fbpx Skip to content

Bár az Apple az elmúlt két évben az Apple Parkot használta a vitaindítók fő színpadaként, még mindig sok olyan dolog van, amit az emberek nem tudnak róla. A Wallpaper magazin exkluzív riportja most az Apple szívébe és a cég tervezőcsapatának mindennapjaiba enged betekintést.

Az interjú során Evans Hankey, az Apple ipari formatervezési alelnöke és Alan Dye, az emberi interfész tervezési alelnöke osztotta meg gondolatait az olvasókkal.

Szóba került az Apple Parkba költözés folyamata, Jony Ive és Steve Jobs befolyása a cég új épületének létrehozásában, és hogy a design mindig is az Apple magja volt:

Számunkra fontos, hogy nagyszerű termékeket készítsünk, de ugyanilyen keményen dolgoztunk azon, hogy nagyszerű csapatot és kultúrát hozzunk létre. Ebből sok a kezdetektől fogva jött. Steve a designjával határozta meg az Apple-t. Mindig emlékszünk rá, hogy azt mondta, hogy a design nem csak a beburkolása valaminek. Emellett roppant fontos volt számára a termékek működése is. Három év eltelte után itt az Apple Parkban is hiszünk abban a vízióban, hogy egyetlen központi tervezői csapatunk legyen az összes Apple termék tekintetében.

Az interjúból az is kiderül a rajongók számára, hogy az Apple termékek debütálását milyen hosszadalmas tervezési folyamat előzi meg. Dye és a Hankey az interjú során hangsúlyozta, hogy nagy mértékű alázatra volt szükség különösen akkor, amikor az Apple új piaci területekre lépett be termékeivel.

Az Apple Watch és az AirPods már a kezdetektől fogva könnyednek és teljesen kidolgozottnak tűnhetett, ám elmondásuk szerint a színfalak mögötti munka megdöbbentően aprólékos volt. Amikor egy évtizeddel ezelőtt elkezdődött az AirPods fejlesztése, az emberi tényezőket kutató Kristi Bauerly azon kapta magát, hogy a meglátása szerint „őrülten összetett” emberi fület kutatja.

Több ezer fület szkenneltünk be és formáztunk meg, akadémikusok segítségét is igénybe véve. Ez a hatalmas adatbázis szolgáltatta az alapot az általunk létrehozott “fülkönyvtárhoz”. Ennek a könyvtárnak a segítségével alakítottuk ki aztán azt a megfelelő tervezési teret, melyben rengeteg akusztikai modellezést és hatástanulmányt végeztünk el . – mondta Hankey.

Még az olyan aprónak tűnő dolog is, mint például a műanyag zsugorfólia eltávolítása az iPhone dobozáról, komoly vizsgálatokon megy keresztül a tervezőcsapat részéről. Hogyan tartható fenn a kicsomagolás élménye? Hozzáférhetőbbé tehető? A problémát átgondolták, darabjaira szedték, és végül egy elegáns, papírfüles mechanizmus lett a megoldás rá. A változtatás körülbelül 600 tonna műanyagot spórol meg, ezzel szervesen hozzájárulva a környezetvédelemhez is.

Az interjú kitér továbbá az Apple tipográfiájára, fényképezési forradalmára, az Apple Watch fejlesztésére, és arra is, hogy az Apple Park hogyan alakította át a cég életét. Az interjú teljes terjedelmében ezen a linken olvasható el.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok