fbpx Skip to content

Az Apple beadott egy szabadalmat az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának, melyben egy olyan számítógépről írnak, ami ránézésre csak egy billentyűzet.

A koncepció nem tűnik olyan elvetemültnek, ha például emlékszel a 80-as években népszerű Commodore 64-re, hiszen az is csak egy billentyűzet volt. Persze közel 40 évvel később már sokkal könnyebben megoldható lenne egy ilyen mutatvány, főleg Apple Silicon chipek segítségével, illetve ott van már a Raspberry Pi 400 is. Nézzük is meg a szabadalmat!

Maga a szabadalom a „Beviteli eszközbe épített számítógép” névre hallgat, ami kicsit szárazzá teszi az ötletet, de azért ne csüggedjünk, ez szerintem nagyon is izgalmas.

Az Apple úgy képzeli el, hogy a billentyűzet csak kicsit vastagabb, mint jelenleg a Magic Keyboard, cserébe minden komponens megtalálható benne, ami egy magas teljesítményű számítógéphez szükséges. Csatlakozókból mindössze egy lenne rajta, melyen keresztül az áramot és adatot kapná és vezeték nélkül csatlakoztathatnál hozzá egeret vagy trackpadet.

Laptopokat vagy tableteket jelenleg is dokkolhatsz irodában vagy otthoni munkaállomásodhoz és használhatod külső monitorral majdnem úgy, mint egy asztali gépet, ilyen esetben gyakran külön beviteli eszközökre van szükséged az asztali felhasználói élmény imitálásához. Emellett az elsődleges, beépített kijelzője ezeknek a hordozható eszközöknek gyakran használaton kívül marad ilyen dokkolt helyzetben, ezzel feleslegesen növelve a méretét és árát.

A fent említett eszközök számítási egységei manapság már beépíthetőek egy beviteli eszközbe, amivel hordozható asztali felhasználói élményt eredményezhetnének bármilyen helyszínen, egy vagy több monitor esetén is. Például egy felhasználó vihet magával egy billentyűzetet, melyben az egész számítógépe elfér, ahelyett hogy egy laptopot vagy egy asztali gépet és egy billentyűzetet vinne magával. Egy asztali számítógéphez gyakran kell pakolni beviteli eszközt is szállításnál, ez a lépés megspórolható, ha a beviteli eszköz be van építve a számítógépbe, így kevesebb dolgot kell a felhasználónak magával vinnie. Továbbá a beviteli eszköz megléte eredményezheti egyéb komponensek feleslegessé válását, mint például a kijelzőét, hiszen úgyis egy önálló monitorhoz lesz csatlakoztatva. Ez csökkenti a költségeket és a méretét is.

Több különböző formavilággal eljátszik a szabadalom, van olyan, ahol a billentyűzetbe be van építve a trackpad is. Erről gondolhatnád, hogy egy félbe vágott MacBook, de valójában ez az ötlet közelebb van a TAM (Twentieth Anniversary Macintosh) beviteli eszközéhez:

Na igen, durvák voltak a 90-es évek is a számítógépek világában!

Más formavilágok közt az Apple mérnökei eljátszottak az összecsukható billentyűzet, a billentyűzetbe épített apró kijelző vagy épp a beépített projektor gondolatával is.

Ha rosszmájú szeretnék lenni, azt mondanám, hogy ez a szabadalom úgy keletkezett, hogy valakinek nagyon elege lett abból az Apple-nél, hogy sokszor be kell cipelnie az asztali gépét a cég irodájába és nagyon nem akart MacBookot használni.

Ennek ellenére nem lehet elmenni mellette, hogy milyen menő lenne egy olyan, következő generációs Mac mini, ami csak egy billentyűzet lenne. Csak egy Thunderbolt dokkoló kéne mellé otthonra és munkába is, és máris nem kéne egy egész laptopot feleslegesen magunkkal cipelni.

Én el tudom képzelni, hogy bizonyos körökben lenne sikere egy ilyen gépnek, de nagyon sok előnyt kéne felmutatnia egy MacBookon felül, hogy tömegsiker legyen és ne jusson a TAM-hoz hasonló sorsra.

Szerinted elképzelhető, hogy egy ilyen gép napvilágot lásson az Apple-től?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.