fbpx Skip to content

Végre a boltokba és a vásárlók kezébe is megérkezett az új 13 hüvelykes MacBook Pro modell, amely központi erőforrásként az Apple szintén új M2 chipjét használja. Míg az M2 teljesítményjavulást hoz az M1-hez képest, addig úgy tűnik, ez nincs így az adatok tárolására szolgáló SSD esetében. Az M2-es MacBook Pro gépen futtatott tesztek azt mutatják, hogy belépő szintű modell lassabb SSD-vel rendelkezik, mint az M1-es modell.

Neves YouTube csatornák, mint például a Max Tech és a Created Tech megjegyezték, az M2-es MacBook Pro alapmodellje, amely 256 GB tárhellyel rendelkezik, alacsonyabb SSD működési sebességet biztosít az előző generációs, 13 hüvelykes M1-es MacBook Pro-hoz képest.

A teszteket a Blackmagic Disk Speed ​​Test nevű benchmark alkalmazással végezték, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teszteljék a teljesítményt és mérjék az átviteli sebességet bármely belső vagy külső tárhely esetén a Mac-en. Meglepő módon ahelyett, hogy jobb eredményt nyújtott volna, mint elődje, a 256 GB-os M2-es MacBook Pro gyengébb lett a tárolási sebesség tekintetében.

A benchmark eredmények azt mutatják, hogy a belépő szintű, M2-es MacBook Pro modellben lévő SSD az írási sebesség tekintetében 34%-kal lassabb, olvasási sebességben pedig akár 50%-kal lemarad az M1 modelltől. A tesztelők hozzátették, hogy ez a belépő szintű, 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel szerelt gép.

A Max Tech YouTube csatorna tesztjében az M1-es MacBook Pro modell 2900 MB/s olvasási és 2215 MB/s írási sebességet produkált, ezzel szemben pedig az M2-es MacBook Pro csak 1446 MB/s olvasási és 1463 MB/s írási sebességet ért el. Erről kedves olvasóink is meggyőződhetnek az alábbi videóban:

Úgy tűnik azonban, hogy az alacsonyabb SSD teljesítmény nem áll fenn a drágább, több belső tárhellyel rendelkező M2 MacBook Pro modellek esetén. Aaron Zollo, a Zollotech nevű YouTube csatornáján ezt egy videóban alá is támasztotta. A tesztben az  512 GB-os, M2-es MacBook Pro SSD sebessége nagyon hasonló az M1 modelléhez.

A sebességcsökkenés okaként Max Tech a fenti képen is kiemelt megoldást teszi felelőssé. Az Apple az M2-es MacBook Pro esetén a 256 GB tárhelyű alapmodellben egyetlen NAND modult használ, a 512 GB-os kapacitás esetében ezt valószínűleg 2 darab 256 GB-os chip felhasználásával oldja meg a cupertinói cég. Így aki biztosra akar menni, annak mindenképp 512 GB tárhelytől (és 16 GB RAM-tól) kezdődik a játszma! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. A 13" M2 16GB 512SSD jelenleg 850000HUF, míg +130000-ért már lehet kapni 14" macbook pro-t, ami lényegesen jobb mind CPU és GPU teljesítményben, mind display- és hangminőségben.
    A 13" MBP-t szerintem most csak azok veszik, akik tesztelni szeretnék az M2 SoC-t és nem bírják kivárni az Air-t.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kpbendi Avatar for expa