fbpx Skip to content

A korábban Steve Jobs tulajdonában állt, történelmi darabnak is nevezhető “Apple Computer A” prototípust a napokban bocsátották árverésre, mely a várakozások szerint 500 ezer dollár feletti áron, tehát majdnem 200 millió forintnak megfelelő összegért találhat majd új gazdájára.

Az 1976-ban Steve Wozniak által kézzel forrasztott nyomtatott áramköri lapot Steve Jobs használta az Apple-1 bemutatására Paul Terrell bolt tulajdonosnak. A prezentáció sikeres volt, a kaliforniai Mountain View-ban található The Byte Shop lett az Apple-1 számítógép első kiskereskedője, miután Terrell 50 teljesen összeszerelt gépet rendelt. Ezek darabját 666,66 dollárért értékesítette a vásárlók felé.

Az Apple Computer A modellt a Terrell által 1976-ban készített fényképek segítségével azonosították, amelyeken a prototípus használat közben látható. Ez a gép a második számúként szerepel az Apple-1 nyilvántartásban, és egészen addig elveszettnek számított, amíg az Apple-1 szakértője, Corey Cohen nem hitelesítette.

Ez a prototípus sok éven át az Apple bölcsőjéül is szolgáló garázsban pihent, majd körülbelül 30 évvel ezelőtt Steve Jobs átadta jelenlegi tulajdonosának. Akkoriban Jobs-t kitették az Apple-től, figyelmét a NeXT és a Pixar jövőjére fordította. Az alaplap jelenlegi állapota némi betekintést is ad Jobs elképzeléseibe: a prototípust nem olyannak tekintette, mint amit meg kell őrizni, hanem valaminek, amit majd újra fel kell használni. Az IC-k közül többet kivettek a foglalatból, akárcsak a mikroprocesszort és más alkatrészeket, feltehetően a korai gyártású Apple-1 számítógépekben való további felhasználásra.

Úgy tűnik, hogy az alaplap megsérült a jobb felső sarokban, egy fellépő nyomás következtében, ami repedést eredményezett.

Ez a repedés a D12 melletti (hiányzó) tápegység szomszédságától lefelé, az alaplap aljáig, az A15 csatlakozóig tart.

A hiányzó darabot feltehetően eldobták, vagy csak felhasználták az alkatrészeit más gépekben, de Paul Terrell által a teljes alaplapról készített fényképeknek köszönhetően látható, hogyan nézett ki az az eredeti állapotában:

Az “Apple Computer A” prototípus egyik megkülönböztető jellemzője az volt, hogy három narancssárga Sprague Atom nevű kondenzátort használt, nem pedig az ismert “Big Blue” kondenzátorokat, amelyeket a sorozatgyártásba került Apple Computer 1 modellekben használtak. A sorozatgyártású Apple-1 gépekhez képest az Apple Computer “A” prototípus más processzorral is rendelkezik, és hiányzik a sorozatgyártott modellekben meglévő zöld védőbevonat is.

A prototípus ritkasága miatt az RR Auction arra számít, hogy a kár ellenére magas árat ér el az aukción.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok