fbpx Skip to content

A héten az Intel bejelentette az új, 12. generációs Core processzorokat és azt ígérik, hogy van köztük olyan, ami elveri teljesítményben a 16 colos MacBook Pro-ban található M1 Max chipet is.

Emellett az Apple egyik chiptervező mérnöke, Jeff Wilcox átállt a „sötét oldalra” és már az Intelnél dolgozik. Vajon ez elég lesz ahhoz, hogy forduljon a kocka és újra csúcsra kerüljön az Intel?

Az Intel új Core i9 processzora 14 magos, melyből 6 teljesítményre, 8 pedig energiatakarékos üzemre lett optimalizálva. Összehasonlításképp az Apple M1 Max chipje 8 nagy teljesítményű és 2 takarékos maggal üzemel.

És hogy hogy is éri el az Intel az M1 Max lekörözéséhez szükséges teljesítményt? Nos, a teljesítményre optimalizált magok Turbo Boost segítségével akár 5 GHz-en is tudnak “ketyegni”, ekkor azonban akár 115 wattot is fogyaszthat a processzor. Így látjuk azt is, hogy bár az Intel tényleg képes volt nagyobb teljesítményt hozó processzor létrehozására, de azt egyáltalán nem energiatakarékos módon valósították meg.

Az Apple M1 chip család egyik hatalmas előnye, hogy a kiváló teljesítményt alacsony energiahasználat mellett képesek leadni. Ennek ellenére az Intelnek sikerült és készítettek egy szép kis marketing fotót, hogy bemutassák, az ő processzoruk jobb, mint az Apple chipje:

A teszteléshez az Intel a Specrate 2017-et használta és a cég szóvivője elmondta a MacRumors-nak, hogy ebből egyértelműen látszik, hogy az Intel új processzora képes lekörözni az M1 Max-et teljesítmény/watt alapon.

Érdekes lesz látni, hogy milyen laptopot készítenek majd a PC gyártók eköré a processzor köré, hiszen valószínűleg nagyon jó hűtésre lesz szükség hozzá.

Eközben a Tom’s Hardware-nél észrevették, hogy az Apple korábbi Mac rendszertervező mérnöke, Jeff Wilcox frissítette LinkedIn profilját és már az Intelnél dolgozik.

Wilcoxnak állítólag nagy szerepe volt az Apple M1 chip családjának a fejlesztésében, előtte pedig a T2 chipen dolgozott, ezért elképzelhető, hogy nagy veszteség a vállalat számára.

Az Apple előtt Wilcox az Intelnél dolgozott, így igazából csak visszatért előző munkahelyéhez, ennek ellenére persze szomorú, hogy otthagyja kedvenc cupertinói cégünket.

Egyelőre nem tudni, hogy Wilcox elvesztése fogja-e hátráltatni az Apple chipek fejlesztését, de az biztos, hogy semmiképp se jó hír, hogy az Apple-nél szerzett tudását átvitte az Intelhez.

Szerinted képes lesz az Intel újra a csúcsra jutni?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.