fbpx Skip to content

A Vészhelyzet – SOS funkció műholdas támogatással bővül a mai naptól az iPhone 14 és iPhone 14 Pro modelleken az Egyesült Államokban és Kanadában, decemberben pedig az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Németország esetén is elérhetővé válik.

Néhány szerencsés YouTuber már kipróbálta az újdonságot, valamint 1-2 nagyobb lap is beszámolt véleményéről. Nézzük meg, hogy mit tudunk eddig!

Ha esetleg eddig elkerült volna, hogy az iPhone 14 modellekbe műholdas vészhívó került, akkor itt egy gyorstalpaló: a szolgáltatás úgy működik, hogy az iPhone csatlakozik a Globalstar műholdakhoz, amiken keresztül az Apple egyszerűsített szöveges üzenetekkel kommunikál, valamint a Lokátor alkalmazás megosztja a helyzetedet a barátaiddal és családoddal.

Ez a világmegváltó szolgáltatás lehetővé teszi a közbiztonságért felelős központok (Public Safety Answering Points (PSAP-k)) vagy vészhelyzeti telefonközpontok számára, hogy vészhelyzet esetén még több felhasználóval vegyék fel a kapcsolatot és nem igényel semmilyen extra szoftvert vagy protokollt a kommunikációhoz. A felhasználók közvetlenül csatlakozhatnak majd ezekhez, a szöveges üzenetek fogadására alkalmas központokhoz, vagy ha olyan PSAP-ről lenne szó, ami erre nem képes, az Apple képzett vészhelyzeti specialistái segítenek az információk továbbításában a felhasználó helyett.

A funkció mától kezdve egyelőre még csak az Egyesült Államokban és Kanadában működik, de decemberben az Egyesült Királyságra, Írországra, Franciaországra és Németországra is kiterjesztésre kerül. Utóbbira tudom mondani, hogy nagyon hasznos, mert ott néha az autópályán sincs térerő, nem hogy az erdőkben, ahol túrázik az ember – ezt pont tegnap tapasztaltam meg a saját bőrömön.

A The Verge így írt a műholdas vészhívóról:

Ideális esetben soha nem kell használnod a vészhelyzeti műholdas szöveges üzenetküldést. Ennek ellenére elmondható, hogy egészen jól működik és inkább ez legyen a zsebemben, mint a semmi. Sajnos én csak egy városi parkban tudtam tesztelni és nem is voltam valós veszélyben, szóval lehet, hogy te más véleménnyel leszel több kihívást rejtő közegben vagy egy tényleges vészhelyzet közben.

Az egyetlen kifogásom, hogy türelmet igényel, de ez teljesen megérthető, hiszen műholdakon keresztül kommunikálsz. Ha ez egy olyan funkció, amire számítani szeretnél, mindenképp próbáld ki és szándd rá az időt, hogy beállítod az orvosi azonosítód és a vészhelyzeti kontaktokat.

PCMag:

Az új, vészhelyzeti eszköz tesztelése közben arra jutottunk, hogy működik. Célratörő és egyszerűen használható, bár fel kell készülni rá, hogy a műholdak válasza lassú lehet, ami valódi vészhelyzetben problémássá válhat.

Természetesen minden vészhelyzet egyedi. Néhány sérülés közben nem mozoghatsz és így nem tudsz jó jelet biztosítani. Itt a kulcs az, hogy ne add fel a próbálkozást. Még ha nem is tudsz csatlakozni egy adott műholdhoz, ami alacsonyabban kering feletted az égen, elképzelhető, hogy csak idő kérdése, amíg megérkezik egy pont föléd. Más vészhelyzetek a gépelést tehetik lehetetlenné. Ilyen helyzetekben, például kézsérüléskor a hangalapú diktálás lehet segítségedre.

Ezek az új funkciók minden bizonnyal hatással lesznek az aktív életet élő kalandorokra a közeljövőben. Nem nyújtanak tökéletes megoldást, de élet-halál kérdésekben egy pár szöveges üzenet is elég lehet.

The Wall Street Journal:

Attól tartok, hogy egy valós vészhelyzetben az embereket összezavarhatja a lassú kapcsolat és a sok különböző lépés. Az Apple biztosít egy demó módot a beállításai közt, ahol az emberek nyugodt környezetben, tényleges vészhelyzet nélkül gyakorolhatják a teendőket és tesztelhetik türelmüket. Mert ki nem szeretné szimulálni, hogy milyen lehet halálközeli helyzetben lenni?

Nem csak vészhelyzet esetén lehet hasznos, hogy műholdakkal frissíthető Lokátorban a helyzeted akkor is, ha nem vagy mobilhálózatra csatlakoztatva.

És akkor most néhány videó:

Egyelőre sajnos nem tudni, hogy mikor lesz Magyarországon is elérhető ez a funkció, de elég menőnek tűnik. Ez is pont ugyanolyan, mint az iPhone 14 ütközés-érzékelése: remélhetőleg soha nem fog kelleni, de jó, ha közben mégis bármikor rendelkezésre áll.

Neked hogy tetszik a műholdas vészhívó?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen jó ez ha nem törik el a telefon is, hogy ne tudjam használni. Mire is vár az Apple, egy strapa teló kiadásával, vagy ez egy főpróba és a simákkal műxik a vészhívó rendszerük, akkor mire pl jövőre kiadnak egy strapa telót, már túl is lesznek a finomhangolásokon is. Talán ezért jött ez most és nem várta meg a hozzá tervezett telefont. Amennyiben igazam lesz, lehet mint a többi gyártó is csinálja, nem a legfrissebb hardvert teszi majd azokba, hanem ezeket a 14 és a 14pro-ban lévőt, amennyiben minden beválik a való világban is. Nagy teszt program részesei lehetnek a 14-esek tulajai?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar