fbpx Skip to content

A Patently Apple oldal azzal foglalkozik, hogy az Apple szabadalmait figyeli, és amikor valami izgalmasat találnak, akkor azt megosztják a nagyvilággal.

Ezúttal is ez történt, ugyanis egy olyan bejegyzést találtak, ami fülfelismeréses AirPods-ról írt. Lehet, hogy jön az Ear ID?

A szabadalom megnevezése a „Felhasználó felismerése fülhallgató használatával” és egy jó indokot is ad arra, hogy miért lehet szükség fülfelismerésre.

Siri képes felolvasni az üzeneteidet és a segítségével válaszolhatsz is rájuk, így adatvédelmi szempontból előnyös lenne, ha az AirPods-od fel tudná ismerni, hogy tényleg a te füledben van és csak akkor engedne hozzáférést érzékeny adataidhoz.

Mobilról érkező üzenet, például azonnali üzenet esetén elképzelhető, hogy az üzenet hangbeli reprezentációját továbbítja a fülhallgató. A megszokott rendszerek azonban nem veszik figyelembe, hogy a fülhallgató használója jogosult-e a kapcsolódó eszköz személyes funkcióinak elérésére, mint például az üzenetek fogadására.

Az egyik fülfelismerési módszer az lenne, hogy az AirPods ultrahangot játszana le fülbe helyezéskor és a visszaverődő hanghullámok alapján azonosítaná viselőjét.

Emellett azonban egyéb megoldásokra is gondolt az Apple. Az egyik ilyen lehetőség egy bizonyos „hasonlósági pontszám” lenne, melynek kiszámításakor eszközeid több különböző faktort is figyelembe vennének.

Itt olyan szempontokra kell gondolni, mint például az, hogy az iPhone-od és a Apple Watch-od egyszerre mozog-e az AirPods-oddal.

A szabadalmat Jun Gongot és Gierad Laputot jegyezte feltalálóként, akik mérnökként dolgoznak az Apple-nél.

Az Apple az iOS 6 óta komolyan veszi az adatvédelmet, így pusztán ebből a szempontból teljesen hihetőnek tűnik, hogy ilyesmin is gondolkoztak az emberei.

Ez persze nem azt jelenti, hogy hamarosan érkezik az Ear ID, de akár be is futhat egy hasonló elveken működő funkció.

Szerinted van reális esély rá, hogy az Apple előáll ilyesmivel?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon