fbpx Skip to content

Az Apple a története során mindig is kényesen ügyelt arra, hogy új termékeinek tervei és innovációik a megjelenés előtt a cég falai között maradjanak. Homokszem persze még a legjobb gépezetbe is kerülhet, bizonyítják ezt az időről-időre kiszivárgó hírek és adatok. Mindig akad, aki aprópénzért, vagy több pénzért, vagy pusztán a hírnévért válik árulóvá.

Az Apple most a Rivos nevű startupot pereli be, amiért titkos céginformációkhoz való hozzáféréssel rendelkező mérnököket keresett. A panasz szerint az Apple úgy véli, hogy két korábbi tervező mérnöke a chipek tervezésével kapcsolatos bizalmas dokumentumokat és üzleti titkokat lopott el a cégtől és adott át a Rivos-nak.

A Rivos egy startup, amely saját chip technológiájának tervezésére összpontosít, az elmúlt 12 hónapban több mint 40 korábbi Apple alkalmazottat vett fel. Az alkalmazottak közül legalább kettő esetében az Apple pert indított, mert állítólag üzleti titkokat adtak át a Rivosnak az Apple SoC-jával és más projektekkel kapcsolatos munkájuk végeztével. Az Apple április 29-én benyújtott keresete azt állítja, hogy Wen Shih-Chieh és Bhasi Kaithamana gigabájtnyi fájlt vett el az Apple-től, amelyeket állítólag a Rivos használ fel – írja a Reuters. A mérnökök állítólag több ezer dokumentumot gyűjtöttek össze, amelyek bizalmas belső projekteket, valamint az Apple chipjéhez kapcsolódó adatokat tartalmaznak.

Kaithamana 8 éven át, 2021 augusztusáig vett részt az Apple SoC-jainak tervezésében. Wen közel 14 évig dolgozott az Apple-nél, processzor tervezési mérnökként. Bár jelenleg csak ennek a két, korábbi alkalmazottnak a neve szerepel a keresetben, az Apple azt állítja, hogy más alkalmazottak is magukkal vittek bizalmas adatokat, amikor az Apple-től a Rivos-hoz távoztak.

A dokumentumokat a jelek szerint több USB-meghajtóra másolták az Apple-nél töltött utolsó napok során, valamint az AirDrop segítségével is szívtak át adatokat. Az egyik alkalmazott állítólag teljes Time Machine biztonsági mentést is készített a céges Mac-jéről egy saját, külső meghajtójára. Az Apple úgy véli, hogy a Rivos utasított néhány alkalmazottat, hogy szerezzenek be titkosított kommunikációhoz szükséges alkalmazásokat is. Ezen túlmenően egyes alkalmazottak törölték az adatokat illetve az eszközeik tartalmát, hogy ezzel elfedjék a nyomaikat, majd később hazudtak erről az Apple-nek.

Egy alkalmazott még internetes kereséseket is végzett: “mit kell fizetni, ha elvesztettél egy pert” és azzal kapcsolatban is, hogy mi a helyzet, ha valakit egy cég elhagyása után vadászik le egy másik (konkurens) cég, illetve ügyvédek elérhetőségeit és árszabását is megnézte. Mérnök létére ezek alapján nem sok esze van…

“Az Apple üdvözli és értékeli a nyílt versenyt és az ebből fakadó innovációt.” – áll az Apple keresetében. “De ezt a versenyt nem lehet üzleti titkok ellopására építeni.”

Az Apple szerződésszegés, valamint üzleti titokkal való visszaélés miatt pereli a két volt alkalmazottat és a Rivos-t. A cég kártérítést akar a lopások miatt, “észszerű jogdíjat” az üzleti titkok Rivos-hoz kerüléséért, valamint a titkok későbbi felhasználásának megakadályozására irányuló tiltást.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hehe. Ki az Apple? Egy cégbejegyzés. A tervezést emberek csinálják. Az Apple csak egy jogi személy egy papíron leírva. Egy feljegyzés. Vicc az egész. A szövőnők is kapnak jogdíjat? A kerék feltalálója is? Hehe.

  2. Munkaszerződés, meg ezer más dologtól függ, a mostani munkahelyem - de az előző is - kikötötte, hogy azok az értékek amiket a cég eszközein alkotok az a vállalat tulajdona. Persze a tudás, ötlet a te fejedből pattant ki, de emiatt keretek között még nem a tiéd.

    Főleg, ha ezek az ötletek szabadalommal le vannak védve (amiben lehetsz résztvevő személy a cég nevében), már pedig ezeket le szokták védeni. Nem véletlen.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for mekkintos