fbpx Skip to content

Az elmúlt hónapok során számos pletyka látott napvilágot amely tudni véli, hogy az Apple a tervei szerint lemond az idén ősszel megjelenő iPhone 14 Pro modellek esetében a több szenzort is magába foglaló kameraszigetről.

Kezdetben azt rebesgették, hogy az Apple egy lyuk-szerű kialakítással oldaná meg az előlapi kamera elhelyezését a kijelzőben, de most egy megbízható elemző, Ross Young szerint az Apple “lyuk és pirula” kialakítást fog alkalmazni az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max készülékeiben.

Aki nem ismerné, Ross Young a Display Supply Chain Consultants elemzője. Mint ilyen, jelentései általában az ellátási lánctól származó jelzéseken alapulnak, hasonlóan Ming-Chi Kuo információihoz. Az elmúlt években a fülesei rendkívül megbízhatónak bizonyultak, többek között ő volt az egyedüli elemző, aki annak idején arról számolt be, hogy 2021 őszén a MacBook Pro modellek mini-LED kijelzőkkel és ProMotion funkcióval fognak érkezni.

Young arról is beszámolt, hogy szerinte ez az új design várhatóan az Apple új, könnyen felismerhető ismertetőjegye lesz, hasonlóan a kameraszigethez. Az egylyukas kialakítás emellett nagyon hasonlított volna az alábbi képen  látható, androidos gyártók által használt megoldásokhoz is.

A kétlyukas kialakítási tervet először tavaly szeptemberben osztották meg egy Twitter csatornán, ahol egy képen az állítások szerint a kiszivárgott vázlat látható:

 

Young is azt erősítette meg a napokban, hogy az Apple ezt a designt fogja használni az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max esetében. A kamera a jobb oldalon, míg a Face ID a bal oldalon kap majd helyet. A 9to5Mac szerint kialakítás mindenképpen érdekes. A kör és a pirula alakú kivágás kombinációja még mindig kisebb, mint a jelenlegi bevágás, bár csak alig.

Ming-Chi Kuo anno elsőként számolt be arról, hogy az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max csupán egy aprócska lyukkal fog majd rendelkezni az előlapján a jelenlegi kamerasziget helyett. Az akkori bejelentés óta sokan találgatták, hogy fogja majd az Apple megoldani a Face ID-t alkotó számos szenzor elhelyezését, amelyek eddig a kameraszigetben kaptak helyet: infravörös kamera, közelség érzékelő, környezeti fény érzékelő, előlapi kamera, pontprojektor, infravörös fényvető, mikrofon, beszédhangszóró és egyebek. (Elképesztő egyébként, mennyi mindent bele tudtak passzírozni ebbe a körömnyi területbe.)

A most kiszivárgott kétlyukas kialakítás látszólag több helyet adna az Apple számára, hogy ezeket az alkatrészeket a bevágáson kívül elhelyezze. Ne feledjük azt sem, hogy a 2021 őszén megjelent az iPhone 13 modelleknél is változtattak a kamerasziget méretén: a szélessége kissé csökkent, de magasságában egy hajszálnyit növekedett.

Az iPhone 14 termékcsalád várhatóan két különböző képernyőméretben lesz majd elérhető: 6,1 és 6,7 hüvelykes. Az iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modelleket előreláthatólag 2022 őszén dobják majd piacra. Míg a Pro modellek állítólag megkapják az új designt, az alapmodellek valószínűleg megtartják a kameraszigetet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Kullogunk a droid után. Az meg, hogy nem akar egy lyukas kialakítását azon nagyon hangosan nevettem. Nem tud inkább. De egy biztos! A Face ID előtt le a kalappal és tudom, hogy kell a két lyuk vagy tabletta vagy nevezzék aminek akarjak.

  2. Talán vissza kell csinálni a kávás kihelzőt és akkor tényleg nem látszik a notch😂. De persze a billegős hátlap az nem zavar senkit😀. SE-m van, nem tudom milyen egy belógo notch. Talán váltok 13 pro max-ra, de addig csak nevetek ezen a “problémán”.

  3. A billegős hátlap engem rohadtul zavar, de úgy látszik sokakat nem. Nem értem, ezt Steve biztos nem engedte volna meg, de úgy látszik így is veszik az emberek!

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Igen engem is, de nem csinálnak vele semmit, mert valamelyik idióta kitalálta, hogy ezzel is vékonyabb lesz a készülék, majd a többi gyártó bután átvette és megszokottá vált. Pedig irdatlan hülyeség! Néhány tizedről beszélünk, amivel lehetne simán vastagabb a vas és akkor újra sima lehetne a hátlap, könnyebb lenne pl az asztalról felvenni is és hozna kicsit több akku időt ha kihasználnák a helyet benne amit kapnának ezáltal.

  5. Avatar for zM0N28 zM0N28 says:

    Lehet hülye kérdés, de miért is cserélné le az Apple a notch-ot mikor pont most vezették be a MacBook Pro-kon is?
    Ha el akarnának távolodni tőle, akkor szerintem már az új módszert használták volna az új MBP-n vagy nem lett volna azon továbbra sem notch.

  6. Avatar for vjan vjan says:

    Mondjuk engem ez a sziget annyira nem érdekel, viszont az inkább, hogy Mini nem lesz. Megint veszítenek egy csomó vásárlót. Akinek kicsi a keze, annak a 6,1 coll is nagy.
    A párom biztosan nem vesz újat. Én meg maradok az SE-nél, a TID miatt.

