fbpx Skip to content

Mark Gurman, a Bloomberg újságírója a legfrissebb cikkében arról ír, hogy az iPadOS 16 majd csak októberben fog megjelenni, szemben a többi frissítéssel, amelyek szeptemberben várhatóak. Gurman információi szerint ennek az oka az újratervezett multitaskingban és Stage Managerben keresendő, amivel kapcsolatban eléggé vegyesek a fejlesztők és a közvélemény visszajelzései, főleg hogy a Stage Manager sok, az iPadOS 16-ot egyébként támogató iPaden nem is lesz elérhető.

A cikkében arra is kitér, hogy ez a helyzet igazából valahol még előnyös is, mert így az Apple át tudja csoportosítani a fejlesztői erőforrásait az iOS 16 készre hozására, és annak megjelenése után pedig ugyanígy tehet az iPadOS 16-tal is.

Az októberre helyezett megjelenés egyúttal közelebb hozhatja az új szoftvert az új, M2-es chippel szerelt iPad Pro, és egy új, USB-C-s, belépő szintű iPad várható piacra dobásához, és ebből a szempontból igazából még az is igaz, hogy ezzel az iPadOS 16 sem leplezi le ezeket még idő előtt.

A cikk egyúttal azt is megjegyzi, hogy az Apple szóvivői nem kommentálták a híreket, bár ezen talán már senki sem lepődik meg – illetve Gurman ügyes kibúvóként azt is leírja, hogy természetesen a tervek bármikor változhatnak, ahogy egyre közelebb kerülünk a szeptemberhez. ?‍♂️

Gurman forrásai a szokásos “people, who asked not to be identified because the deliberations are private”, azaz gyakorlatilag név nélkül nyilatkozó munkatársak, ami alapján pedig értelemszerűen most is érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket a híreket.

Mikor jelenhet meg a többi szoftver?

Az Apple még az iOS 5-tel változtatott az addig megszokottakon, és jelentősen eltolta a megjelenési időt, az iOS 6-tól kezdve pedig az iOS 10 kivételével az év 38. hetére időzítették az új főverzió megjelenését, azon belül is általában a szerdai napot választva. Ettől az iOS 11 ismét eltért, mert ott kedd lett a nyerő, az iOS 12 esetén pedig már a hétfő, majd az iOS 13-mal már csütörtök(öt mondtak), ráadásul előre közölték azt is, hogy mindössze 11 nappal később, szeptember 30-án már a 13.1-et is kiadják, az iOS 14 megjelenése megint szerdára esett, az iOS 15-é meg hétfőre.

Ezek alapján, ha továbbra is követik ezt a mintát az Apple-nél, és idén is a 38. hét kerül kiválasztásra, akkor az iOS 16, a watchOS 9, a tvOS 16 és a HomePod Software 16 várhatóan szeptember 19. és 23. között jelenhet meg.

A macOS Ventura megjelenése pedig szokásosan októberben várható, előző évben a macOS Monterey egyébként október 25-én vált elérhetővé.

Te mit szólnál, ha októberre csúszna az iPadOS 16 megjelenése?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.