fbpx Skip to content

Az Apple még 2018-ban mutatta be Daisy névre hallgató robotját, melynek kiemelt szerepe van a cupertinói cég által roppant fontosnak tartott környezetvédelemben. Ez a robot az iPhone készülékeket szereli szét az alkotóelemek újrahasznosítása céljából. Sara Dietschy YouTubernek köszönhetően most végre mi is közelebbről szemügyre vehetjük Daisy munkafázisait.

Dietschy meghívást kapott, hogy látogassa meg az Apple egyik texasi létesítményét, ahol a vállalat újrahasznosítja a készülékeket. A Daisy robotot kifejezetten iPhone készülékek szétszedésére fejlesztették ki, amely óránként akár 200 iPhone szétszedésére is alkalmas. Egyetlen Daisy robot így évente akár 1,2 millió iPhone-t képes újrahasznosítani.

Miután valaki behelyezi az iPhone-t a gépbe, az magától kezdi kivenni az összes alkatrészt a készülékből. A Daisy négy különböző modullal rendelkezik az iPhone részek és azok különböző anyagainak elkülönítésére. Az első modul a kijelzőt távolítja el, a második pedig az akkumulátort választja le a készülékről. Mivel az akkumulátor az iPhone hátuljára van ragasztva, a robot nagyon hideg levegővel oldja fel a ragasztási kapcsolatokat.

Ezután a harmadik modul eltávolítja a csavarokat a telefonból. A negyedik modul, amint azt a YouTuber is elmagyarázta, az összes alkatrészt egy futószalagra helyezi, hogy az emberek nagy tárolóedényekbe tudják szétválogatni őket. Ez a folyamat azért fontos, hogy az Apple újra tudja hasznosítani a régi eszközökből származó fémeket és műanyagokat az új eszközök előállításához. A folyamatokat végig is követhetjük az alábbi videón:

Érdemes megjegyezni, hogy nem ez az Apple első szétszerelő robotja. Az Apple 2016-ban mutatta be Liam nevű robotját, amelynek feladata szintén az iPhone készülékek szétszerelése volt. Mivel méreteiben nagy és összetett volt, az Apple a kompaktságot, hatékonyabb kialakítást fókuszban tartva fejlesztette ki a Daisy modellt. Elgondolkodtam, egy ember egy óra alatt vajon hány készüléket tudna szétszerelni…?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok