fbpx Skip to content

A fénykard lüktető zümmögése, egy leskelődő Tyrannosaurus Rex mennydörgő léptei. Ugye ismerősek? A Skywalker Sound több, mint egy generáción átívelő munkássága alatt olyan dolgot hozott létre, amely újraértelmezte a filmes hangzásvilágot. Az Apple a napokban tette közzé rövid dokumentum filmjét Behind the Mac: Skywalker Sound címmel, melyben a legendás hangstúdió falai közé kalauzol el bennünket, bemutatva az ott tevékenykedő művészek kreatív munkafolyamatát.

Fedezd fel a messzi-messzi galaxis hangjait a Mac segítségével – áll az Apple cikkének fejlécében, utalva ezzel a 40 éves múltra visszatekintő Skywalker Sound szerves közreműködésére a Star Wars filmek hang utómunkálatainál.

A Skywalker Sound 1975-ben kezdte meg működését, amikor George Lucas felvette Ben Burtt forgatókönyv írót, hangmérnököt. Hangrendezőt kerestek: valakit, aki el tud képzelni és meg tud valósítani egy kreatív hangsávot, amely illeszkedik a Star Wars nevű, alacsony költségvetésű, sci-fi kalandfilmhez tervezett forradalmi látványvilághoz. A cég 1982 és 1987 között a  Sprocket Systems nevet viselte, megosztva telephelyét az Industrial Light & Magic céggel San Rafaelben. Neve aztán újra a régi lett, miután 1987-ben átköltözött az újonnan elkészült Skywalker Ranch-re.

A stúdió ars poeticája szerint a hang és a történetmesélés kéz-a-kézben járnak, olyan atmoszférát és környezetet teremtve, amelyet egyébként nehéz lenne pusztán képpel elmondani. A Skywalker Sound a gyártás utáni hangszolgáltatások teljes csomagját kínálja. Hat keverőhelyiség, három színpad, valamint számos hangtervező és szerkesztői lakosztály több, mint 150 fős kreatív csapattal rendelkezik.

A Skywalker Sound egy úgynevezett Scoring Stage-nek is otthont ad, amely könnyedén befogadhat egy 125 fős szimfonikus zenekart is, ugyanakkor elég rugalmas ahhoz, hogy meghitt felvételi környezetet biztosítson akár egy szólóelőadó számára.


A Skywalker Sound egyedülálló hangkönyvtárral büszkélkedhet, amely közel hat terabájtnyi eredeti, általuk felvett hanganyagot tartalmaz. Ez és az utómunka során létrejövő adatmennyiség hatalmas számítási teljesítményt igényel, melyet rack modulos Mac Pro gépek szolgálnak ki.

A külsős felvételek alkalmával természetesen a MacBook Pro gépek kerülnek fókuszba. Ilyen, ipari szintű gyártásnál már mindenki biztosra szeretne menni, ezért választják az almás gépeket. Ezeken ProTools vagy Logic szoftverekkel végzik a szerkesztést.

Az Apple “Behind the Mac” kisfilmjével egy kicsit mi is átkerülünk a Skywalker Sound alkotónak különös galaxisába, mely oly sok sikerfilm hangzásvilágának volt már a bölcsője. Oldalakon át sorolhatnám az impozáns címeket, a terjedelem miatt nem teszem, de párat mégsem hagyhatok ki: (értelemszerűen) Star Wars, Toy Story, Jurassic Park, Terminator 2, Forrest Gump és így tovább. Akit érdekel a teljes lista, ezen a linken megnézheti.

Hoppá, majd elfelejtettem a lényeget…! Az Apple kisfilmjét, a Behind the Mac: Skywalker Sound címmel olyanoknak is ajánlom, akik hadilábon állnak az angollal, mert tényleg átvisz kicsit abba a bizonyos másik világba. Jó szórakozást!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok