fbpx Skip to content

Maximiliano Firtman fejlesztő észrevette, hogy az Apple rengeteg új, Safari funkción dolgozik, melyek első jelei az iOS 15.4 bétájában tűntek fel.

Egyszerűbb lesz a fejlesztőknek főképernyő ikont adni webalkalmazásukhoz, elképzelhető, hogy a weboldalak is képesek lesznek push értesítéseket küldeni, és AR/VR szemüvegek támogatása is a lehetőségek közt van.

Főképernyő ikon

Kezdetben nem voltak harmadik féltől származó alkalmazások az iPhone-on, ezért az Apple azt találta ki, hogy a felhasználók kezébe adja a lehetőséget, hogy webalkalmazásokat tegyenek a főképernyőre.

Ha a fejlesztő nem csinált semmit, akkor ezek csak könyvjelző parancsikonok voltak, de ha a fejlesztő vette a fáradságot és átírt néhány dolgot az oldala kódjában, akkor saját ikont és akár teljes képernyős megjelenést is beállíthatott. A saját ikonhoz a fejlesztőnek fel kellett töltenie egy Apple-touch-icon nevű fájlt és azt meg kellett jelölnie az oldal HTML kódjában.

A Safari már iOS 11.3 óta (ami 2018 márciusában jött ki) támogatta a Web App Manifest szabványt, ami tartalmazott egy egységes ikon deklarálási lehetőséget, de az iOS eddig ezt nem kezelte és a fejlesztők kénytelenek voltak egy külön ikonnal gondolni az iOS felhasználókra.

Ez hamarosan a múlté lesz, mert iOS 15.4-től a PWA-k, avagy progresszív webalkalmazások mindenféle Apple-centrikus módosítás nélkül saját ikonnal jelennek majd meg.

Push értesítések

Ha úgy emlékszel, hogy ez a funkció már felmerült korábban, akkor jó a memóriád, ez ugyanis már évek óta elérhető Safariban – csak nem iOS-en, hanem macOS-en.

Megszokott Mac-jeinken a push értesítéseknek köszönhetően a weboldalak simán tudnak értesítéseket küldeni, akkor is, ha nincsenek megnyitva Safariban, de egészen eddig az Apple nem terjesztette ki ezt a megoldást iOS-re.

Ez most változni fog, az iOS 15.4 ebben a tekintetben elhozza a funkció azonosságot a macOS-es Safarival.

Azért teljesen még nem lehetünk benne biztosak, hogy ez a funkció tényleg kijön majd tavasszal, ugyanis a hozzá tartozó két kapcsoló a Safari beállításaiban még nem működik.

WebXR API

Újítás még, hogy az iOS 15.4-ben megtalálható a WebXR API is, ami lehetővé teszi, hogy kiterjesztett vagy virtuális valóságra készített szemüvegekkel élvezzünk weboldalakat.

Egyelőre nincs olyan AR/VR szemüveg, ami működne iOS-szel, így sokakban felmerült az, hogy ez az első igazi bizonyíték, hogy az Apple piacra fog dobni valami ilyesmit.

Minden újítás izgalmas, de az utolsó az, ami újra lendületet adhat az Apple szemüveg pletykáknak.

Te melyik funkciót várod leginkább?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Á, én kivagyok a safaritól elég béna szerintem, fapad. Jó lenne ha legalább annyira felhúznák mint az EDGE-t. Vagy még jobb lenne ha az OPERA szintjét érnék el. Akkor talán még használni is lehetne.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for expa