fbpx Skip to content

Lassan két éve már annak, hogy az Apple az M1 nevet viselő chipjével sokkolta a tech világot. Akkor elmondták, hogy az ARM architektúrára való, teljes átállás várhatóan két évet fog igénybe venni. Egy korszak vége érkezett el ezzel, amely az Intelnek nagyon csípte a szemét, hiszen elég jelentős érvágás volt nekik a különválás. Alkotóelemeket szállítottak még az Apple részére, de koránt sem az előző érához hasonló nagyságrendben. Későn kaptak észbe, a tech világ vonata pedig elrobogott mellettük. Sic transit gloria mundi. (Így múlik el a világ dicsősége.)

A napokban érkezett, M2-es MacBook Air modellel végleg bezárult a kapu, hiszen az Apple szép csendben lecserélte az USB és a Thunderbolt portok vezérléséért felelős, az Intel által gyártott komponenst is egy egyedi vezérlőre. Ez azt jelenti, hogy az Intel utolsó maradványai is kikerültek már a legújabb Mac-ből.

Az iFixit a hónap elején osztotta meg az új ‌MacBook Air‌ szétszereléséről készült videót, felfedve a teljesen újratervezett gép belsejét. Az egyik finom részlet, amely nagyrészt észrevétlen maradt, egyből szemet szúrt a iFixit csapatnak. A korábbi Mac modellekkel ellentétben az M2-es ‌MacBook Air‌ egyedi vezérlőket alkalmaz az USB és Thunderbolt portok esetében.

Az iFixit ezt meg is említette a jelentésében és megjegyezte, hogy egy látszólag Apple által készített Thunderbolt vezérlőt találtak az általuk ismert Intel chipek helyett. Az új komponens képét megosztották a Twitteren is, ahol persze ez nagyobb figyelmet kapott.

Kevés részlet ismert az új vezérlőkről, ideértve azt is, hogy az Apple vagy egy külsős cég gyártotta őket. Tavaly májusban egyébként a Bloomberg munkatársa, Mark Gurman már beszámolt arról, hogy az Apple tervezi az utolsó megmaradt Intel alkatrészek házon belüli verzióra cserélését. A jelenlegi M1 chipes Mac modellek egyébként még használnak egy USB Retimer néven ismert Intel komponenst, amely segíti az USB-C és a Thunderbolt portok tápellátását.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok