fbpx Skip to content

Elmondható, hogy a kávézás egyfajta szeánsz sok ember számára, ezzel “indítjuk be” a reggelt ?, de mindezek mellett megkapjuk a kávézás élményét is, amit a Jura egészen magas szinten művel.

Az elmúlt néhány hétben nálunk állomásozott egy felső kategóriás Jura Z10 kávégép, ami egy teljesen automata kávéfőző és vezérelhető okostelefonról, de még akár az óránkról is. Természetesen ez csak csepp volt a Jura élményéből, mivel számtalan olyan funkcióval találkoztam a kávégép esetén, amivel máshol én még személy szerint nem. A Jura számomra megmutatta azt, hogy igen, van létjogosultsága egy olyan kávégépnek, ami 100%-osan testre szabható. Ezt azonban úgy teszi, hogy egy átlag felhasználó is megértse és élmény legyen számára az a tapasztalat, ami alatt megtanulja, mi a számára tökéletes kávé. Vágjunk is bele!

A Jura számtalan gépet forgalmaz, ezeket konyhanyelven automatikus kávégépnek a nevezzük. Persze ne rohanjunk ennyire, a Z10 ennek az ellenkezője, és nagyon jól tudom, hogy azok, akik komolyabban szeretnek a kávéval foglalkozni, be szeretnék állítani az őrlési erősséget, a víz mennyiségét és még számtalan egyéb beállítást, hogy az a kávé úgy legyen lefőzve, ahogy ők szeretik. Nos, ezeket mind tudja a Z10, de természetesen automata mód is van benne, amiben felismeri a kávészemeket és van vagy 20 féle, előre beprogramozott kávé.

A Z10 mellett egy tejhűtőt is is kaptunk, így nem kellett a tej ki/be rakásával foglalkozni, hanem az alkalmazás és a kávégép is szólt, hogy bizony már fogytán van a tej. Tehát a kávégép és a tejtartó is rendelkezik vezeték nélküli kapcsolódással, így valójában az egész folyamatot a mobilunkról irányíthatjuk, és erre specializálódott a Z10 is.

Mielőtt még rátérnék az okos funkciókra, még kiemelném, hogy a Jura-nál nem csak azt állítjuk be, hogy gyengébb vagy erősebb legyen a kávé, hanem másodperc és milliliter pontosan állítható a kávé és mellette a tej mennyisége is, valamint nyilván az őrlés finomsága és persze az is, hogy éppen milyen forrón szeretnénk az egész műveletet. Ugyan nem minden funkció állítható extrém pontosan, de a főbb paraméterek igen, mint például a kávéerősség vagy a kávé lefőzési ideje, mennyisége. A kávézók tudják, hogy ezek rendkívül fontos adatok és kávétípusonként eltérnek, így fontos, hogy ezeket folyamatosan állíthassuk, minden típusnál.

Én ugyan nem vagyok ennyire kávéfüggő, tehát jóformán bármit megiszom, de szívesen járok újhullámos kávézókba is, kifejezetten szeretem őket, a Jura ezt az élményt részben képes kiváltani, mert ha csak eszpresszót készítene az ember, akkor azt tökéletesen tudja állítani és elkészíteni.

Én kifejezetten szerettem, hogy csak annyit kell megértenem és beállítanom, hogy a tej és a tejhab mennyisége mekkora legyen, tehát némi rutinnal ez egy számomra tökéletes kávé lehet. Éppen olyan, mintha egy normális kávézóba mennék be és kérnék egy latte-t. Nyilván egyénfüggő, számomra ez elég volt, de van, aki kedveli a latte art művészetét, engem ez nem mozgat meg. Valahol a cél szentesíti az eszközt, és a Jura pont megtalálta azt a félautomata kávézást, ami ehhez kell, és ezt olyan szintre emelte az okos alkalmazással és mindenféle automatikával, hogy öröm volt a kávé készítés, és a minőségre se lehetett panasz.

Valljuk be, egy Apple-ös háztartásba, mint amilyen az enyém is, már jóformán nem opció az, ha valami nem működik okostelefonnal vagy éppen órával, esetleg a Sirivel. Ezért is rettentő kíváncsi voltam, hogy van-e létjogosultsága annak, hogy alkalmazással irányítható egy kávégép, ahelyett hogy nyomkodnánk a kijelzőt. A Jura tudta nagyon jól, hogy az alkalmazás hatalmas segítség egy nagyobb családban vagy éppen egy irodában, és ebben a hiszemben hozta létre az appot is, ami pont úgy és azt tudja, amit kell.

Tehát, igen, ha az a kérdés, hogy kell-e alkalmazás egy kávéfőzéshez, ebben az esetben hatalmas igen a válasz!

 

Persze jön az első kérdés, hogy hát ettől még oda kell tenni a bögrét vagy poharat a kávéfőző alá – igen, ez teljesen így van, ettől még oda kell rakni, de minden mást a Jura appon belül intézünk. Csupán oda kell helyezni a bögrét, majd megnyomni a gombot a telefonon, és a gép lefőzni a saját kedvenc kávénkat.

Legyen szó bármilyen típusról, az app könnyedén testre szabható és állítható, hogy pontosan azt kapjuk, amit szeretünk és nem csak valaki megnyom egy gombot a kávéfőzőn, aztán majd egy automatikus kávét lefőz a gép, amivel meg kell elégednünk, hanem pontosan előre beállítva, a saját iPhone-on megnyomva, mindig a tökéletes kávét kapjuk meg.

Természetesen bármilyen hiba esetén azonnal szól az alkalmazás, legyen szó arról, hogy üríteni kell a zacc tartályt, kevés a víz, nincs tej, több kávébabra van szükség és így tovább…

Nem lehet amellett sem elmenni, hogy bizony magyarul is az alkalmazás – mivel két különböző telefonról készítettük a képeket, így vegyesek a képernyőképek, de jól látható, hogy minden egyes funkciót magyarul is elolvashatunk, tehát bárki számára logikus és könnyedén követhető a kávékészítés. Ahogy említettem, nem csak telefonról, de óráról is indítható, így sokszor volt az, hogy csak kiszóltam Nórinak, mikor a konyhában volt, hogy tegye oda a kedvenc bögrémet, majd cikkírás közben már nyomtam is az órámon egy kávéfőzést. Kényelmes volt, azt kaptam, amit én szerettem volna, és már mehettem is a kávémért, mert jelezte az app, hogy kész.

Szerintem mind otthoni, mind irodai környezetben megállja a helyét a Jura, legyen szó a Z10-ről vagy bármilyen más kávégépről, elképesztő minőséget kapunk és teljesen testreszabhatjuk a saját kávézásunk élményét.

+ Vélemény a háztartás női tagjától

A kávé szerintem a legtöbb ember életében központi szerepet tölt be, és szerencsére a városok is tele vannak jobbnál jobb kávézókkal. Viszont ha otthon is hasonló vagy épp a kávéházival megegyző minőségű italt szeretnék fogyasztani, akkor is rengeteg lehetőség közül választhatunk. Ott vannak például a teljesen manuális gépek, ahol mindent a saját igényeink szerint tudunk állítani, de ha egy teljesen automata kávéfőzővel szeretnénk javítani a kávézási élményt otthon, a Jura Z10 tökéletes választás lehet. Elég megnyomni egyetlen gombot, és máris készül a kávénk.

A Jura Z10 szerintem minden környezetben megállja a helyét, korszerű technológiát és magas minőségű anyagokat kombinál. Különösen tetszett a krómozott felület, illetve az impozáns érintőképernyő, mely nagyon könnyen kezelhető. A legtöbb ismert kávéital megtalálható a kínálatban, és hogy egy lépéssel a vetélytársai elé kerüljön, a Z10-ben Cold Brew-t is tudunk készíteni, a különleges extrakciós folyamatnak köszönhetően. Fontos megemlíteni, hogy a gép az alapján állítja be a kávé őrlésének a finomságát is, hogy éppen milyen ital választottunk ki, ezzel is biztosítva a kiváló minőségű italt.

A Z10-hez tartozó J.O.E. nevű applikáció segítségével minden apró részletet be tudtam állítani, így egy teljesen személyreszabott ital készült, a számomra megfelelő tejhab mennyiséggel és a tökéletes tej hőfokkal. Ami hátrány lehet, hogy a gépben nincs beépített tej tartály, így ha a tejes italokat kedveljük, azt érdemes külön beszerezni.

A másik fontos tényező számomra a minőségen kívül a tisztíthatóság, hisz mint tudjuk, ez főleg a tejes italok esetén elég hosszadalmas lehet. Szerencsére a Jura tervezői erre is gondoltak, és a gép egy gombnyomással átmossa saját magát, akár minden ital készítése után. Ha pedig nagyobb takarítást szeretnénk végezni, akkor a megfelelő tisztító kapszulákkal tudunk indítani egy teljes körű átmosást. Összességében a Jura Z10 hatalmas teljesítményt nyújt és kiváló minőségű kávét készít, bármire is essen a választásunk a 32 féle ital közül.

Konklúzió

A Jura Z10 megmutatta azt, hogy bizony van létjogosultsága annak, ha egy kávégép okos, és iPhone-ról, Apple Watch-ról vagy akár Siri segítségével is irányítható. A Z10 kiválóan alkalmas arra, hogy a minőségi kávé felé vegyük az irányít és megtapasztaljuk a főzés valódi élményét. Természetesen ha mi vagy valaki a környezetünkben nem szeretné állítgatni az opciókat, természetesen teljesen automatán is használható, hibátlan kávét készít automata üzemmódban is. Mi imádtuk azt a néhány hetet, amikor nálunk volt, és szerintünk remek választás mind a családi házba, mind az irodába.

Érdemes megtapasztalni élőben a működését a Jura magyarországi bemutatótermében a premiumshop24.hu-nál, ahol készséggel állnak rendelkezésre és megmutatják minden porcikáját a kávégépnek. Természetesen nem csak a Z10, hanem számos más Jura és akár Dyson termék is megtalálható náluk, tehát karácsony előtt mindenképp ugorjatok be hozzájuk!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.