Az új RealityScan alkalmazás az iPhone kameráját használja 3D modellek létrehozásához

Az Epic Games hétfőn jelentette be RealityScan nevű, új alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy bárki az iPhone kamerájával tárgyakat szkenneljen, és azokat nagy felbontású 3D-s modellekké alakítsa. Az alkalmazást a Capturing Reality, a fotogrammetriára szakosodott cég technológiáinak felhasználásával fejlesztették ki, amelyet az Epic 2021-ben vásárolt fel.

Amint a vállalat kifejtette, a tárgyak valós idejű rögzítése bonyolult lehet, mivel ez általában fejlett berendezéseket igényel. Azonban egyre több alkotó és hobbista alkalmazza a 3D fotogrammetriát, és számukra a RealityScan sokkal könnyebbé teszi ezt a folyamatot.

A RealityCapture egy korszerű fotogrammetriai szoftver, amely bármilyen méretű objektumokat és jeleneteket képes rekonstruálni képekből vagy lézeres szkennelésekből, így páratlan pontosságú és hálóminőségű 3D szkennelést eredményez, sokszor gyorsabban, mint a konkurens szoftverek. A valós eszközök rögzítése, digitalizálása technológiailag bonyolult és munkaigényes volt – de most már olyan egyszerű, mint az okostelefon zárolásának feloldása.

A RealityScan használata meglehetősen egyszerű, bár minden utasítást pontosan követnünk kell annak biztosításához, hogy az objektum jó minőségben kerüljön rögzítésre. Például az alkalmazásnak legalább 20 felvételt kell készítenie a tárgyról, különböző szögekből. A  jó megvilágítás és a tiszta háttér minden bizonnyal javítja az eredményt.

A rögzítés befejezése után a 3D objektum exportálható és feltölthető a Sketchfab oldalára (ez egy népszerű platform a 3D, AR és VR tartalmak közzétételére és felfedezésére). Ezek a modellek többféle célra használhatók, például kiterjesztett valóság objektummá alakíthatók, vagy játékokhoz adhatók az Unreal Engine segítségével.

“A RealityScan az első lépés azon utunkon, hogy a 3D szkennelést minden alkotó számára elérhetővé tegyük. Meggyőződésünk, hogy ez az eszköz nagymértékben segít majd a különféle készségekkel rendelkező embereknek abban, hogy jobban megértsék az alapvető szkennelési elveket, áthidalva a kezdők és a szakemberek közötti szakadékot. Izgatottan várjuk, hogy a közösség visszajelzései alapján továbbfejleszthessük az alkalmazást, és a teljes kiadáshoz közeledve új funkciókat is bevezethessünk.” – áll az Epic közleményében.

A RealityScan egyelőre csak korlátozott béta verzióban jelenik meg. Az alkalmazás kipróbálása iránt érdeklődő felhasználók a TestFlight segítségével tölthetik le, a hivatalos megjelenés még ez év folyamán várható. Az Epic Games szerint az alkalmazás Android rendszerre is készül.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!