fbpx Skip to content

Egy, a napokban bemutatott szabadalom, amely az Apple Watch testhőmérséklet érzékelőjére vonatkozik, azt sugallja, hogy ez a funkció a közelgő Apple Watch Series 8 modellben debütálhat.

2022. augusztus 10-én az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala jóváhagyta az Apple egy új szabadalmát, amely a “hőmérséklet gradiens érzékelése elektronikus eszközökben” címet viseli. Ez egy testhőmérséklet érzékelő, amely alkalmas lehet kis, hordható eszközbe építésre, mint például az Apple Watch.

Miért is ennyire fontos az említett szenzor? Jelentős szerepe lehet a betegségek kialakulásának korai szakaszában történő felismerésében, hiszen egy hőemelkedés előjele lehet az elmúlt években a világon végigsöpört járványnak is. A szabadalom szövege nem említi konkrétan az Apple Watch modellt, mint ehhez az érzékelőhöz alkalmas eszközt, de a mellékelt rajz minden félreértést eloszlat az érzékelő céljával kapcsolatban. Ahogy az alábbi rajzon is láthatjuk, egy Apple Watch eszközre emlékeztető ábrán jelenik meg a dedikált testhőmérséklet érzékelő.

Az Apple egy olyan megoldást vázol fel, amely egy hőmérséklet érzékelőt és egy hőmérséklet különbség szondát is használ. Az egyik vége közvetlenül érintkezik a kívánt felülettel – például a bőrünkkel – míg a másik egy hőmérséklet érzékelőhöz csatlakozik, amely a hátlappal van összeköttetésben. Az Apple algoritmusa ezután számítja ki a két végpont közötti különbséget, amely a mérés alapjául szolgál.

Egy korábbi, 2020 nyarán benyújtott szabadalom nyomán Ming-Chi Kuo elemző azt jósolta, hogy az ősz folyamán érkező Apple Watch Series 8 modellek az állítólagos megbízhatósági és pontossági problémák miatt csak az alapvető testhőmérséklet érzékelő funkciókat kínálják majd. Ennek az oka, hogy bőrünk hőmérséklete a környezeti feltételektől függően markánsan változhat. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple megoldhatta ezeket a problémákat. A szabadalom “nagy pontosságú”, abszolút hőmérséklet érzékelőnek nevezi az Apple megoldását.

A szabadalom négy Apple mérnök nevéhez fűződik, köztük kiemelkedő szerep hárul Chad Bossetti és James Clements tervezőre. Rossetti több mint hét évet töltött az Apple Health Technologies csoportjában, Clements pedig továbbra is ennek a csoportnak a tagja.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok