fbpx Skip to content

Az Apple 2019-ben dobta piacra az AirPods Pro fülhallgatóit. Az alap AirPods modellekhez képest ez a változat más kialakítást, szilikon harangokat és aktív zajszűrést kapott. Bár az elmúlt évek során már sokszor reppentek fel híresztelések, hogy a cég frissíti a Pro verziót, mindig bebizonyosodott, hogy ez csak pletyka volt.

A 9to5Mac értesülései szerint azonban idén ősszel megtörik a jég, és az Apple valóban megörvendezteti a rajongókat az AirPods Pro frissített verziójával. Az említett oldal egy videót is készített a várható újdonságokról.

2022 elején Ming-Chi Kuo elemző arról számolt be, hogy az AirPods Pro 2 megújult külsővel fog megjelenni, amely formavilág közelebb áll majd a 2021-es Beats Fit Pro modellhez. Ez azt jelentené, hogy a fülhallgatók szára elhagyásra kerülne, így teljesen belesimulnának a hallójáratunkba, hasonlóan a lenti képen látható koncepcióhoz.

Aztán júniusban a 52audio nevű weboldal is szivárogtatott – helyesen előrejelezve az AirPods 3 kialakítását – amely kép azt mutatja, hogy az AirPods Pro 2 modell valószínűleg a jelenlegi generációhoz hasonló kialakítású lesz, de a fülbe illeszkedő csúcsokon kerekítettebb lesz. A töltőtok 21 mm vastag marad, míg 46 mm magas és 54 mm széles lesz. Az összehasonlítás kedvéért a jelenlegi AirPods Pro töltőtok 45,2 mm magas és 60,6 mm széles. Marad a fehér szín, más árnyalatot az Apple egyelőre nem tervez az értesülések szerint.

Több funkció is frissítésre kerül a szintén megújuló belsőnek köszönhetően, illetve az új szenzoroknak köszönhetően, amelyek helyet kapnak a parányi eszközben, szintén bővülnek testünk állapotának monitorozásának lehetőségei. Fontos szerepet kap a veszteségmentes (ALAC) formátum támogatása is az új chip révén. Szintén Ming-Chi Kuo elemző volt az első, aki arról számolt be, hogy az Apple veszteségmentes támogatást tervez az AirPods Pro 2-höz. Még januárban ezt írta:

Arra számítunk, hogy az Apple 2022 negyedik negyedévben piacra dobja az AirPods Pro 2 modellt új funkciókkal, ide értve az új formatervezést, az Apple Lossless (ALAC) formátum támogatását és a továbbfejlesztett töltőtokot, amely nyomon követhetőség érdekében hangot bocsát majd ki. Optimistán tekintünk az AirPods Pro 2 iránti keresletre, a becslések szerint a szállítások 2022-ben elérik majd a 18-20 millió darabot.

2021 végén az AirPods alkotója egy interjúban foglalkozott a Bluetooth korlátaival. Gary Geaves, az Apple akusztikai alelnöke azt mondta, hogy a cég nagyon szeretne egy új vezeték nélküli átviteli szabványt, amely nagyobb sávszélességet tenne lehetővé:

Nyilvánvalóan a vezeték nélküli technológia kritikus fontosságú ahhoz a tartalomszolgáltatáshoz, amiről beszélünk, ezért nagyon keményen kell koncentrálnunk arra, hogy a legtöbbet hozzuk ki a Bluetooth jelátvitelből. Számos trükköt bevethetünk, hogy maximalizáljuk vagy valahogy megkerüljük a Bluetooth szabvány technológiai korlátait. Tehát kimondhatjuk, hogy nagyobb sávszélességet szeretnénk, és… Itt abba is hagyom. Nagyobb sávszélességet szeretnénk.

