fbpx Skip to content

Az Epic Games hétfőn jelentette be RealityScan nevű, új alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy bárki az iPhone kamerájával tárgyakat szkenneljen, és azokat nagy felbontású 3D-s modellekké alakítsa. Az alkalmazást a Capturing Reality, a fotogrammetriára szakosodott cég technológiáinak felhasználásával fejlesztették ki, amelyet az Epic 2021-ben vásárolt fel.

Amint a vállalat kifejtette, a tárgyak valós idejű rögzítése bonyolult lehet, mivel ez általában fejlett berendezéseket igényel. Azonban egyre több alkotó és hobbista alkalmazza a 3D fotogrammetriát, és számukra a RealityScan sokkal könnyebbé teszi ezt a folyamatot.

A RealityCapture egy korszerű fotogrammetriai szoftver, amely bármilyen méretű objektumokat és jeleneteket képes rekonstruálni képekből vagy lézeres szkennelésekből, így páratlan pontosságú és hálóminőségű 3D szkennelést eredményez, sokszor gyorsabban, mint a konkurens szoftverek. A valós eszközök rögzítése, digitalizálása technológiailag bonyolult és munkaigényes volt – de most már olyan egyszerű, mint az okostelefon zárolásának feloldása.

A RealityScan használata meglehetősen egyszerű, bár minden utasítást pontosan követnünk kell annak biztosításához, hogy az objektum jó minőségben kerüljön rögzítésre. Például az alkalmazásnak legalább 20 felvételt kell készítenie a tárgyról, különböző szögekből. A  jó megvilágítás és a tiszta háttér minden bizonnyal javítja az eredményt.

A rögzítés befejezése után a 3D objektum exportálható és feltölthető a Sketchfab oldalára (ez egy népszerű platform a 3D, AR és VR tartalmak közzétételére és felfedezésére). Ezek a modellek többféle célra használhatók, például kiterjesztett valóság objektummá alakíthatók, vagy játékokhoz adhatók az Unreal Engine segítségével.

“A RealityScan az első lépés azon utunkon, hogy a 3D szkennelést minden alkotó számára elérhetővé tegyük. Meggyőződésünk, hogy ez az eszköz nagymértékben segít majd a különféle készségekkel rendelkező embereknek abban, hogy jobban megértsék az alapvető szkennelési elveket, áthidalva a kezdők és a szakemberek közötti szakadékot. Izgatottan várjuk, hogy a közösség visszajelzései alapján továbbfejleszthessük az alkalmazást, és a teljes kiadáshoz közeledve új funkciókat is bevezethessünk.” – áll az Epic közleményében.

A RealityScan egyelőre csak korlátozott béta verzióban jelenik meg. Az alkalmazás kipróbálása iránt érdeklődő felhasználók a TestFlight segítségével tölthetik le, a hivatalos megjelenés még ez év folyamán várható. Az Epic Games szerint az alkalmazás Android rendszerre is készül.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok