Billentyűzetbe épített számítógép gondolatával játszik az Apple

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple beadott egy szabadalmat az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának, melyben egy olyan számítógépről írnak, ami ránézésre csak egy billentyűzet.

A koncepció nem tűnik olyan elvetemültnek, ha például emlékszel a 80-as években népszerű Commodore 64-re, hiszen az is csak egy billentyűzet volt. Persze közel 40 évvel később már sokkal könnyebben megoldható lenne egy ilyen mutatvány, főleg Apple Silicon chipek segítségével, illetve ott van már a Raspberry Pi 400 is. Nézzük is meg a szabadalmat!

Maga a szabadalom a „Beviteli eszközbe épített számítógép” névre hallgat, ami kicsit szárazzá teszi az ötletet, de azért ne csüggedjünk, ez szerintem nagyon is izgalmas.

Az Apple úgy képzeli el, hogy a billentyűzet csak kicsit vastagabb, mint jelenleg a Magic Keyboard, cserébe minden komponens megtalálható benne, ami egy magas teljesítményű számítógéphez szükséges. Csatlakozókból mindössze egy lenne rajta, melyen keresztül az áramot és adatot kapná és vezeték nélkül csatlakoztathatnál hozzá egeret vagy trackpadet.

Laptopokat vagy tableteket jelenleg is dokkolhatsz irodában vagy otthoni munkaállomásodhoz és használhatod külső monitorral majdnem úgy, mint egy asztali gépet, ilyen esetben gyakran külön beviteli eszközökre van szükséged az asztali felhasználói élmény imitálásához. Emellett az elsődleges, beépített kijelzője ezeknek a hordozható eszközöknek gyakran használaton kívül marad ilyen dokkolt helyzetben, ezzel feleslegesen növelve a méretét és árát.

A fent említett eszközök számítási egységei manapság már beépíthetőek egy beviteli eszközbe, amivel hordozható asztali felhasználói élményt eredményezhetnének bármilyen helyszínen, egy vagy több monitor esetén is. Például egy felhasználó vihet magával egy billentyűzetet, melyben az egész számítógépe elfér, ahelyett hogy egy laptopot vagy egy asztali gépet és egy billentyűzetet vinne magával. Egy asztali számítógéphez gyakran kell pakolni beviteli eszközt is szállításnál, ez a lépés megspórolható, ha a beviteli eszköz be van építve a számítógépbe, így kevesebb dolgot kell a felhasználónak magával vinnie. Továbbá a beviteli eszköz megléte eredményezheti egyéb komponensek feleslegessé válását, mint például a kijelzőét, hiszen úgyis egy önálló monitorhoz lesz csatlakoztatva. Ez csökkenti a költségeket és a méretét is.

Több különböző formavilággal eljátszik a szabadalom, van olyan, ahol a billentyűzetbe be van építve a trackpad is. Erről gondolhatnád, hogy egy félbe vágott MacBook, de valójában ez az ötlet közelebb van a TAM (Twentieth Anniversary Macintosh) beviteli eszközéhez:

Na igen, durvák voltak a 90-es évek is a számítógépek világában!

Más formavilágok közt az Apple mérnökei eljátszottak az összecsukható billentyűzet, a billentyűzetbe épített apró kijelző vagy épp a beépített projektor gondolatával is.

Ha rosszmájú szeretnék lenni, azt mondanám, hogy ez a szabadalom úgy keletkezett, hogy valakinek nagyon elege lett abból az Apple-nél, hogy sokszor be kell cipelnie az asztali gépét a cég irodájába és nagyon nem akart MacBookot használni.

Ennek ellenére nem lehet elmenni mellette, hogy milyen menő lenne egy olyan, következő generációs Mac mini, ami csak egy billentyűzet lenne. Csak egy Thunderbolt dokkoló kéne mellé otthonra és munkába is, és máris nem kéne egy egész laptopot feleslegesen magunkkal cipelni.

Én el tudom képzelni, hogy bizonyos körökben lenne sikere egy ilyen gépnek, de nagyon sok előnyt kéne felmutatnia egy MacBookon felül, hogy tömegsiker legyen és ne jusson a TAM-hoz hasonló sorsra.

Szerinted elképzelhető, hogy egy ilyen gép napvilágot lásson az Apple-től?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Az M1-es Mac olyan kicsi, hogy simán beleférne a billentyűzetbe, még olyan vastagnak sem kellene lennie, mint a képen. Elég megnézni a Mcbook Air vastagságát, kivenni belőle az akkumulátort és máris ott vagyunk. Még hűteni sem kellene. Szóval megvalósítani kb 5 perc, kérdés van-e rá piaci igény.

 2. gusty says:

  Ez tulajdonképpen a jövő Mac Mini-je. Valószínűleg a home office inspirálta az ötletet. De van egy gyengesége: a méret. El tudom képzelni, hogy a gép beköltözzön a billentyűzetbe, de szerintem nem vagyok egyedül vele, hogy a rendes, fullos billentyűzetről nem mondanék le. Én is home office-ban dolgozok, egy héten egyszer járok be, s már többször gondoltam rá, hogy beviszem a minit, de a billentyűzet kilógna a hátizsákból. :slight_smile:
  Szóval az alakja miatt nem annyira hordozható barát.

 3. Designed by Commodore C=64⌨️

 4. gunar says:

  Ha a numpad-ra gondolsz akkor azt szvsz tök 1xűen meg lehetne csinálni, hogy lecsúsztatható legyen a nagyobb egységről, csak ha kell rácsúsztatná az ember és kész. Stabilan is állna, mégsem foglalna helyet ha nem kell, vagy nem fér el .

 5. kaze68 says:

  TVC.
  Emlékszik valaki még erre?

 6. Bendy says:

  Ez tök szuper lenne / lehetne!
  A fullos billentyüzethez még két másik régi ötletet lehetne itt beolvasztani és már lehetne is szinte a zsebben hurcolni:

  1. Gamer keyboardok meg vannak osztva jobb és balkézre, ezt is lehetne, de ez talán annyira nem is fontos, az igazi megoldás akár ez lehetne:
  2. Vannak már összehajtható telók, akkor egy keybo ardot össze lehetne hajtani, nem?i
 7. A raspberryPi már kijött ezzel, bár a hardver harmatosabb sokkal, igaz az ár is. hehe

 8. Jadeye says:

  @mekkintos de hát ez még linkelve is van a cikkben, ha megnézed. :wink:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!