A 9to5Mac forrásai megerősítik, hogy a következő generációs AirPods Pro motorja a B698 kódnéven futó chip lesz, amely az Apple saját audio processzorának, a H1-nek egy újabb verziója. Ezenkívül az AirPods Max béta firmware-ében az LC3 kodek támogatására vonatkozó hivatkozások arra utalnak, hogy az AirPods Pro 2 lehet az első, amely Bluetooth 5.2 támogatást hoz. Ez a kodek nagyobb stabilitást és hatékonyságot biztosít a vezeték nélküli fülhallgatóknak, emellett hatékonyan kiveszi a részét a hanghívások és a nagyobb bitsűrűségű zeneszámok hangminőségének javításában. Bár az alacsony energiafogyasztású Bluetooth és az LC3 kodek érkezése nem ígér veszteségmentes Bluetooth kapcsolatot, minden bizonnyal sokat javítanak majd a hangminőségen.

Kuo arról is szót ejtett, hogy az AirPods modellek a jövőben támogathatják az egészségügyi funkciókat, megerősítve a korábbi értesüléseket. Egy Apple által publikált tanulmány bemutatta, hogyan használhatók az AirPods fülhallgatók például a légzés szám monitorozására. A tanulmány megállapította, hogy a hangérzékelés életképes forrása lehet a légzésszám passzív megbecslésének. A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman korábban azt hitte, hogy az AirPods Pro 2 új fitnesz funkciókkal is rendelkezni fog, viszont július elején már azt mondta, hogy az Apple semmilyen egészségügyi érzékelőt nem ad hozzá az idei modellhez.

És végül vajon Lightning vagy USB-C csatlakozóval ellátott töltőtokkal érkezik az új füles? Májusban Kuo azt jósolta, hogy a vezeték nélküli töltőtok továbbra is Lightning-csatlakozóval rendelkezik majd, eloszlatva az USB-C-re való átállással kapcsolatos reményeket ebben az évben. Másik állítása szerint az Apple akkoriban már tesztelte az iPhone 15 USB-C portos verzióját. Hozzátette, hogy amikor az iPhone USB-C töltésre vált, az Apple az AirPods modelleket és egyéb kiegészítőit is átállítja USB-C-re. Júniusban a 52audio is arra tippelt, hogy az AirPods Pro 2 frissített töltőtokja USB-C-re vált, ahogy az alábbi képen látható.

Az eredeti AirPods Pro 2019 végén jelent meg. Ming-Chi Kuo úgy véli, hogy az új AirPods Pro 2 várhatóan az év második felében kerül tömeggyártásba és az ősszel érkező új iPhone és iPad modellekkel együtt mutathatják be. Azt is kiemelte, hogy az AirPods Pro 2-t Vietnamban gyártják majd, ami azt jelzi, hogy az Apple csökkenti Kínától való függőségét. Ez azután történt, hogy a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az Apple tájékoztatta néhány beszállítóját, hogy Kínából a vietnami és indiai központokba kívánja áthelyezni a termelést.

Sokak szerint az új funkcióknak és az esetleges egészségügyi érzékelőknek köszönhetően az AirPods Pro 2 ára akár 15-20.000 Ft-al is emelkedhet, ami a június végén átlagosan 150-180.000 Ft-os, Mac-eket érintő, bődületes áremelést figyelembe véve abszolút reális. Az Apple hivatalos oldalán jelenleg az AirPods Pro 99.900 Ft-os áron érhető el, természetesen akcióban jobb áron is kifoghatjuk és még mindig szuper minősége.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. “AirPods Pro 2 lehet az első, amely Bluetooth 5.2 támogatást hoz.”

    Mármint apple berken belül?!

    Az új Samu galaxy buds2 pro már 5.3-al érkezett.
    És elég jó a cucc.
    Ezekre lépni kell a pro vonalon.

    A szár nélküli kialakításra pedig, eddig se jeleskedett az airpods pro minimálisnál zajosabb környezetben, ez a rövidebb szárnak köszönhetően még szarabb lesz.
    Ez ugyanúgy igaz minden hasonló kialakításúra is.
    Minél távolabb van a szádtól a mikrofon annál nagyobb szívás az értelmezhető beszédhang.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nyilván Apple berkeken belül, hiszen az Apple ökoszisztémában lényegtelen, hogy más gyártónál mi van.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for szgergo88 Avatar for Jadeye