  7. Avatar for pAnk pAnk says:

    Nekem is pont az jutott eszembe, hogy ha nem tudják teljesen elrejteni legalább a FID-t akkor teljesen felesleges lenne ez a megoldás. Nyernek maximum 2 kis ikont a bal felső sarokba és ennyi. Oké, pl
    videónézéskor jól jöhet ez a hely, de valljuk be már mindeki megszokta a noccsot.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, én max veszek még majd 13 mini-t és slusz, ha megint eltüntetik a mini méretet és a következő SE, a 3 v 4 stb nem veszi át a szerepét.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Talán ha finoman kiemelnék a közepét a kijelző fölött, oda be is férhetne akár és nem lógna a kijelzőbe. Kis kompromisszum, de szépen is meg lehet oldani gondolom.

  10. Avatar for expa expa says:

    Mivel kullogunk a droid után? FaceID nincs androidon, főleg nem 3D-s.

    Amúgy jól néz ki ez a kettős kivágás. Bár nekem a szigettel sincs semmi bajom, nem kell négyzet alakú kijelzőt bámulni.

  11. Gondolom a punch hole-ra gondolt a kolto. Mert droid vonalon van mar 1-2 ilyen keszulek.

  12. Avatar for Czo Czo says:

    En orulnek ha a hulye kivagas helyett, visszakapnam a teljes kijelzoszelesseget. A telefon idegesito es hasznalhatatlan amiatt, hogy kivagtak a statusbar kozepet. Egy csomo folosleges mozdulattol mentene meg, ha nem lenne igy elrontva.

  13. Avatar for expa expa says:

    Nekem kimondottam így tetszik és nem látom hátrányát használat közben sem.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem allando jelleggel hianyzik a szolgaltato neve, az akku %, es a VPN allapotot jelzo ikon. Ezekhez folyamatosan rangatni kell a statussavot, mig evekkel ezelott boven eleg volt rapillantani. Semmi gyakorlati haszna nincs az egesz kijelzo kivagasnak. Ha lejebbtolnak a kijelzot, sokkal tobb dolog kiferne a statussavra. Pont ugyonaz a hulyeseg, mint az uj MacBook Proknal.

  15. Hát ahogy elnézem az eljövendő időben még maszkozni fogunk sokáig és konkrétan minálunk (család) munka közben is sokkal jobb lenne egy ujjlenyomat olvasót használni mint örökké felemelni az asztalról a telefont a hülye Face ID miatt. Jó lenne ha benne lenne mind a kettő. És el tudnád dönteni az ember mit akar használni. Munkahelyen ugyanúgy teljes munkaidőben maszk van. Nyomkodhatjuk a kódokat úgy mint az iPhone 4S-en. Azért az egy fél millió Ft-os telefonál eléggé kínos. Pont azt beszéltük hogy SE-ből be kellene vásárolni mielőtt bele frissítik abba is a Face ID t. Minden közbe androidos barátaim nagyon hangosan röhögnek! Mielőtt megírod hogy vegyem meg a karórát közlöm hogy megtettem. Igaz hogy csak magamnak és a család többi tagja még küzd. Viszont a karóra is csak a telefont oldja fel és nagyon sok applikáció nál van arc azonosítás ahol viszont a karóra már nem játszik be. Csak a telefon feloldásnál. Az sem kifogás hogy kapcsoljon ki az applikációból az arc leolvasást mert nem akarom. Nagyon érzékeny dolgok vannak benne. Szóval én is nagyon imádtam éveken keresztül de most, hogy ez a helyzet van és marad is sokáig egyszerűen használhatatlan. Szóval kullogunk. Az egyéni probléma kifogást meg nem fogadom el mert nagyon sok ember dolgozik maszkba és használ maszkot napközben.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Ez nem nevezhető “kullogás”-nak inkább egy olyan rendszernek ami ugyan a legbiztonságosabb a piacon, de ezzel együtt sajnos még nem készült fel a folyamatos maszk viselésére és itt jön ki, hogy mennyire előre terveznek a cégek, mert még nem született náluk egy igazán jó megoldás erre a jelenségre. Az említett többi gyártó alapból nem használ olyan jó F-ID -t és ezért vannak bennük T-ID-k mindben, hogy legalább biztonságot is tudjanak adni valamivel, szóval csak emiatt kerültek előnybe véletlenül és nem hiszem hogy tervezetten, mert ha igen akkor valamit ők már tudtak előre és az akkor egy összeesküvés elmélet :grinning: . Az Apple pedig mint tudjuk nem fog félkész dolgot kitenni egyik vasra sem, talán.
    Persze ahogy anno szóltak a hírek, az Apple már évekkel ezelőtt megvett valami céget akik kijelző alatti T-ID fejlesztést csináltak, de valamiért nem akaródzik beletenni pluszban nekik.

  17. Avatar for expa expa says:

    Én nem emelem fel sosem a telót hiszen eleve felém néz, egy állványon van. Nekem nem hiányzik a ujjlenyomat olvasó. Talán meg kellene tanulni használni :smiley:

  18. Avatar for vjan vjan says:

    Te tényleg nem érted, hogy maszkban nem ismer fel? Gondolom otthon vagy egész nap, fel sem állsz az asztaltól, úgy valóban működik a FID. De a többi ember utcára megy, esetleg munkahelye van. Ezeken a helyeken általában maszkot kell viselni.
    Örülök, ha újdonságot mondtam. :slight_smile:

  19. Avatar for expa expa says:

    Számítógép előtt ülve is maszkban vagy? Ahol fizetni kell ott is maszkban vagy? Meddig tart megnyomni 4 számot ha maszkban vagy? Nem értem a problémád.

  20. Avatar for pAnk pAnk says:

    Gondolom a FID képes lenne arra hogy csak az orr feletti részt azonosítsa be. Tehetnének bele egy olyan funkciót, hogy ezt kiválasztod, nyilván jeleznék feléd, hogy ez a megoldás biztonsági kockázattal jár. Szívesen epöl!:slight_smile:

  21. Azért kullogunk mert NINCSEN jó iPhone Touch ID-vel csak Face ID-vel. A vásárlónak nincsen döntése ha felső polcos cuccot akar. A Face ID egy csoda! Ez tény. Imádom! De már két éve keseríti az életemet.

  22. Ne haragudj nem figyeltem. Mit is mondtál? Hogy is nyitod föl egy mozdulattal karóra nélkül maszkban? Álványon…… (Úgyhogy a mögötted álló kollégáid nem látják a titkos kódodat.) Nem mindenki irodában dolgozik számítógéppel.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Az is csak akkor lehetne jó, ha valósan össze tudná vetni a teljes arcos mentésével.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor sem jó ez a kifejezés erre az esetre, mert semmivel nem jár biztonsági téren előbbre a konkurencia, csak az ő lehetőségei amiket használnak jobban fekszik a maszkos időszakbani azonosításhoz. Mivel nincsen egyiknek sem érdemi F-ID -je, azok csak a használható kategóriát képviselik, ezért sem használják az emberek és megideologizálják azzal, hogy jobb a T-ID, ehhez még pont kapóra is jött a világjárvány miatti sok hűhó.

  25. Avatar for pAnk pAnk says:

    És nem lenne rá képes? De, mivel regisztrálni csak teljes arcot engedne. Akkor nem értem, hogy ez miért nem opció.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    utána kellene nézni, hogy pontosan mit ment el az arc adatai esetén, de a Touch ID-ból kiindulva értelemszerűen nem a teljes arcot, hanem annak csak egy matematikai összegzését, amiből maga a teljes arc nem állítható vissza. így ha a beolvasandó minta egy része hiányzik, mert kitakarja a maszk, akkor abból nem tudja előállítani azt az összegzést, amit összevet a korábban beolvasott mintával.

  27. Pontosan… Részletek a blogomról, amelyben az Apple Platform Security dokumentumot vette alapul.

    "Hasonlóan működik a Face ID is, annyi extrával, hogy a TrueDepth kamera ott először meggyőzödik arról, hogy a készülékre nézel, nyitva van a szemed, nem egy fotót mutatnak-e rólad. Ha igen, akkor 30 000 infravörös pontot vetít az arcodra. Ezeknek a pontoknak segítségével egy “mélység-térkép” keletkezik az arcodról, valamint képet is készít rólad szintén infravörös tartományban. Ezt a két adatot digitálisan aláírja a szenzor és elküldi a Secure Enclave modulnak. A Secure Enclave rendelkezik belül egy Neural Engine modullal, amely felépíti a kapott adatokból a szükséges matematikai modellt. Ezt a modellt összehasonlítja a feltanításkor eltárolttal és eldönti, hogy te vagy-e az, vagy sem.

    Az adatok küldését a szenzorból a Secure Enclave-be egyébként a készülék véletlenszerűen variálja, ami az eszközre jellemző mintát mutat. Tehát két iPhone X például teljesen más sorrendben és csomagban küldi el ugyanazt az adatot a Secure Enclave chipnek mondjuk ugyanarról a személyről."

  28. Avatar for pAnk pAnk says:

    “30 000 infravörös pontot vetít az arcodra”

    Arcod irányába, pontosabban :slight_smile:

  29. Avatar for vjan vjan says:

    Most megint bebizonyítottad, hogy nem állsz fel a gép elől. Pont a válaszodból derült ki, hogy más szituációt el sem tudsz képzelni.
    Nos, nem csak a gép előtt él az emberek többsége, sőt vannak akik még az utcára is kimennek. És igen, fizetéskor a pénztárnál bizony kötelező a maszk a való világban, ugyanis vannak akik nem online rendelik az ebédet.
    És az utolsó kérdésedre a válasz, nem 4, hanem 6 és igenis probléma, mert bárki láthatja. Ennél még a fizikai kártya is biztonságosabb, mert a POS terminálon legalább oldalról takart a billentyűzet.
    Örülök, ha újat mondtam a világról.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    erre amúgy tök jó megoldás egy Apple Watch, azon csak dupla gombnyomás, és érintheted a fizetéshez. amióta ez elérhető, azóta én mindig így fizetek, tök kényelmes. :slight_smile:

  31. Avatar for vjan vjan says:

    Ja, dupla költség, fél élvezet.
    De a viccet félre téve, tényleg kell vennem egy több százezres órát azért, hogy fizetni tudjak maszkban? Csak azért, mert az Apple ragaszkodik az FID-hez a drágább telefonjainál? Tényleg képtelenek azt megoldani, amit az android világban már többen is, hogy legyen benne TID is? Aztán majd én eldöntöm, hogy melyiket használom a pénzemért.
    Az óráról csak annyit, hogy a párom nem hordaná még akkor sem, ha fizetnének érte. Nem is áll jól a vékony csuklóján az a hatalmas szerkezet, és nem is hord semmilyen órát. Nekem van, próbáltam is többször fizetni vele, de a mostanában szokásos módszer (tudniillik a plexi falon van egy apró luk, ahol odaférsz a terminálhoz) nem igazán kedvez a használatának. A teló még csak befér, de a karom, télikabáttal együtt nem. Volt már, hogy beakadt, és majdnem lebontottam a pénztárfülkét.
    Tehát a párom marad a PIN kódnál, meg néha inkább a fizikai kártyánál. Annál ugyanis bizonyos összegig egyáltalán nem kell PIN kód.
    Nekem viszont pont emiatt SE-m van, amivel egy mozdulattal elintézhető a fizetés. Mire előjön a tárca, már fel is van oldva, hiszen ugyanaz a felület intézi a TID- t, mint a tárca előhívását. Maradok is az SE-nél, amíg a többiben nincs TID.

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ne azért vedd, hanem mert kényelmes. de amúgy ha nem használnád, akkor nyilván felesleges.

  33. Avatar for vjan vjan says:

    Hát fizetni éppen nem kényelmes vele. A telefon NFC-je sokkal érzékenyebb. Az órát szinte rá kell tapasztalni a terminálra. Ez viszont a kéz természetellenes kifacsarásával jár. 180 fokig még elmegy, de vannak terminálok, amelyeknek szemből nézve a bal oldalán függőlegesen van az NFC felület. Nos, annál inkább előveszem a telót, mert igencsak kényelmetlen, ha bal kezén hordod az órát. Különösen akkor, ha még egy plexi falon vágott apró lukkal nehezítik az elérést.

  34. @vjan hétfőtől nem lesz problémád, mert eltörölték a kötelező maszkhasználatot (kivéve az egészégügyi intézmények, de ott meg nem nagyon fizet az ember ugye). :smiley: Persze lehet ősszel a 625. hullám alkalmával újra kelleni fog, de most lesz pár nyugodt hónapod. :smiley:

  35. Avatar for expa expa says:

    Én attól még fel fogom venni a maszkot egy jó ideig. Aki nem így tesz az kockáztat.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Mit is kockáztat? Valóban azt hiszed hogy a maszk miatt nem lettél eddig beteg a covidtól? Az kifelé jobban gátol mint a bejövő vírust, ami megtalálhatja a szemedet, kezedet (hacsak nem hordasz mindig kesztyűt, bár az sem garancia) szóval a maszk csak egy nehezítése a járvány elviselésének, kb ösztönző erő mert az emberek utálják és mielőbb ki akarnak belőle szabadulni, ezért bármire képesek ennek érdekében. De ez az én meglátásom és nem követendő feltétlenül. :smiley:

  37. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    majd jól meglehet nézni, ahogyan meg fognak ugrani szépen az esetszámok. és azok még mindig sokkal kevésbé fogják elkapni, akik maszkolnak, mint azok, akik nem.

  38. Avatar for gunar gunar says:

    Erre csak megint azt tudom mondani, hogy mindenki azt és abban hisz amiben akar, én nem ebben.

  39. Én szemüvegesként gyűlölöm a maszkot. Többfélét próbáltam és egyszerűen képtelen vagyok úgy felrakni, hogy ne párásodjon a szemüveg… Kicsi a fejem vagy nem tudom, de egyszerűen tényleg nem megy. Ha meg leveszem a szemüveget nem látok, szóval… :smiley: Simán benne van a pakliban persze, hogy én vagyok a béna és valamit nem jól csináltam, de nagyon sokszor legszívesebben földhöz vágtam volna.

  40. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar szerencsére a tudományban az a jó, hogy ha ott van egy tény, az akkor is tény, ha nem hiszel benne. de nyugi, nekem is már elegem van a maszkból, még a fülem is megfájdul tőle egész nap, mert ugye ha csak kicsit is, de húzza. de ez van.

    @vkleszken nekem is van szemüvegem, falnak is megyek tőle, főleg amikor kintről megy be fűtött helyre az ember. de még mindig inkább ez a fajta maszk és a párásodás, mint egy CPAP. ilyen világot élünk.

  41. Avatar for gunar gunar says:

    Csak már az a kérdés mi is a tény és mi nem. A tudomány akkor ok ha nem ferdítik el a saját önös érdekeik szerint. Sajnos világszerte ez zajlik. De mindegy. Nekem is van egy véleményem és neked is, meg sokaknak is és nem kell azonos legyen.

  42. Avatar for expa expa says:

    Igen, én nem szeretném követni a te véleményed :smiley:

  43. Avatar for gunar gunar says:

    A szíved joga! :smiley: Bár eddig engem igazol ami körülöttem és a világban történik, de ezt én tudom és akik ismernek (jó sokan vannak és nem közösségi platformosak, azt nem használok)

  44. Megmaradhatnánk a szakmai szinteken? Gyűlölöm, hogy már mindenhol erről van szó, ott is, ahol szerintem semmi keresnivalója…

  45. Avatar for vjan vjan says:

    A szakmai szinten maradva: az Apple ismét addig tökölt a 15.4 verzió kiadásával, amíg két újítások is okafogyottá vált. Nincs szükség a maszkos FID-re, és az EU-s COVID igazolás tárolására a tárcában, mivel nálunk megszűnik.

  46. Avatar for Czo Czo says:

    Ha ma adnak ki, akkor a Walletbe rakott igazolast tudnad hasznalni az UK-ba torteno erkezeskor, ha el akarod kerulni a PCR tesztek kesziteset, illetve peldaul az Ausztraliaba torteno beutazasnal a karanternkotelezettseg aloli mentesuleshez. Tovabba repulogepeken meg mindig kerik a maszk hasznalatat.

  47. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple még mindig nem kishazánkra tervez, nagyjából a statisztikai hibahatár vagyunk a számukra.

  48. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen és ez eléggé szégyenletes, hiszen abban, hogy az USA ma szuperhatalom, több magyar tudósnak is nagy szerepe van, pl egy ilyen magyar tudósokból álló csoporttól származik az is, amikor éppen az egyik korszakalkotó és korszakot meghatározó fejlesztésen dolgoztak, elhangzott egy mondat, ami már szállóige lett, “uraim folytathatjuk magyarul is” igaz ez sok fejtörést okozott az akkori amcsi titkosszolgálatnak, nyelvünk nehéz mivolta miatt. Az okosokat mindig próbálják elnyomni, hol így, hol úgy, kivéve ha amit tudnak az komoly politikai és üzleti érdekeket szolgál. Tudom ez megint nem feltétlenül ide vágó és nem is szakmai, csak egy vélemény az Apple viszonyáról a magyar igényekhez.

  49. Avatar for vjan vjan says:

    Az igaz, hogy nem nekünk tervez, de olyan lassan kivitelez, mintha nálunk csinálnák.
    De viccben kívül, lassan mindenhol törlik a kötelező maszkviselést, de azért majd néhány hét múlva abban is felismer a FID.
    Az oltási igazolás, ahogyan újabban nevezték, épp az átnevezése (átértelmezése) után pár nappal szűnt meg a kormányinfo szerint. Azt mondjuk nem tudom, hogy valóban megszűnt-e, de ezt mondták. Ha valóban megszűnt, akkor mit kérnek a légitársaságok?
    Mondjuk az influenza elleni oltást sem kell igazolni. Mivel ez a COVID ugyanúgy velünk marad, gondolom ugyanúgy kezelik majd az ellene beadható oltásokat is. Ebből gondolom, hogy mire megjelenik a 15.4,pont okafogyottá válik az oltási igazolás (ami megszűnt, vagyis nincs) tárolása a tárcában.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for zM0N28 Avatar for pAnk Avatar for kristofAcs Avatar for expa Avatar for vjan Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Kullogunk a droid után. Az meg, hogy nem akar egy lyukas kialakítását azon nagyon hangosan nevettem. Nem tud inkább. De egy biztos! A Face ID előtt le a kalappal és tudom, hogy kell a két lyuk vagy tabletta vagy nevezzék aminek akarjak.

  2. Talán vissza kell csinálni a kávás kihelzőt és akkor tényleg nem látszik a notch😂. De persze a billegős hátlap az nem zavar senkit😀. SE-m van, nem tudom milyen egy belógo notch. Talán váltok 13 pro max-ra, de addig csak nevetek ezen a “problémán”.

  3. A billegős hátlap engem rohadtul zavar, de úgy látszik sokakat nem. Nem értem, ezt Steve biztos nem engedte volna meg, de úgy látszik így is veszik az emberek!

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Igen engem is, de nem csinálnak vele semmit, mert valamelyik idióta kitalálta, hogy ezzel is vékonyabb lesz a készülék, majd a többi gyártó bután átvette és megszokottá vált. Pedig irdatlan hülyeség! Néhány tizedről beszélünk, amivel lehetne simán vastagabb a vas és akkor újra sima lehetne a hátlap, könnyebb lenne pl az asztalról felvenni is és hozna kicsit több akku időt ha kihasználnák a helyet benne amit kapnának ezáltal.

  5. Avatar for zM0N28 zM0N28 says:

    Lehet hülye kérdés, de miért is cserélné le az Apple a notch-ot mikor pont most vezették be a MacBook Pro-kon is?
    Ha el akarnának távolodni tőle, akkor szerintem már az új módszert használták volna az új MBP-n vagy nem lett volna azon továbbra sem notch.

  6. Avatar for vjan vjan says:

    Mondjuk engem ez a sziget annyira nem érdekel, viszont az inkább, hogy Mini nem lesz. Megint veszítenek egy csomó vásárlót. Akinek kicsi a keze, annak a 6,1 coll is nagy.
    A párom biztosan nem vesz újat. Én meg maradok az SE-nél, a TID miatt.

  7. Avatar for pAnk pAnk says:

    Nekem is pont az jutott eszembe, hogy ha nem tudják teljesen elrejteni legalább a FID-t akkor teljesen felesleges lenne ez a megoldás. Nyernek maximum 2 kis ikont a bal felső sarokba és ennyi. Oké, pl
    videónézéskor jól jöhet ez a hely, de valljuk be már mindeki megszokta a noccsot.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, én max veszek még majd 13 mini-t és slusz, ha megint eltüntetik a mini méretet és a következő SE, a 3 v 4 stb nem veszi át a szerepét.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Talán ha finoman kiemelnék a közepét a kijelző fölött, oda be is férhetne akár és nem lógna a kijelzőbe. Kis kompromisszum, de szépen is meg lehet oldani gondolom.

  10. Avatar for expa expa says:

    Mivel kullogunk a droid után? FaceID nincs androidon, főleg nem 3D-s.

    Amúgy jól néz ki ez a kettős kivágás. Bár nekem a szigettel sincs semmi bajom, nem kell négyzet alakú kijelzőt bámulni.

  11. Gondolom a punch hole-ra gondolt a kolto. Mert droid vonalon van mar 1-2 ilyen keszulek.

  12. Avatar for Czo Czo says:

    En orulnek ha a hulye kivagas helyett, visszakapnam a teljes kijelzoszelesseget. A telefon idegesito es hasznalhatatlan amiatt, hogy kivagtak a statusbar kozepet. Egy csomo folosleges mozdulattol mentene meg, ha nem lenne igy elrontva.

  13. Avatar for expa expa says:

    Nekem kimondottam így tetszik és nem látom hátrányát használat közben sem.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem allando jelleggel hianyzik a szolgaltato neve, az akku %, es a VPN allapotot jelzo ikon. Ezekhez folyamatosan rangatni kell a statussavot, mig evekkel ezelott boven eleg volt rapillantani. Semmi gyakorlati haszna nincs az egesz kijelzo kivagasnak. Ha lejebbtolnak a kijelzot, sokkal tobb dolog kiferne a statussavra. Pont ugyonaz a hulyeseg, mint az uj MacBook Proknal.

  15. Hát ahogy elnézem az eljövendő időben még maszkozni fogunk sokáig és konkrétan minálunk (család) munka közben is sokkal jobb lenne egy ujjlenyomat olvasót használni mint örökké felemelni az asztalról a telefont a hülye Face ID miatt. Jó lenne ha benne lenne mind a kettő. És el tudnád dönteni az ember mit akar használni. Munkahelyen ugyanúgy teljes munkaidőben maszk van. Nyomkodhatjuk a kódokat úgy mint az iPhone 4S-en. Azért az egy fél millió Ft-os telefonál eléggé kínos. Pont azt beszéltük hogy SE-ből be kellene vásárolni mielőtt bele frissítik abba is a Face ID t. Minden közbe androidos barátaim nagyon hangosan röhögnek! Mielőtt megírod hogy vegyem meg a karórát közlöm hogy megtettem. Igaz hogy csak magamnak és a család többi tagja még küzd. Viszont a karóra is csak a telefont oldja fel és nagyon sok applikáció nál van arc azonosítás ahol viszont a karóra már nem játszik be. Csak a telefon feloldásnál. Az sem kifogás hogy kapcsoljon ki az applikációból az arc leolvasást mert nem akarom. Nagyon érzékeny dolgok vannak benne. Szóval én is nagyon imádtam éveken keresztül de most, hogy ez a helyzet van és marad is sokáig egyszerűen használhatatlan. Szóval kullogunk. Az egyéni probléma kifogást meg nem fogadom el mert nagyon sok ember dolgozik maszkba és használ maszkot napközben.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Ez nem nevezhető “kullogás”-nak inkább egy olyan rendszernek ami ugyan a legbiztonságosabb a piacon, de ezzel együtt sajnos még nem készült fel a folyamatos maszk viselésére és itt jön ki, hogy mennyire előre terveznek a cégek, mert még nem született náluk egy igazán jó megoldás erre a jelenségre. Az említett többi gyártó alapból nem használ olyan jó F-ID -t és ezért vannak bennük T-ID-k mindben, hogy legalább biztonságot is tudjanak adni valamivel, szóval csak emiatt kerültek előnybe véletlenül és nem hiszem hogy tervezetten, mert ha igen akkor valamit ők már tudtak előre és az akkor egy összeesküvés elmélet :grinning: . Az Apple pedig mint tudjuk nem fog félkész dolgot kitenni egyik vasra sem, talán.
    Persze ahogy anno szóltak a hírek, az Apple már évekkel ezelőtt megvett valami céget akik kijelző alatti T-ID fejlesztést csináltak, de valamiért nem akaródzik beletenni pluszban nekik.

  17. Avatar for expa expa says:

    Én nem emelem fel sosem a telót hiszen eleve felém néz, egy állványon van. Nekem nem hiányzik a ujjlenyomat olvasó. Talán meg kellene tanulni használni :smiley:

  18. Avatar for vjan vjan says:

    Te tényleg nem érted, hogy maszkban nem ismer fel? Gondolom otthon vagy egész nap, fel sem állsz az asztaltól, úgy valóban működik a FID. De a többi ember utcára megy, esetleg munkahelye van. Ezeken a helyeken általában maszkot kell viselni.
    Örülök, ha újdonságot mondtam. :slight_smile:

  19. Avatar for expa expa says:

    Számítógép előtt ülve is maszkban vagy? Ahol fizetni kell ott is maszkban vagy? Meddig tart megnyomni 4 számot ha maszkban vagy? Nem értem a problémád.

  20. Avatar for pAnk pAnk says:

    Gondolom a FID képes lenne arra hogy csak az orr feletti részt azonosítsa be. Tehetnének bele egy olyan funkciót, hogy ezt kiválasztod, nyilván jeleznék feléd, hogy ez a megoldás biztonsági kockázattal jár. Szívesen epöl!:slight_smile:

  21. Azért kullogunk mert NINCSEN jó iPhone Touch ID-vel csak Face ID-vel. A vásárlónak nincsen döntése ha felső polcos cuccot akar. A Face ID egy csoda! Ez tény. Imádom! De már két éve keseríti az életemet.

  22. Ne haragudj nem figyeltem. Mit is mondtál? Hogy is nyitod föl egy mozdulattal karóra nélkül maszkban? Álványon…… (Úgyhogy a mögötted álló kollégáid nem látják a titkos kódodat.) Nem mindenki irodában dolgozik számítógéppel.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Az is csak akkor lehetne jó, ha valósan össze tudná vetni a teljes arcos mentésével.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor sem jó ez a kifejezés erre az esetre, mert semmivel nem jár biztonsági téren előbbre a konkurencia, csak az ő lehetőségei amiket használnak jobban fekszik a maszkos időszakbani azonosításhoz. Mivel nincsen egyiknek sem érdemi F-ID -je, azok csak a használható kategóriát képviselik, ezért sem használják az emberek és megideologizálják azzal, hogy jobb a T-ID, ehhez még pont kapóra is jött a világjárvány miatti sok hűhó.

  25. Avatar for pAnk pAnk says:

    És nem lenne rá képes? De, mivel regisztrálni csak teljes arcot engedne. Akkor nem értem, hogy ez miért nem opció.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    utána kellene nézni, hogy pontosan mit ment el az arc adatai esetén, de a Touch ID-ból kiindulva értelemszerűen nem a teljes arcot, hanem annak csak egy matematikai összegzését, amiből maga a teljes arc nem állítható vissza. így ha a beolvasandó minta egy része hiányzik, mert kitakarja a maszk, akkor abból nem tudja előállítani azt az összegzést, amit összevet a korábban beolvasott mintával.

  27. Pontosan… Részletek a blogomról, amelyben az Apple Platform Security dokumentumot vette alapul.

    "Hasonlóan működik a Face ID is, annyi extrával, hogy a TrueDepth kamera ott először meggyőzödik arról, hogy a készülékre nézel, nyitva van a szemed, nem egy fotót mutatnak-e rólad. Ha igen, akkor 30 000 infravörös pontot vetít az arcodra. Ezeknek a pontoknak segítségével egy “mélység-térkép” keletkezik az arcodról, valamint képet is készít rólad szintén infravörös tartományban. Ezt a két adatot digitálisan aláírja a szenzor és elküldi a Secure Enclave modulnak. A Secure Enclave rendelkezik belül egy Neural Engine modullal, amely felépíti a kapott adatokból a szükséges matematikai modellt. Ezt a modellt összehasonlítja a feltanításkor eltárolttal és eldönti, hogy te vagy-e az, vagy sem.

    Az adatok küldését a szenzorból a Secure Enclave-be egyébként a készülék véletlenszerűen variálja, ami az eszközre jellemző mintát mutat. Tehát két iPhone X például teljesen más sorrendben és csomagban küldi el ugyanazt az adatot a Secure Enclave chipnek mondjuk ugyanarról a személyről."

  28. Avatar for pAnk pAnk says:

    “30 000 infravörös pontot vetít az arcodra”

    Arcod irányába, pontosabban :slight_smile:

  29. Avatar for vjan vjan says:

    Most megint bebizonyítottad, hogy nem állsz fel a gép elől. Pont a válaszodból derült ki, hogy más szituációt el sem tudsz képzelni.
    Nos, nem csak a gép előtt él az emberek többsége, sőt vannak akik még az utcára is kimennek. És igen, fizetéskor a pénztárnál bizony kötelező a maszk a való világban, ugyanis vannak akik nem online rendelik az ebédet.
    És az utolsó kérdésedre a válasz, nem 4, hanem 6 és igenis probléma, mert bárki láthatja. Ennél még a fizikai kártya is biztonságosabb, mert a POS terminálon legalább oldalról takart a billentyűzet.
    Örülök, ha újat mondtam a világról.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    erre amúgy tök jó megoldás egy Apple Watch, azon csak dupla gombnyomás, és érintheted a fizetéshez. amióta ez elérhető, azóta én mindig így fizetek, tök kényelmes. :slight_smile:

  31. Avatar for vjan vjan says:

    Ja, dupla költség, fél élvezet.
    De a viccet félre téve, tényleg kell vennem egy több százezres órát azért, hogy fizetni tudjak maszkban? Csak azért, mert az Apple ragaszkodik az FID-hez a drágább telefonjainál? Tényleg képtelenek azt megoldani, amit az android világban már többen is, hogy legyen benne TID is? Aztán majd én eldöntöm, hogy melyiket használom a pénzemért.
    Az óráról csak annyit, hogy a párom nem hordaná még akkor sem, ha fizetnének érte. Nem is áll jól a vékony csuklóján az a hatalmas szerkezet, és nem is hord semmilyen órát. Nekem van, próbáltam is többször fizetni vele, de a mostanában szokásos módszer (tudniillik a plexi falon van egy apró luk, ahol odaférsz a terminálhoz) nem igazán kedvez a használatának. A teló még csak befér, de a karom, télikabáttal együtt nem. Volt már, hogy beakadt, és majdnem lebontottam a pénztárfülkét.
    Tehát a párom marad a PIN kódnál, meg néha inkább a fizikai kártyánál. Annál ugyanis bizonyos összegig egyáltalán nem kell PIN kód.
    Nekem viszont pont emiatt SE-m van, amivel egy mozdulattal elintézhető a fizetés. Mire előjön a tárca, már fel is van oldva, hiszen ugyanaz a felület intézi a TID- t, mint a tárca előhívását. Maradok is az SE-nél, amíg a többiben nincs TID.

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ne azért vedd, hanem mert kényelmes. de amúgy ha nem használnád, akkor nyilván felesleges.

  33. Avatar for vjan vjan says:

    Hát fizetni éppen nem kényelmes vele. A telefon NFC-je sokkal érzékenyebb. Az órát szinte rá kell tapasztalni a terminálra. Ez viszont a kéz természetellenes kifacsarásával jár. 180 fokig még elmegy, de vannak terminálok, amelyeknek szemből nézve a bal oldalán függőlegesen van az NFC felület. Nos, annál inkább előveszem a telót, mert igencsak kényelmetlen, ha bal kezén hordod az órát. Különösen akkor, ha még egy plexi falon vágott apró lukkal nehezítik az elérést.

  34. @vjan hétfőtől nem lesz problémád, mert eltörölték a kötelező maszkhasználatot (kivéve az egészégügyi intézmények, de ott meg nem nagyon fizet az ember ugye). :smiley: Persze lehet ősszel a 625. hullám alkalmával újra kelleni fog, de most lesz pár nyugodt hónapod. :smiley:

  35. Avatar for expa expa says:

    Én attól még fel fogom venni a maszkot egy jó ideig. Aki nem így tesz az kockáztat.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Mit is kockáztat? Valóban azt hiszed hogy a maszk miatt nem lettél eddig beteg a covidtól? Az kifelé jobban gátol mint a bejövő vírust, ami megtalálhatja a szemedet, kezedet (hacsak nem hordasz mindig kesztyűt, bár az sem garancia) szóval a maszk csak egy nehezítése a járvány elviselésének, kb ösztönző erő mert az emberek utálják és mielőbb ki akarnak belőle szabadulni, ezért bármire képesek ennek érdekében. De ez az én meglátásom és nem követendő feltétlenül. :smiley:

  37. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    majd jól meglehet nézni, ahogyan meg fognak ugrani szépen az esetszámok. és azok még mindig sokkal kevésbé fogják elkapni, akik maszkolnak, mint azok, akik nem.

  38. Avatar for gunar gunar says:

    Erre csak megint azt tudom mondani, hogy mindenki azt és abban hisz amiben akar, én nem ebben.

  39. Én szemüvegesként gyűlölöm a maszkot. Többfélét próbáltam és egyszerűen képtelen vagyok úgy felrakni, hogy ne párásodjon a szemüveg… Kicsi a fejem vagy nem tudom, de egyszerűen tényleg nem megy. Ha meg leveszem a szemüveget nem látok, szóval… :smiley: Simán benne van a pakliban persze, hogy én vagyok a béna és valamit nem jól csináltam, de nagyon sokszor legszívesebben földhöz vágtam volna.

  40. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar szerencsére a tudományban az a jó, hogy ha ott van egy tény, az akkor is tény, ha nem hiszel benne. de nyugi, nekem is már elegem van a maszkból, még a fülem is megfájdul tőle egész nap, mert ugye ha csak kicsit is, de húzza. de ez van.

    @vkleszken nekem is van szemüvegem, falnak is megyek tőle, főleg amikor kintről megy be fűtött helyre az ember. de még mindig inkább ez a fajta maszk és a párásodás, mint egy CPAP. ilyen világot élünk.

  41. Avatar for gunar gunar says:

    Csak már az a kérdés mi is a tény és mi nem. A tudomány akkor ok ha nem ferdítik el a saját önös érdekeik szerint. Sajnos világszerte ez zajlik. De mindegy. Nekem is van egy véleményem és neked is, meg sokaknak is és nem kell azonos legyen.

  42. Avatar for expa expa says:

    Igen, én nem szeretném követni a te véleményed :smiley:

  43. Avatar for gunar gunar says:

    A szíved joga! :smiley: Bár eddig engem igazol ami körülöttem és a világban történik, de ezt én tudom és akik ismernek (jó sokan vannak és nem közösségi platformosak, azt nem használok)

  44. Megmaradhatnánk a szakmai szinteken? Gyűlölöm, hogy már mindenhol erről van szó, ott is, ahol szerintem semmi keresnivalója…

  45. Avatar for vjan vjan says:

    A szakmai szinten maradva: az Apple ismét addig tökölt a 15.4 verzió kiadásával, amíg két újítások is okafogyottá vált. Nincs szükség a maszkos FID-re, és az EU-s COVID igazolás tárolására a tárcában, mivel nálunk megszűnik.

  46. Avatar for Czo Czo says:

    Ha ma adnak ki, akkor a Walletbe rakott igazolast tudnad hasznalni az UK-ba torteno erkezeskor, ha el akarod kerulni a PCR tesztek kesziteset, illetve peldaul az Ausztraliaba torteno beutazasnal a karanternkotelezettseg aloli mentesuleshez. Tovabba repulogepeken meg mindig kerik a maszk hasznalatat.

  47. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple még mindig nem kishazánkra tervez, nagyjából a statisztikai hibahatár vagyunk a számukra.

  48. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen és ez eléggé szégyenletes, hiszen abban, hogy az USA ma szuperhatalom, több magyar tudósnak is nagy szerepe van, pl egy ilyen magyar tudósokból álló csoporttól származik az is, amikor éppen az egyik korszakalkotó és korszakot meghatározó fejlesztésen dolgoztak, elhangzott egy mondat, ami már szállóige lett, “uraim folytathatjuk magyarul is” igaz ez sok fejtörést okozott az akkori amcsi titkosszolgálatnak, nyelvünk nehéz mivolta miatt. Az okosokat mindig próbálják elnyomni, hol így, hol úgy, kivéve ha amit tudnak az komoly politikai és üzleti érdekeket szolgál. Tudom ez megint nem feltétlenül ide vágó és nem is szakmai, csak egy vélemény az Apple viszonyáról a magyar igényekhez.

  49. Avatar for vjan vjan says:

    Az igaz, hogy nem nekünk tervez, de olyan lassan kivitelez, mintha nálunk csinálnák.
    De viccben kívül, lassan mindenhol törlik a kötelező maszkviselést, de azért majd néhány hét múlva abban is felismer a FID.
    Az oltási igazolás, ahogyan újabban nevezték, épp az átnevezése (átértelmezése) után pár nappal szűnt meg a kormányinfo szerint. Azt mondjuk nem tudom, hogy valóban megszűnt-e, de ezt mondták. Ha valóban megszűnt, akkor mit kérnek a légitársaságok?
    Mondjuk az influenza elleni oltást sem kell igazolni. Mivel ez a COVID ugyanúgy velünk marad, gondolom ugyanúgy kezelik majd az ellene beadható oltásokat is. Ebből gondolom, hogy mire megjelenik a 15.4,pont okafogyottá válik az oltási igazolás (ami megszűnt, vagyis nincs) tárolása a tárcában.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for zM0N28 Avatar for pAnk Avatar for kristofAcs Avatar for expa Avatar for vjan Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin