Lehet még újra csúcson az Intel?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A héten az Intel bejelentette az új, 12. generációs Core processzorokat és azt ígérik, hogy van köztük olyan, ami elveri teljesítményben a 16 colos MacBook Pro-ban található M1 Max chipet is.

Emellett az Apple egyik chiptervező mérnöke, Jeff Wilcox átállt a „sötét oldalra” és már az Intelnél dolgozik. Vajon ez elég lesz ahhoz, hogy forduljon a kocka és újra csúcsra kerüljön az Intel?

Az Intel új Core i9 processzora 14 magos, melyből 6 teljesítményre, 8 pedig energiatakarékos üzemre lett optimalizálva. Összehasonlításképp az Apple M1 Max chipje 8 nagy teljesítményű és 2 takarékos maggal üzemel.

És hogy hogy is éri el az Intel az M1 Max lekörözéséhez szükséges teljesítményt? Nos, a teljesítményre optimalizált magok Turbo Boost segítségével akár 5 GHz-en is tudnak “ketyegni”, ekkor azonban akár 115 wattot is fogyaszthat a processzor. Így látjuk azt is, hogy bár az Intel tényleg képes volt nagyobb teljesítményt hozó processzor létrehozására, de azt egyáltalán nem energiatakarékos módon valósították meg.

Az Apple M1 chip család egyik hatalmas előnye, hogy a kiváló teljesítményt alacsony energiahasználat mellett képesek leadni. Ennek ellenére az Intelnek sikerült és készítettek egy szép kis marketing fotót, hogy bemutassák, az ő processzoruk jobb, mint az Apple chipje:

A teszteléshez az Intel a Specrate 2017-et használta és a cég szóvivője elmondta a MacRumors-nak, hogy ebből egyértelműen látszik, hogy az Intel új processzora képes lekörözni az M1 Max-et teljesítmény/watt alapon.

Érdekes lesz látni, hogy milyen laptopot készítenek majd a PC gyártók eköré a processzor köré, hiszen valószínűleg nagyon jó hűtésre lesz szükség hozzá.

Eközben a Tom’s Hardware-nél észrevették, hogy az Apple korábbi Mac rendszertervező mérnöke, Jeff Wilcox frissítette LinkedIn profilját és már az Intelnél dolgozik.

Wilcoxnak állítólag nagy szerepe volt az Apple M1 chip családjának a fejlesztésében, előtte pedig a T2 chipen dolgozott, ezért elképzelhető, hogy nagy veszteség a vállalat számára.

Az Apple előtt Wilcox az Intelnél dolgozott, így igazából csak visszatért előző munkahelyéhez, ennek ellenére persze szomorú, hogy otthagyja kedvenc cupertinói cégünket.

Egyelőre nem tudni, hogy Wilcox elvesztése fogja-e hátráltatni az Apple chipek fejlesztését, de az biztos, hogy semmiképp se jó hír, hogy az Apple-nél szerzett tudását átvitte az Intelhez.

Szerinted képes lesz az Intel újra a csúcsra jutni?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. bcsi says:

  Az Intel sajnos elkényelmesedett az idők folyamán és eljárt felettük az idő. Több régi nagymúltú cég is erre a sorsa jutott…

 2. Hát azért ez nem teljesen igaz. :slight_smile: Mert egy asztali PC-ben teljesen mind1 milyen hűtés van vagy mennyi áramot vesz fel. Ha gyorsabb mint az M1 Max akkor azt fogja venni. Ettől függetlenül más szegmensekbe bizony szívás az áramfelvétele az intelnek.

 3. Milyen fura, hogy nem hallottak még kompetítor tilalomról…

 4. raczc73 says:

  Mi pénzt kínálhatott az Intel, hogy elcsábítsa azt a mérnököt…

 5. expa says:

  Én azt szeretem az m1 mac miniben, hogy ugyan olyan erős mint a volt asztali 10. gen. i7-em de töredéke fogyasztásban. Nekem számít, hogy mennyit fogyaszt egy gép amin melózom napi 10 órában.

 6. pergabb says:

  te azt hiszed, hogy egy 10. genes i7, azaz 10700k olyan erős, mint a sima m1? :smiley: tévedésben élsz, az m1 sokkal gyengébb, komoly meló esetén pedig senkit sem érdekel az 1 szálas számítási teljesítmény, szénné alázza a sima m1-et, de egy erős gpu-t sem fogsz betenni mellé, nem mellesleg azt a procit húzni fogod és még az 1 szálas teljesítményt is lenyomja utána…

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!