fbpx Skip to content

Környezetünk és Föld Anya védelme meglátásom szerint roppant fontos dolog. Leghatékonyabban természeti kincseinkkel takarékoskodva, illetve a rendelkezésre álló zöld energiák felhasználásával tehetünk érdemben ennek érdekében. Rendhagyó módon a címben is látható két, egymáshoz is kapcsolódó eszközzel, egy töltőállomással és ennek töltésére szolgáló napelemes panellel szeretném megismertetni olvasóinkat.

Meglovagolva a hordozható töltők, vagyis powerbankok sikerét, hamar berobbantak a köztudatba az úgynevezett powerstation-ök, más nevükön a töltőállomások. Mivel nem szeretem a kellemetlen meglepetéseket, a felső kategóriás eszközök között keresgéltem valamely elfogadható árú és stabil szolgáltatást nyújtó energiaforrás után. Az utóbbi években a high tech világból számos újítás átvándorolt a mindennapi életbe, így már kellemesebb árcédulával érkeznek ezek az eszközök.

A EcoFlow története

Az EcoFlow céget 2016 decemberében alapították a DJI drónokat gyártó cég mérnökei, akik egy könnyű, megbízható és erős energiaforráson dolgoztak repülőeszközeik számára. Első hordozható töltőállomásuk az EcoFlow River 2017 nyarán érkezett meg, miután több mint egymillió dollárt sikerült gyűjteniük kampányukban az Indiegogo nevű, közösségi finanszírozási oldalon. A River aztán egy termékcsalád névadója is lett. Tagjai az alábbi képen is látható River Pro, River Max, River, River Mini töltőállomások:

Az emberek hamar megszerették az EcoFlow termékeit, hiszen magas minőséget képviseltek külsőben és belsőben egyaránt. A cég nem is tétlenkedett, 2019 során újabb kampány következett, ezúttal azonban a Kickstarter nevű oldalon. Ezúttal 5 millió dollárt sikerült összekalapolni EcoFlow Delta 1300 eszközükre. A könnyű használat és minőség hatalmas sikert aratott. Az elképesztő teljesítményű Delta családnak napjainkra négy tagja lett Delta Pro, Delta Max, Delta és Delta Mini néven. Ezen eszközök teljesítménye már akár elektromos rollerünk töltésére is elegendő.

EcoFlow River Mini Wireless

Az én választásom a River széria legkisebb verziójára esett, ezen belül is a Wireless modellre, amin pluszban egy USB-C port és felül egy Qi töltő is helyet kapott. Az ár mellett a praktikum is fontos szempont volt. A River Mini Wireless egy hátizsákba is könnyen bedobható, kicsiny mérete ellenére azonban egy laptopot, telefont, tabletet is könnyedén ellát energiával egy vagy két napon keresztül. A töltőállomás mellé három kábelt kapunk, melyekkel hálózatról, autós szivargyújtó aljzatról és napelemről is tudjuk tölteni az eszközt.

A töltőállomás teljesítménye átszámolva egy 70-75.000 mAh-s powerbank erejének felel meg, így bőséges tartalékaink vannak. Az eszközön nyolc darab aljzat található: három USB-A, egy USB-C, egy szivargyújtó, egy 220 voltos AC kimenet, a ház tetején pedig egy vezeték nélküli töltő kapott helyett, amellyel az erre alkalmas okos eszközeinket tölthetjük.

Töltésre egy hálózati és egy DC bemenet (napelem és autós töltő számára) áll a rendelkezésünkre. Napelem beszerzésekor érdemes figyelnünk annak kimeneti teljesítményére, mert hamar tönkretehetjük az akkunkat a nem megfelelő választással. A szabvány 220 voltos hálózati bemenetért nagy piros pont a gyártónak, mert ha el is felejtenénk magunkkal vinni a kábelt, gyakorlatilag bárhol vásárolhatunk ilyet.

Az eszköz hálózatról való töltése az alkalmazott (EcoFlow szabadalom) X-Stream gyorstöltési technológiának köszönhetően 0-ról 80%-ra mindössze egy(!) órát vesz igénybe. Kipróbáltam, ez teljesen fedi a valóságot. Mint ahogy már említettem, a nagy teljesítményhez párosított méret – a kialakított fogantyúval kiegészülve – felettébb egyszerű hordozhatóságot biztosít kiránduláson, strandon, vagy akár pinceszereken is.

Fontos megemlíteni, hogy az “okos” világ kívánalmainak megfelelve, egy Android és iOS rendszerre elérhető alkalmazással is monitorozhatjuk a River Mini töltöttségi állapotát (ehhez Wi-Fi-re kell csatlakoztatnunk) illetve ezen keresztül végezhetjük el az aktuális firmware frissítéseket is.

EcoFlow Solar Panel 110W

Mivel minden jónak vége szakad egyszer, a tárolási kapacitás is elérkezik a végéhez. Szerencsére a hálózati töltés hiányában sem jön zavarba a River Mini Wireless, hiszen az autós töltés mellett az EcoFlow kínálatában elérhetőek a monokristályos napelemes panelek, melyekkel valódi tiszta, zöld energiával pumpálhatjuk fel szeretett töltőállomásunkat. Választásom az EcoFlow Solar Panel 110W modellre esett, amely kitűnően passzol paramétereiben a River Mini “kockámhoz”.

A gyártó által leírt adatokhoz egy kicsit szkeptikusan álltam, mivel tökéletes hatásfok nincsen. Természetesen teszteléssel kezdtem, a panelt nem tudtam tökéletesen a nap felé fordítani, de még így is 80-85 watt teljesítményt adott le az eszköz számára! Nagyon okosan a napelemhez egy praktikus hordtáskát is ad a gyártó, amely a védelem mellett az eszköz állványaként is funkcionál.

A napelemes panelhez elérhető további kiegészítő is, mellyel az alapkábel 3,5 méteres hossza megnövelhető, illetve a gumi tappancsok segítségével több féle, sima felületre is rögzíthetjük – adott esetben még akár az autónk tetejére is, értelemszerűen elsősorban álló járműre gondolva, nem pedig autópályán suhanva.

Hatásfok és kivitelezési minőség tekintetében nagyon elégedett vagyok mindkét eszközzel. Arra mindenképp figyeljünk, hogy hosszabb tárolás esetén a River Mini akkumulátorát kb. 50%-os töltöttségen tartsuk, az élettartamának növelése érdekében. Én beszereztem egy fotós táskát is a töltőállomáshoz, amely a karcok és szennyeződések ellen védelmet nyújt számára:

A két eszköz együttes, bő negyedmilliós ára sokaknál szemöldök-felszaladást eredményezhet, azt azonban mindenképp érdemes tüzetesen megnézni, mit is kapunk a pénzünkért, mert bizony jócskán kiemelkedik a népes mezőnyből. A termékekkel kapcsolatban bővebb információt a Tripont Kft. oldalán kaphattok, illetve itt meg is vásárolhatjátok az eszközöket. Jó sok napsütést és energiát mindenkinek!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. gyártó lapján is szerepel, hogy 58 400 mAh :slight_smile: nem több

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for pergabb Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. gyártó lapján is szerepel, hogy 58 400 mAh :slight_smile: nem több

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for pergabb Avatar for Szifon