Több mint 90 méter mély szakadékból mentett ki két embert az iPhone 14

Az iPhone 14 karambol érzékelése és Vészhelyzet – SOS funkciója nagyon praktikus volt egy Angeles Nemzeti Erdőben túrázó pár számára.

A szakadékba zuhanásnál a becsapódást az iPhone karambolként érzékelte, a Vészhelyzet – SOS pedig műholdas kapcsolaton keresztül elérte az Apple egy átjátszó központját, akiken keresztül az értesített hegyi mentők be tudták vetni a helikopteres akciót.

A kinti sajtó így írt az esetről:

A hatóságok és a segítségnyújtók szerint egy autó 2 utassal lehajtott az Angeles Forest Highway-ről az Angeles National Forestben, majd több mint 90 métert (300 lábat) zuhantak a kanyonba. Az egyik utas iPhone 14-e érzékelte az ütközést a karambol felismerés funkciónak köszönhetően.

A kanyonban nem volt térerő, így a Vészhelyzeti SOS jött jól, ami műholdas kapcsolattal oldotta meg a problémát. A karambol után az iPhone 14 műholdas csatlakozási funkciója kapcsolt be, ami összekötötte a balesetet szenvedetteket a segítségnyújtókkal. Az iPhone 14 az Apple egyik átjátszó központjához csatlakozott, ahol a telefon által küldött szöveges adatok alapján tudták tájékoztatni a segítségnyújtókat.

Ha esetleg vizuális típus vagy, itt videó formájában is megnézheted az NBC News jelentését az esetről:

A műholdas vészhívó pont olyan funkció, amit remélhetőleg soha nem kell használnod, de mint ebből a példából is láthatod, akár életet is menthet. Hazánkban viszont egyelőre nem érhető el, de pár napja már az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban és Németországban is működik.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!