fbpx Skip to content

Az Apple még januárban hirdette meg az iPhone Macro Challenge névre hallgató versenyt, amely a népszerű “Shot on iPhone” kampány keretein belül zajlott. Az iPhone 13 Pro és Pro Max felhasználókat arra kérték, hogy osszák meg az általuk legjobbnak ítélt, makró módban készült fotóikat.

A beérkezett műveken a természet témái domináltak, mutatja ezt az is, hogy a tíz nyertes felvétel közül hat darabon virágokkal és más növényekkel kapcsolatos téma áll a középpontban. Az Apple ezzel a versennyel ki szerette volna emelni zászlóshajója makrófotózási képességeit is.

Az iPhone 13 Pro termékcsalád tagjai az iPhone készülékek eddigi legfejlettebb kamerarendszerét tartalmazzák, és a felhasználók most először készíthetnek tűéles, lenyűgöző makró képeket az eszközeikkel. Az Apple az iPhone 13 Pro modellek segítségével így megnyitotta az utat a szélesebb közönség előtt is, hiszen eddig ennek a technikának az alkalmazásához speciális eszközökre volt szükség.

A nyertes képek megmutatják, hogy a makrófotózás szépsége abban rejlik, hogy megörökítve a bennünket körülvevő apró, hétköznapi dolgokat, azokat felnagyítva rendkívüli látványt tárhatunk a világ elé. Az iPhone Macro Challenge fotóin hihetetlen természeti felvételeket láthatunk: harmatcseppeket a pókhálón, hópelyheket a kutya szőrén, barlangszerű hibiszkuszvirágot és apró szódavíz buborékokba burkolt epret.

Az Apple a verseny hivatalos oldalán a “Sea Glass” című képpel nyit, amelyet Guido Cassanelli készített:

Az alkotó így vélekedik művéről:

A tengeri üveget a több ezer mérföldes óceáni és tengerparti utazása csiszolja simára. A tengerparton sétálva egy szép naplementében gyönyörködtem, és úgy döntöttem, hogy összegyűjtök egy keveset ezekből az apró üvegdarabokból, hogy kipróbálhassam az iPhone 13 Pro Max készülékemmel való makrófotózást. A kép közepén látható alakzat úgy néz ki, mint a borostyán. Nagyon szeretem ezt a textúrát.

A bírák közül két ember tetszését különösen elnyerte Cassanelli képe, akik meg is osztották ezzel kapcsolatban véleményüket:

“Guido Cassanelli gyönyörű képe egészen éteri, túlvilági és titokzatos. Jól látható az iPhone 13 Pro makró objektívének képessége, de az így kapott kép mégis korlátlan kiterjedésű és léptékű. Ez a pszichedelikus színvilág egyszerűen gyönyörű.” – vélekedett Billy Sorrentino.

“Amikor a makró funkciót használjuk, az apró világ felnagyítódik, és ez egy tökéletes példa erre. Őszintén szólva nem is tudom, mi ez az anyag pontosan, de az a tény, hogy ebben a káoszban szimmetria van, a többi élénk színnel párosulva, rendkívül érdekessé teszi.” – reagált a képre Yik Keat Lee.

Az alábbiakban lássuk is a képeket, bővebb leírásokat és hasznos tanácsokat a fotózáshoz az Apple ehhez kapcsolódó hivatalos oldalán találnak kedves olvasóink. Természetesen mi magyarok sem maradhattunk ki: Oláh Dániel révén hazánk is képviseltette magát.

Marco Colletta: The Cave (Olaszország)

Prajwal Chougule: Art in Nature (India)

Oláh Dániel: A Drop of Freedom (Magyarország)

Az alkotó ezt írta a művéről:

A célom az apró vízcsepp kiemelése volt a liliommal összehasonlítva. A liliom megvilágításhoz egy stúdió spot lámpát használtam egy sötét háttérrel. Egyszerűen imádom a virág alakját, az alsó szirom segít a középső részt fókuszban tartani, kiemelve nem csak a vízcseppet, de még a porzó szálait is. Ennek ellenére a képnek van egy ritmusa, amely a kompozíció eufóriája felé épít.

Arem Duplessis véleménye a következő volt:

Ez a kép egy holland mester által készített virágfestményre emlékeztet. A háttér gyönyörűen keretezi a virágot, és lehetővé teszi a gyönyörű vörösek, zöldek és kékek megjelenését a gazdag feketével szemben. A középen lévő tükröződő vízcsepp még akár is könnycsepp lehet, mivel ez a kép elcsábítja a néző érzelmeit.

Peter McKinnon szerint pedig:

Nagyon tetszik, hogy mennyire letisztult. A középen lévő vízcsepp nyilvánvaló fókuszpont, viszont nagyon szeretem, hogy a növény szélei milyen tisztán látszanak. Nagyon kevés a leképezési és egyéb hiba annak ellenére is, hogy milyen közel van a téma. A fekete háttér is egy képzőművészeti hangulatot kölcsönöz a képnek, amiért – valljuk be – rengeteg pénzt fizetnek az emberek.

Trevor Collins: Leaf Illumination (Egyesült Államok)

Ashley Lee: Strawberry in Soda (Egyesült Államok)

Abhik Mondal: Volcanic Lava (Egyesült Államok)

Tom Reeves: Honeycomb (Egyesült Államok)

Jirasak Panpiansin: Hidden Gem (Thaiföld)

Hojisan Chongqing: The Final Bloom (Kína)

Bár a tavasz kicsit akadozva érkezik, én mégis arra bátorítok mindenkit, csúsztassa a zsebébe az iPhone-ját és tegyen egy kiadós sétát a lakókörnyezetében. Este a fotók kiértékelése mellett határozottan érezni fogjuk a friss levegő áldásos hatásait. És még azt mondják, hogy az okostelefonok ellustítanak… 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok