fbpx Skip to content

Az Apple majdnem kereken 15 éve adta ki az első iPhone-t, amely forradalmasította a mobilkommunikációt. A készülék sikerét tovább erősítette a 2008 nyarán elstartolt App Store, melyből a felhasználók a számunkra legmegfelelőbb alkalmazásokat telepíthették eszközükre. Ez a digitális piactér rengeteg lehetőséget nyitott meg a szoftverfejlesztők és programozók számára.

A humoros alkalmazások mindig is “nagyot mentek” az App Store berkein belül, nem volt ez másképp az iBeer nevű app esetében sem. Ezt a virtuális sör alkalmazást használva biztosak lehettünk abban, hogy a másnaposság elkerül bennünket. Az idáig 90 millió letöltést generáló app fejlesztésekor azonban nem csak a szórakoztatás volt a fő cél. A Mel Magazine-tól Quinn Meyers faggatta Steve Sheraton bűvészt egy interjú keretén belül a sikersztoriról.

Steve Sheraton elmondta, hogy az iBeer alkalmazás elődjét Palm Pilot készülékekre fejlesztette E-spresso néven. Ez az említett eszköz monokróm kijelzőjét egy csésze kávévá változtatta. Ez egy rövid kis videó volt tulajdonképpen, amelyet követve mozdulatainkkal, imitálhattuk az ivást. Amikor az Apple bejelentette az eredeti iPhone-t, úgy döntött, hogy létrehozza az E-spresso egy másik változatát, de ehhez sört használ:

Alapvetően újraalkottam a Palm Pilot E-spresso-t, amelyben az iPhone videót játszik az italról, és te hozzá időzíted a mozdulataidat ehhez a videóhoz. Úgy gondoltam, hogy a sör vonzóbb, mint a kávé.

Sheraton aztán feltöltött egy videót a YouTube-ra, amint sört iszik iPhone-ján, és a videó nagyot robbant. A fejlesztő azt mondta, hogy szépen keresett csak azzal, hogy eladta a sörvideó fájlt:

Teljesen le voltam égve anyagilag, csak próbáltam boldogulni, egy barátom kanapéján éltem, és a videót hirtelen több millióan nézték meg, ami 2007-ben sok volt. Az emberek könyörögtek, hogy tegyem fel ezt a „dolgot” a telefonjukra. Ez csak egy kis videofájl volt, amelyet az embereknek az iTunes-on keresztül kellett letölteni eszközeikre. Napi 2000 dollár körül kerestem egy ideig ebből.

Amikor az Apple végül úgy döntött, hogy elindítja az App Store-t az 500 legjobb elérhető alkalmazással, a vállalat felvette a kapcsolatot a fejlesztővel, hogy készülékei képességének bemutatására hozzon létre egy alkalmazást – a sörös videót alapul véve – iPhone-ra. Sheraton videókból és képsorozatokból készített szekvenciákat, valamint az iPhone gyorsulásmérőjét használta az alkalmazás létrehozásához. Úgy döntött, hogy 2,99 dollárt kér a felhasználóktól.

Az iBeer nagy sikert aratott, mert lehetővé tette az emberek számára, hogy megmutassák barátaiknak, mire is képes a telefon. Megdöntve a telefont, azt a folyadék animációja is követte, megrázva a készüléket pedig hab jelent meg a kijelzőn. Megmutathattak volna bonyolultabb alkalmazásokat is példaként, de az iBeer könnyen érthető volt és vicces. Szórakoztató módja annak, hogy prezentálják az iPhone gyorsulásmérőjét, szép képernyőjét a szuper, élethű színekkel.

Sheraton elmondása szerint az iBeer a csúcsidőszakában a Hottrix csapatának napi 10.000-20.000 dollárt hozott a konyhára. A “kijózanodás” ideje 2010-re jött el, ez idő tájt ugyanis az alkalmazás eltűnt az App Store letöltési toplistájáról. A technológia fejlődött, vele együtt változott az emberek ízlése is. A nagy pénz emellett nagy felelősséggel és teherrel is járt. Steve Sheraton alkohol és egyéb problémák miatt ekkor döntött, hogy végleg elhagyja a céget és az alkalmazást.

A napjainkban ötvenes éveit taposó ex-bűvész spanyolországi farmján tevékenykedik családja körében, emellett mobilalkalmazásokat készít bűvészek számára, elmondása szerint nyugalomra talált:

Ez egy piaci rés. Mindenki ismer mindenkit, így kevesebb a stressz és a dráma, amit a nagy pénz hoz. Eredetileg abbahagytam a bűvészkedést, mert szorongásos problémáim voltak, és már nem tudtam fellépni. Most folytathatom a feltalálást és a kreatív munkát, miközben egy olyan iparág igényeit szolgálom, amelyet szeretek. Sokkal jobban érzem magam így, mintha egy sörnek látszó alkalmazással kellene foglalkoznom.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok