fbpx Skip to content

Mindig szeretjük, ha az emberek kiélik a kreativitásukat az Apple termékekkel, és így tett most a Synonyms csapata is, akik videóklipjükben használták ki az iPhone kamerarendszerét és lézeres letapogatását.

A három számos EP anyaguk első száma, a Segments tökéletes táptalajt adott ennek a videónak, a szétesett, úgymond hibás képek esztétikáját jól kiegészíti a szám intenzitása, hasonló töredezettsége – és ezzel át is adnám a szót Gergőnek, aki picit bővebben is mesélne a klip készítéséről.

A számok az elmúlt fél év anyagából kerültek ki, amiket 2021 őszén kezdtünk el kidolgozni, majd idén tavaszra átnyúlóan készültek a mixek a Nyolcésfélben lévő PLUTO Sound stúdiójában. A masteringet pedig Stámusz Ferenc készítette a Stamusic. Studióban. Az első két EP már teljesen elkészült, a harmadikon pedig folyamatosan dolgozunk.

A videót LiDAR technológiával, egy iPhone-nal készítette Matos Gergő, Huszár Kristóf segítségével.

A LiDAR úgy működik, hogy az eszköz lézer fényt bocsát ki, és a visszaverődésekből meg tudja állapítani a távolságokat, ezáltal le tudunk képezni tárgyakat és teljes tereket is. A szoftver, amit használtunk, emellett a kamera képét is felhasználja a színek meghatározásához, szóval kis kísérletezéssel gyorsan hatásos képeket lehet készíteni.

Nem nagyon találtunk hasonló technikával készített videókat és ezt mindenképp ki akartuk használni. A szoftverből kinyert anyagok ezután Cinema4D-ben lettek fényelve és mozgatva. Olyan helyeken szkenneltünk, amik a zenekar alkotóhelyét, a Nyolcésfél Kulturális Övezetet, annak környékét, és az élettereink egy-egy szegletét mutatják be, és készültek képek az egyik koncertünkön is.

Nem tökéletes leképezésre törekedtünk, hagytuk, hogy töredékek jöjjenek létre, néhol rájátszva a platform hiányosságaira, például hogy többször szereplünk egy szobában, mozgás közben szkennelünk, vagy szándékosan kihagyunk részeket. Arra voltunk kíváncsiak, milyen narratíva állhat össze akkor, ha egymásba fűzzük az élettereinket ebben a digitális formában. Maga a munkafolyamat arra hasonlított, mintha egy fotónaplót készítenénk, csak képek helyett itt körbejárható 3D formák/terek jöttek létre.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok