fbpx Skip to content

Az iOS 16 egyik, ha nem a leglátványosabb újítása a személyre szabható zárolt képernyő és annak minden apró kis funkciója. Az Android felhasználók persze egyből mondhatják, hogy de hát náluk ezek az újítások már ősidők óta elérhetőek és abszolút igazuk is van, azonban az Apple valamiért csak most lépte meg ezt.

Szerintem örüljünk neki, hiszen az Apple híresen nem szereti, ha a felhasználó a saját ízlése szerint kezdi a készülékének szoftverét átalakítani. Amennyiben pedig nem tetszik, vagy nem érezzük hasznosnak, akkor ne használjuk, hiszen nem kell. Na de nézzük is, milyen újdonságokat kaptunk.

Háttérkép beállítása több helyről

Korábban az új háttérkép beállításához be kellett mennünk a Beállítások, Háttérkép menüpontjába és innen választani gyári képeket vagy tallózni egy saját képet a fotókönyvtárunkból, vagy pedig a Fotók alkalmazásból a megosztás gombot megnyomva volt lehetőségünk a kiválasztott képet beállítani.

Mostantól azonban egy új helyről is elkezdhetjük a háttérkép beállítás folyamatát, ami nem más, mint a zárolt képernyő. A Face ID-val vagy Touch ID-val feloldott zárolt képernyőt hosszan megnyomva egy új nézet jelenik meg, ahol könnyedén lapozgathatunk a korábban beállított háttereink között, illetve ezek mindegyikét itt is testre szabhatjuk és újat is készíthetünk, na meg persze Fókuszmódokhoz rendelhetjük őket, de erről később.

Új típusú háttérképek

Rögtön több féle, fénykép alapú opció közül választhatunk: sima fotó, képek emberekről, és fényképek keverése (emberek, természet, városok). Ezek közül egyértelműen az utóbbi kettő, ami az izgalmas, mármint korábban is beállíthattuk mondjuk a barátnőnket háttérnek, de egy később részletezett funkció miatt az ilyen képek mostantól különösen jól tudnak majd kinézni. A fényképek keverése azok számára lehet jó választás, akik mindig valami újra vágynak, sűrűn cserélgetik a háttérképüket, hiszen itt koppintásonként, lezárásonként, óránként vagy naponta más-más képet fogunk a kijelzőn látni ember, természet és város tematikák alapján.

A következő izgalmas újítás egyértelműen az emoji opció, ahol 1-6 emoji közt szabadon választatunk, hogy mik és milyen sorrendben és mennyiségben jelenjenek meg a telefonunk kijelzőjén. Ezen kívül az emojik elrendezését és méretét is több módon változtathatjuk, na meg persze a háttér színét is.

Vannak, akik szeretik a ruházatukat az időjáráshoz igazítani, netán a hangulatuk is e szerint változik, számukra találta ki az Apple az aktuális időjárás alapú háttér lehetőségét. Ahhoz, hogy ez jól működjön, az időjárás alkalmazásnak engedélyezni kell a helyadatok használatát. Egyelőre csak az aktuális helyzet időjárását lehet háttérként beállítani, bár szerintem hasznos lenne más helyszíneket is hozzáadni, akár egy jövőbeni utazás helyszínét vagy egy szerettünk tartózkodási helyét például.

Ide sorolnám Asztronómia opciót is, hiszen ez is részben egy helyzet alapú háttérkép, csak kicsit más, mint az előző. Öt lehetőség közül választhatunk: Föld, közeli Föld, Hold, közeli Hold és Naprendszer. A két Föld opciónál a bolygó helyzete a kijelzőn a mi GPS szerinti helyzetünk alapján jelenik meg, sőt, amikor a teljes Föld látszik, akkor ha minden igaz, valós felhőzetet láthatunk, de az biztos, hogy a napszakok változásával a kijelzőnkön is változik, hogy hol van nappal és éjszaka a bolygón. A holdas hátterekre az aktuális helyzetünk kevésbé van hatással, itt inkább a holdfázisok megjelenése az izgalmas, aki viszont a bolygók együttállását szeretné naponta tanulmányozni, az a Naprendszer lehetőséget válassza. Fontos megjegyezni, hogy az összes, helyzetalapú háttérkép eléggé energiaéhes és jelentősen tudja főleg a régebbi készülékek akkumulátorának idejét csökkenteni.

Az utolsó háttérkép variáció a Szín vagyis inkább színátmenet, ami azoknak lehet jó, akik nem szeretik a fényképes, vagy egyéb más, látványos, zavaró elemeket a kijelzőn. Itt választhatunk előre definiált színek közül, amelynek a telítettségét egy csúszkával tudjuk szabályozni, de lehetőségünk van saját színek kikeverésére is rács, spektrum, RGB csúszkák vagy épp hexa kód alapján is. Ezek után még tónusbeli változtatásokat is tudunk eszközölni a kiválasztott színen, de az fontos, hogy minden esetben valamiféle átmenet lesz benne, nem lehet telkesen homogén színt beállítani.

Ezeken túl persze innen is elérhető az új hivatalos iOS 16 háttérkép, vagy a korábbi mozgó pöttyös, vagy csíkos hátterek is, de ugyanitt külön kigyűjtve található meg a Pride és a Black Unity háttér is, illetve egy teljesen random módon egy korábbi, bohóchalas iOS háttérkép.

Máshova már nem igazán illett, ezért itt ejtek róla szót, de minden fénykép alapú háttérkép esetén oldalra lapozással néhány színezési módot is beállíthatunk, köztük a fekete-fehérrel és a duotónnal, illetve aki nem szereti, ha az ikon mögött is élesen látható a háttér, akkor mostmár külön alkalmazások és beállítás nélkül egy elmosott változatot is beállíthat, amit akár még tovább is színezhet.

Óra beállítások és widgetek

A különleges új háttereken kívül a leglátványosabb újítás az óra kapta, és a körülötte, vagyis alatta és felette lévő területek. A portré alapú háttereknél már említettem, hogy lesz egy később kitárgyalt, elég menő funkció, aminek az ideje most el is jött. Ugyanis minden olyan kép, ami rendelkezik mélység adatokkal vagy kontraszt alapon a kép előterében látható személy, állat, tárgy, stb. egyértelműen leválik a háttérről, ott az óra részben a téma mögé kerülhet, ami azért elég jól tud kinézni. Persze ehhez arra is szükség van, hogy megfelelően legyen megvágva a fénykép. Ez a funkció természetesen kikapcsolható, de ha az óra alá widgeteket teszünk be, akkor automatikusan ki is kapcsol. Azonban ne szaladjunk még ennyire előre, hiszen az óra maga is kapott néhány testreszabási lehetőséget: nyolcféle betűváltozat közül választhatunk, de ugyanitt akár arab és devangari karakterekkel is kiírhatjuk az aktuális időt, továbbá a betűk színét is tudjuk módosítani.

Két helyre is kitehetünk végre a zárolt képernyőn widgeteket: az óra fölé és alá. A pontos idő felett eddig csak a dátumot és napot mutatta az iOS, azonban mostantól számos egyéb, hasznos információt is kitehetünk ide, ami lehet naptár bejegyzés, fitnesz adatok, emlékeztető, részvény adatok, ébresztő, másik város ideje, és számos napszakhoz és időjáráshoz kapcsolódó okosság is elhelyezhető, de a dátum fixen mindig ott marad. Az óra alatt kapott helyet egy nagyobb widget mező, ahova akár négy darab, különböző, kis hasznos információ elhelyezhető. Itt két méret közül lehet választani, ami egyrészt az infók részletességét, másrészt a kitehető widgetek számát is meghatározza.

A widgetek nagy része jelenleg csak a gyári alkalmazások adataiból származik, de van már néhány külsős app is, ami már rendelkezik ilyen jellegű widgettel is, sőt, léteznek már direkt poénra szántak is. Írjátok meg hozzászólásban, hogy ti milyen alkalmazásokat használtok, amelyeknek már van zároltképernyős widgetjük!

A tökéletes háttérkép vágása

Az iPhone-ok képaránya minden, csak nem a klasszikus méretek közül való, ezért az ideális háttérkép megvágása, főleg a parallax hatás elérésével együtt, nem egy egyszerű feladat. A fényképek vágása nem egy különösen nehéz feladat, hiszen lehet azt szemre is csinálni vagy az iOS előre definiált, klasszikus képarányai alapján, azonban eddig a háttérkép arány nem volt ezek közt.

Fókuszmódhoz rendelés

Nagyon sokat okosodtak a fókuszmódok az iOS 16-ban, amelyeknek a kivesézése nem ennek a cikknek a témája, azonban nem mehetünk el mellettük szó nélkül, hiszen mostantól már nemcsak a főképernyőt, hanem a zárolt képernyőt is tudjuk automatikusan, fókuszmód alapján változtatni.

Ennek a lehetőségnek több haszna is lehet, egyrészt a koncentrálós fókuszmódoknál minden zavaró tényezőt kikapcsolhatunk, ami lehet egy színes háttérkép vagy akár az egyébként hasznos, de itt most felesleges widgetek. Azonban akár arra is jó, hogy más-más tevékenység közben az annál hasznos widgeteket tegyük ki, vagy épp egy másik háttérképpel könnyen jelezzük magunk felé, hogy most épp melyik fókuszmódban vagyunk.

Neked melyik a kedvenc új háttérkép funkciód?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Majd arra leszek kíváncsi , hogy ez mennyire fogja szívni az akksit …
    Nagyon jó és részletes a cikk,köszi

  2. Avatar for SiMoon SiMoon says:

    Lehet homogén hátteret beállítani. Amikor a színátmentet választod, akkor is lehet jobbra csúsztatva változtatni a témákat és ott a jobb szélső a homogén.

    Amúgy nekem továbbra sem tetszik ez az új testreszabható háttér. Nem is a lehetősége, sokkal inkább a választható betűtípusok, illetve az az emojis megoldás szerintem totál gagyik és nem méltók az eddigi Apple dizájnokhoz. Persze nekem például az új macbook pro dizájnja sem tetszik az előzőhöz képest, ízlésről meg ugye vitatkozni felesleges. De mégis úgy érzem, hogy nem ugyanabba az irányba tartanak már, mint amit megszoktam és ami alapján várom a következő generációkat.

  3. Minden szavaddal egyet tudok érteni.

  4. Avatar for expa expa says:

    A windows és az android is ugyan olyan gagyi tele hibákkal és gagyi kinézettel. De az legalább fele annyiba kerül…

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hát akkor vedd azt, ha ez a legfontosabb.

  6. …Nem bír ki 2 napot az akksi, lehet hogy ez a funkció meríti le, ugyan ilyen használat mellett a 13 Pro simán kibírta !

  7. Avatar for Wico Wico says:

    Én azt bánom, hogy kikerültek a dark mode / light mode háttérképek :disappointed: Vagy esetleg valaki találkozott velük? (Tudom a default iOS 16-os képnek van sötét módja, de az elég halvány)

  8. Avatar for aw123 aw123 says:

    Ezt konkretan olvastam, hogy tenyleg kikerultek, egyedul egy maradt, egy animalt (?) amin ilyen szines korok vagy buboborekok vannak (nemtudom pontosan sosem hasznaltam).

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for aw123 Avatar for SiMoon Avatar for Szifon Avatar for Wico Avatar for cabrio01 Avatar for szildavid90 Avatar for Jadeye Avatar for expa

Népszerű hozzászólások

  1. Majd arra leszek kíváncsi , hogy ez mennyire fogja szívni az akksit …
    Nagyon jó és részletes a cikk,köszi

  2. Avatar for SiMoon SiMoon says:

    Lehet homogén hátteret beállítani. Amikor a színátmentet választod, akkor is lehet jobbra csúsztatva változtatni a témákat és ott a jobb szélső a homogén.

    Amúgy nekem továbbra sem tetszik ez az új testreszabható háttér. Nem is a lehetősége, sokkal inkább a választható betűtípusok, illetve az az emojis megoldás szerintem totál gagyik és nem méltók az eddigi Apple dizájnokhoz. Persze nekem például az új macbook pro dizájnja sem tetszik az előzőhöz képest, ízlésről meg ugye vitatkozni felesleges. De mégis úgy érzem, hogy nem ugyanabba az irányba tartanak már, mint amit megszoktam és ami alapján várom a következő generációkat.

  3. Minden szavaddal egyet tudok érteni.

  4. Avatar for expa expa says:

    A windows és az android is ugyan olyan gagyi tele hibákkal és gagyi kinézettel. De az legalább fele annyiba kerül…

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hát akkor vedd azt, ha ez a legfontosabb.

  6. …Nem bír ki 2 napot az akksi, lehet hogy ez a funkció meríti le, ugyan ilyen használat mellett a 13 Pro simán kibírta !

  7. Avatar for Wico Wico says:

    Én azt bánom, hogy kikerültek a dark mode / light mode háttérképek :disappointed: Vagy esetleg valaki találkozott velük? (Tudom a default iOS 16-os képnek van sötét módja, de az elég halvány)

  8. Avatar for aw123 aw123 says:

    Ezt konkretan olvastam, hogy tenyleg kikerultek, egyedul egy maradt, egy animalt (?) amin ilyen szines korok vagy buboborekok vannak (nemtudom pontosan sosem hasznaltam).

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for aw123 Avatar for SiMoon Avatar for Szifon Avatar for Wico Avatar for cabrio01 Avatar for szildavid90 Avatar for Jadeye Avatar for expa