fbpx Skip to content

Az Apple a napokban egy szabadalma frissítését adta be egy Apple Pencil eszközre vonatkozóan, amelyet a MacBook billentyűzete fölé helyezve képzeltek el. Maga a szabadalom tehát nem újkeletű, de apróbb változtatások azért történtek benne a korábbi beadása óta.

A Patently Apple szerint a ceruza egérként is működhetne, ha a számítógépben lévő tartójában fekszik. Az említett tartóba egy csúcskategóriás világítási rendszer is be lenne építve, ahol az Apple Pencil váltaná ki a funkció billentyűsort: a funkciógombok a ceruzára vetítve jelennének meg. A szabadalom egy olyan MacBook gépet mutat be, amelyen ez a beviteli eszköz (Apple Pencil vagy hasonló eszköz) érzékelője közvetlenül a billentyűzet felett van.

Az eredeti koncepció megalkotása óta új igények és szempontok is megfogalmazódtak az Apple-nél, emiatt kellett aktualizálni a szabadalmat. Például az egyik pont tartalmaz egy mágneses elemet, amely az Apple Pencilt a tartójában tartja. Alapvetően ez a legújabb gépekből már hiányzó Touch Bar lecserélése lenne az említett eszközre úgy, hogy az tollként és érintősávként is működhessen.

Sokszor felvetődő téma az érintőképernyő integrálása az Apple laptopjaiba. Tavaly a 9to5Mac által végzett szavazásban a 4600 válaszoló közel fele azt nyilatkozta, hogy szívesen látna egy ilyen eszközt a cupertinói cégtől. Igaz, maga Steve Jobs sohasem volt oda igazán az érintőképernyős Mac ötletéért. Ergonómiailag szörnyűnek nevezte, mivel egy idő után az ember karja rettenetesen elfáradna rajta munka közben – az érintős felületek csak vízszintes formában kényelmesek, függőlegeshez közelítő helyzetben, mint ahogyan a legtőbb kijelző is használatban van, egyszerűen kifejezetten kényelmetlen már viszonylag rövid idő után is.

Mivel az Apple időt és pénzt fektet a koncepció továbbfejlesztésébe, valószínűleg piaca is lesz majd a jövőbeni érintőképernyős gépeknek. Az egyelőre még kérdés, hogy az Air vagy a Pro vonal kapja-e meg a funkciót. Az Apple nyilvánvalóan a tőle megszokott maximalizmussal áll a projekthez, és időbe fog telni, mire bökdöshetjük majd kedvenc laptopunk kijelzőjét, ily módon elindítva az alkalmazásokat.

Azt se feledjük, hogy ez csak egy a számos Apple szabadalom közül, és az is könnyen előfordulhat, hogy sohasem valósul meg.

Ti melyik MacBook modellben látnátok szívesen ilyen funkciót?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.