fbpx Skip to content

Márciusban érkezett meg a Mac Studio gépek mellett az Apple új Studio Display monitora, amely 27 colon kínál 5K felbontást, 600 nit fényerővel párosítva. A hazánkban 660 ezer forintos indulóáron elérhető megjelenítő az Egyesült Államokban “csak” nettó 1600 dolláros áron kelleti magát.

Sokak szerint a Studio Display-ben felhasznált panel majdnem megegyezik a 2014-es évtől gyártott 27 colos iMac modellekben találhatókkal. A már említett hasonlóságok miatt a népes követőtáborral rendelkező Luke Miani tech YouTuber úgy döntött, hogy egy 27 colos iMac modellt beáldozva elkészíti saját Studio Display-ét.

Luke Miani így magyarázza a projektjét:

Az Apple új Studio Display monitora kitűnő termék, de (nettó) 1599 dollárért ár/érték arányban viszont nem a legjobb. Mivel nagyon kevés olyan kijelző létezik, amely 5K felbontást kínálna 27 hüvelyken, sokak számára ez az egyetlen lehetőség. Egészen idáig. Akinek nincs kedve (nettó) 1600 dollárt költeni az Apple Studio Display-re, elkészítheti a saját magáét!

A kézenfekvő megoldás ez esetben alapból a Külső kijelző (Target Display) mód használata lenne. Ez egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy egy iMac-et külső kijelzőként használjunk egy másik Mac-hez. Az Apple azonban a macOS Mojave kiadásával elkaszálta ezt a sokak számára nagyon is hasznos funkciót.

Ezt szem előtt tartva Luke egy 2014-es 27″-es iMac-et vásárolt potom 600 dollárért, melyet egy teljesen működőképes külső kijelzővé alakított át. A folyamat magában foglalta az iMac teljes kibelezését, amit az iMac kijelzőjének eltávolításával kell elkezdeni. Miután ezzel végzett, Luke-nak találnia kellett egy megfelelő vezérlő elektronikát, amely lehetővé teszi az iMac kijelzőjének használatát.

A kész termék nagyon lenyűgöző. Még USB-C csatlakozás is rendelkezésre áll, és az iMac beépített webkameráját is helyettesíteni tudta egy megfelelő alternatívával. A projekt teljes költsége 829 dollár volt, amely körülbelül fele a Studio Display árának. Le kell mondanunk viszont néhány funkcióról, mint például a P3 színskála támogatásáról, de ez akkor is lenyűgöző eredmény 1000 dollár alatt. Miani vállalkozó kedvű révén, felvállalta ezt az egyszerűnek cseppet sem mondható projektet, melyet az alábbi videóval is illusztrál:

A videó kapcsán még egy mellékes megjegyzés: amikor Luke 5:12-től azt említi, hogy “insane amount of dust”, tehát hogy őrületes mennyiségű por van az iMac-ben, az igazából azt mutatja, hogy nem látott még ténylegesen poros iMac-et, mert ez itt gyakorlatilag semmi, és ezt bárki, aki szedett már szét korábban soha ki nem takarított iMac-et, csak megmosolyogja. ?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha mellé írod, hogy ez egy elírás a cikkben, akkor hamarabb javítom. :wink:

  2. Avatar for expa expa says:

    Amúgy ez tipikus. Több száz szó mellett a hibásat írjuk le. Én inkább megköszönöm a több 100, jól megírt szót… Köszi!

  3. Zseniális húzás! Szerintem érdemes meglépni ezt, csak a technikai megoldástól félek. Lehet nem mernék nekiugrani egyedül.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Gabriel Avatar for Jadeye Avatar for expa