xcode-ban / Final Cur Pro-ban keresztbe zabalja a felesegem M1 procis Air-je az i9-es Inteles MBP-t, de biztosan mazlim van csak.

 5. Avatar for expa expa says:

  Már nincs meg semmilyen képernyő fotó, akkor megvolt.
  Minden a legfrissebb verza.
  Adobe Premiere legális csomag mind a két gépen.
  Mac-en ARM verzió, Win-en 64bit-es verzió.
  A win-es gép 71 másodperc
  Mac-es gép 104 másodperc
  Pontosan ugyan azt a videót számoltattam le.
  Win-en és macos-en is rengeteg hibát lehet tapasztalni de a win-es gép legalább fele annyibba kerül. Ez van :slight_smile:

 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  mivel ez egy 3rd-party app, így gondolom a kutya ott lesz elásva, de ha egyszer megvásárolt szoftver, vagy előfizetsz rá, akkor érdemes jelezni az Adobe felé, hogy valami nagyon nem oké, mert ennek nem ilyennek kéne lennie – és a benchmarkok is az ellenkezőjét mutatják.

 7. Azért az a M2 pro mini elég korrektnek tűnik. Tény, hogy az sem olcsó, de az alap kiépítése otthoni dolgokra sok is, de komolyabb dolgokkal foglalkozóknak is megfelelhet.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for pergabb Avatar for Szifon Avatar for jimbimx Avatar for expa Avatar for Jadeye